‘De wereld is slecht ingericht op mensen die anders zijn’

‘Je hebt nooit een tweede kans om een eerste indruk te maken’ is een bekend gezegde. En dat maakt het best een beetje spannend om deze eerste column te schrijven. Ik kan namelijk niet zien wie ’m leest. Hij past wel makkelijk door de brievenbus en dat is leuk, want in tegenstelling tot mijzelf, komt het nieuwe blad van HandicapNL wél overal binnen. Voor mij is dat soms lastig omdat ik in een elektrische rolstoel zit waar ik niet zomaar kan uitspringen.

Amber Bindels
Amber Bindels

 

Dat hoeft ook niet, want ik heb mijn handicap geaccepteerd en kan heel goed omgaan met mijn rolstoel. Maar ik werk wel graag mee aan een toegankelijke samenleving in de breedste zin van het woord, omdat ik het jammer vind dat ik door mijn handicap niet overal aan kan meedoen. Bijvoorbeeld omdat er een trap in het café zit waar mijn vrienden naartoe gaan. Of omdat de overheid vindt dat mensen met een arbeidshandicap minder mogen verdienen dan het minimumloon.

150 kilo

‘Kan ik bij jullie naar binnen?’ is een vraag die ik vaak stel. En dan is het antwoord weleens, ‘Ja hoor, mevrouw. Er zit een klein trapje aan het begin, maar daar tillen we u wel overheen.’ ‘Nee, doe dat maar niet,’ antwoord ik dan. ‘Mijn stoel weegt 150 kilo en ik wil wel graag naar binnen, maar ik wil natuurlijk niet dat u ook een handicap krijgt omdat u mij naar binnen heeft getild.’

Wij Staan Op!

Soms levert het ook heel leuke situaties op. Zo heb ik mijn vriend leren kennen in Den Haag omdat ik me met ‘Wij Staan Op!’ heb ingezet voor het VN-Verdrag voor de rechten van mensen met een handicap. Eind dit jaar gaan we trouwen en dus ben ik nu al aan het oefenen zodat ik een heel klein stukje kan lopen in de kerk. Hopelijk gaat dat lukken.

“Er zijn ook dagen dat ik het vervelend vind dat ik overal hulp bij nodig heb.”

Mijn vriend zegt altijd dat hij mijn handicap niet ziet en hoewel ik dat niet geloof, zorgen we er samen voor dat het geen rol speelt bij de dingen die we doen.

Slecht ingericht

Natuurlijk zijn er soms mensen die niet voorbij de rolstoel kunnen kijken. En er zijn ook dagen dat ik het vervelend vind dat ik overal hulp bij nodig heb. De wereld is slecht ingericht op mensen die anders zijn. Daarom zeg ik vaak dat de omgeving me beperkt, maar dat ik zelf eigenlijk niet zoveel last heb van mijn beperking. Daar hoop ik nog veel over te mogen vertellen.

“Ondanks de littekens op mijn been ben ik toch in korte broek naar buiten gegaan.”
“Ondanks de littekens op mijn been ben ik toch in korte broek naar buiten gegaan.”
‘Je bent geboren zonder hand dus heb je er toch mee leren leven?’ zeiden ze.
‘Je bent geboren zonder hand dus heb je er toch mee leren leven?’ zeiden ze.