“De wereld veranderen, begint met zelf stappen zetten”

Voordat ik voor HandicapNL ging werken, stond ik aan de andere kant van het loket: als medewerker bij een patiëntenorganisatie klopte ik met regelmaat aan bij fondsen om projecten voor onze doelgroep rond te krijgen.

Joop Beelen, manager projecten HandicapNL
Joop Beelen, manager projecten HandicapNL

 

Nu werk ik op de afdeling Bestedingen van HandicapNL en is het mijn taak om de aanvragen die binnenkomen te beoordelen en te begeleiden. Ik vind het belangrijk dat we als HandicapNL meer doen dan sec ons lijstje criteria erbij pakken om projecten te beoordelen. Juist in meedenken met projecten ontstaat er iets bijzonders wat zonder onze hulp niet mogelijk was geweest.

Het feit dat ik zelf een handicap heb, zorgt er denk ik wel voor dat ik mijn werk beter kan doen. Ik ben slechthorend. Zonder hoortoestellen versta ik bijna niemand. Maar ook met mijn toestellen kan mijn gehoorverlies me in bepaalde situaties behoorlijk beperken, denk maar aan gesprekken waar iedereen door elkaar heen praat. Dan versta ik gewoon niemand meer. Dat klinkt misschien niet zo erg, maar ik kan me bijvoorbeeld op verjaardagen behoorlijk eenzaam en ongelukkig voelen. Iedereen heeft het op zo’n moment gezellig, maar puur omdat ik mensen niet goed kan verstaan maak ik geen deel uit van die gezelligheid. Daar helpt geen hulpmiddel aan.

Mijn beperking helpt mij anderen te begrijpen

Het klinkt misschien paradoxaal maar ik ben er van overtuigd dat ik mijn werk bij HandicapNL beter kan doen omdat ik zelf een beperking heb. Ik weet uit ervaring wat er bij komt kijken om zo goed mogelijk te functioneren, ondanks (of juist mét) een beperking. Wat doe je als je obstakels tegenkomt? Hoe maak je duidelijk wat je nodig hebt? Hoe ga je om met de onvermijdelijke frustratie en onzekerheid die zo’n beperking met zich meebrengt? Hoe reageer je als anderen onhandig of onwillig met je beperking om gaan? Elke handicap is anders. Maar ik denk dat mijn ervaringen in het omgaan met mijn eigen gehoorverlies, me helpen om te snappen wat mensen met een beperking nodig hebben om verder te komen.

Zelf stappen zetten

Het zou natuurlijk geweldig zijn als de hele wereld zich zou aanpassen aan mij en aan al die andere mensen met een handicap. Maar dat gaat vandaag nog niet gebeuren. Dus je moet met je handicap ook zelf stappen zetten. Want mensen vergeten gewoon hoe je met mensen met een handicap omgaat als je dat niet zelf hebt. Dat is vaak geen onwil, maar zo werkt dat gewoon en dat is heel menselijk. Je zult dus echt voor jezelf op moeten komen om te zorgen dat je drempels kan nemen en hulp kan vragen waar dat nodig is. Dat vraagt lef, assertiviteit en incasseringsvermogen. Met HandicapNL dragen we bij aan projecten die dit bevorderen en vaak krijgen we na de uitvoering van projecten mooie positieve verhalen terug. Daar doe je het uiteindelijk allemaal voor.

Joop Beelen, manager Bestedingen HandicapNL