Djoke gaat uitdaging kwart triathlon met rolstoel aan

Op 24 augustus vindt de 37e editie plaats van de Admicom Triathlon in Veenendaal. Sporters met en zonder handicap leggen individueel of in teamverband de 1/4 of 1/8 triathlon af. Voormalig paravolleyballer Djoke van Marum (59) zit in een rolstoel en komt als één van de 47 deelnemers voor HandicapNL in actie. Zij zwemt 1000 meter, fietst 40 km en rolt 10 km om geld in te zamelen voor het goede doel.   

Van Marum: “Het is een mooie uitdaging om drie sporten te combineren. Het geeft een kick dat het lukt om steeds beter te worden ondanks mijn beperkingen.” In totaal leggen twaalf teams en zeven individuele deelnemers de triathlon af. Zij halen geld op voor mensen die ineens moeten leren leven met een fysieke beperking. Na de revalidatie stoomt de Rehab Academy deze mensen samen met HandicapNL klaar voor het leven met een fysieke handicap. Zodat ze een eerlijke kans krijgen om weer mee te doen in de maatschappij.

Van WK zitvolleybal naar triathlon

Djoke van Marum uit Huizen kreeg 30 jaar geleden na een operatie aan haar enkel het complex regionaal pijnsyndroom in haar rechterbeen. Later kreeg ze deze chronische aandoening ook aan haar linkerarm na een infuus. “Toen ik zitvolleybal ontdekte, kon ik eindelijk de knop omzetten dat ik echt niet meer beter zou worden.” Van Marum speelde vorig jaar nog haar laatste interland.

Ze werd in totaal vier keer wereldkampioen en zeven keer Europees kampioen en deed vier keer mee aan de Paralympische Spelen. Een sportvrouw in hart en nieren. Tijdens de triathlon in Veenendaal legt ze alle drie de onderdelen zelf af. Van Marum: “Ik laat zien dat je met een beperking prima kunt sporten. Ik haal nu uit mijn sport zoveel voldoening om wat ik wél kan”. Vorig jaar legde Van Marum de 1/8 triathlon af. Dit jaar is haar uitdaging de 1/4 triathlon te volbrengen. Het startschot voor Van Marum klinkt zaterdag om 11:40 uur in Veenendaal.

Over HandicapNL

HandicapNL is een goed doel en ondersteunt iedereen met een handicap om sterker te staan en minder eenzaam te zijn. Daarnaast steunt HandicapNL mantelzorgers om een balans te vinden tussen draagkracht en draaglast en betrekt de samenleving in het creëren van eerlijke kansen. Kijk voor meer informatie op: www.handicap.nl/triathlon-veenendaal/

Over Stichting Triathlon Veenendaal

De Stichting Triathlon Veenendaal is opgericht in 1983. Oud-wereldkampioen triathlon Rob Barel is organisator van het evenement. Jaarlijks doen ongeveer 1200 deelnemers mee: van recreanten tot de eredivisie. Kijk voor meer informatie op: http://triathlonveenendaal.nl/nl/.

Maartje: ‘Op de Dutch Grand Prix vergat ik dat ik een handicap heb.’
Maartje: ‘Op de Dutch Grand Prix vergat ik dat ik een handicap heb.’
Naomi (31): “De regelzucht in de zorg? Ik heb goede hoop dat er iets aan te doen valt”
Naomi (31): “De regelzucht in de zorg? Ik heb goede hoop dat er iets aan te doen valt”