Dagbesteding: Gewoon meedoen in de samenleving

Voor iedereen is het belangrijk om mee te kunnen doen in de samenleving en met zijn of haar talent iets bij te kunnen dragen. Dagbesteding maakt dit mogelijk, daar waar een reguliere baan niet volledig aansluit. Het platform BlijGoed geeft mensen met een handicap de kans om niet alleen producten te maken, maar ook alle stappen te doorlopen om deze online te verkopen. Van fotografie tot webshopbeheer. Maar waarom is de dagbesteding zo onmisbaar? En wat gebeurt daar dan precies?

Dagbestedingen

Baan geeft betekenis

Hart Werk en Kunst is één van de ateliers op Blij Goed. Annelies, begeleider bij de dagbesteding uit Haarlem vertelt: “Wij zeggen altijd: ze zijn aan het werk, ze hebben een baan. Ik word blij omdat ik een baan heb waar ik mooie dingen kan maken en met mensen mag omgaan. Dat gevoel hebben onze cliënten precies hetzelfde. Zij willen ook geld verdienen en mee doen in de maatschappij. Wanneer cliënten een zelf gemaakt product verkopen zien ze dat ze het ergens voor doen.”

Ontwikkeling

“Cliënten maken bij de dagbesteding vaak een grote ontwikkeling door. Ze leren om een product te maken van bijvoorbeeld textiel, klei of keramiek. Daarna vragen we of ze het zelf mooi genoeg vinden om te verkopen. Het woord kwaliteit komt dan altijd naar boven. We sturen de cliënten aan om hun product nog wat mooier te maken voor in de webshop. Daarna maken zij zelf foto’s, zetten ze deze op de laptop en maken een product omschrijving.”

Het gaat er om dat iedereen er een goed gevoel aan overhoudt

“We proberen cliënten te motiveren om aan het werk te gaan. ‘Kijk Rosa heeft dit op de site gezet, zou je dat ook willen?’ Dan worden ze gelijk enthousiast. Het gaat er om dat iedereen er een goed gevoel aan overhoudt. Dat ze complimentjes krijgen en mee kunnen doen.”

Coronatijden

De coronatijd heeft veel impact gehad op de dagbesteding en de cliënten. “Ik ben zo blij dat ze weer mogen werken. Ze moeten nu wel een mondkapje op als ze aan de wandel zijn, maar zij zeggen ook: ‘ik heb het er voor over, thuiszitten vind ik maar niks.’ Er is één cliënt die thuis zit omdat hij geen mondkapje op wil doen. We bellen hem vaak om te vragen hoe het gaat en of hij nog genoeg te doen heeft thuis.”

Het voelt niet hetzelfde

“Eerst hadden we deeltijd banen waarbij cliënten van het textiel lokaal naar het keramiek lokaal gingen om producten te maken. Nu moeten zij de hele dag in hetzelfde lokaal blijven. Het voelt niet hetzelfde. Ze doen het goed, maar toch hopen we dat het gauw over is zodat we snel weer gewoon door elkaar kunnen lopen.”

BlijGoed al goed

Veel dagbestedingen houden zich bezig met het maken van prachtige kunstproducten, maar zijn helaas nog niet bekend bij het grote publiek. En dat is zonde! Daarom is er nu een overkoepelend platform van Special Arts: BlijGoed. Hierop kunnen dagbesteding ateliers uit heel Nederland hun producten aanbieden en leren deelnemers het hele proces: van fotograferen van de producten tot het plaatsen in de webshop. HandicapNL is nauw betrokken bij dit initiatief.

Op de site kan ik mijn verhaal kwijt

Timo en Roy zijn twee cliënten die werken bij Hart Werk en Kunst in Haarlem. Timo: “Ik vind het leuk om onze spullen te verkopen en alles op te zetten. Ik maak schalen, potten en vazen. Mijn moeder, zus én vader hebben er al een!” Roy: “Ik vind het leuk om te doen voor de mensen die het kopen en voor mezelf. Op de site kan ik mijn verhaal kwijt.”

De HandicapNL Update

Vind jij dit ook zo’n tof artikel en wil je nooit meer dit soort verhalen en columns missen? Schrijf je dan in voor onze HandicapNL Update en ontvang alle nieuwtjes in je mailbox.

Schrijf je in voor de HandicapNL Update

Jasper zijn sociale kring werd steeds kleiner en hij steeds eenzamer
Jasper zijn sociale kring werd steeds kleiner en hij steeds eenzamer
Kees Momma – Kwakkeltijd
Kees Momma – Kwakkeltijd