Corona eenvoudig uitgelegd

Corona is veel in het nieuws. Iedereen heeft het erover. Maar wat is corona precies? En hoe kun je je ertegen beschermen? We leggen het zo makkelijk mogelijk voor je uit!

Wat is corona?

Corona is een nieuwe ziekte. Het is een soort griep. De ziekte begon in december 2019 in China, op een dierenmarkt. Artsen denken dat mensen in China corona hebben gekregen van dieren die besmet waren.

Corona is een virus. Sommige virussen kunnen mensen ziek maken. Zulke virussen zijn een soort heel kleine beestjes. Deze zijn nog kleiner dan een zandkorrel en kun je niet zien.

Als je corona hebt voel je je ziek. Je moet hoesten en niezen. Je voelt je moe. Je krijgt moeite met ademhalen. En je krijgt koorts. Niet iedereen wordt heel ziek. Sommige mensen zijn maar een paar dagen ziek. Andere mensen een paar weken.

De meeste mensen worden weer helemaal beter, maar het is goed om voorzichtig te zijn. Voor oudere of zieke mensen is het moeilijker om weer beter te worden. Voor deze mensen is corona extra gevaarlijk.

Hoe krijg je corona

Je kunt corona krijgen als iemand met corona hoest of niest in je gezicht. Of als iemand met corona je een hand geeft of zoent. Ook kun je corona krijgen als je spullen aanraakt waar corona op zit en dan je gezicht aanraakt. Je kunt géén corona krijgen van iemand die alleen verkouden is. 

Hoe bescherm je je tegen corona?

 1. Was vaak je handen met zeep.
 2. Hoest of nies in de binnenkant van je elleboog. 
 3. Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze meteen weg.
 4. Raak je gezicht zo weinig mogelijk aan.
 5. Geef mensen geen hand. 
 6. Kom niet dichtbij andere mensen. Hou 2 grote stappen afstand.
 7. Als je je ziek voelt blijf je thuis of in de instelling. Ook als je maar een klein beetje ziek bent.

In Nederland zijn er regels gemaakt om te voorkomen dat veel mensen tegelijk ziek worden. Scholen, restaurants en sportscholen zijn daarom dicht. De meeste dagbestedingen zijn ook dicht. We blijven samen thuis. Woon je in een woongroep of instelling? Ook daar blijf je binnen. Bezoek mag even niet langs komen. Je kunt natuurlijk wel bellen.

Supermarkten blijven open. Je mag best alleen of met je begeleider buiten wandelen, maar niet op drukke plaatsen. Met groepen van meer dan twee personen naar buiten gaan is verboden.

Hoe was je goed je handen

 1. Maak je handen nat met water.
 2. Doe vloeibare zeep op je handen
 3. Wrijf je handen en vingers goed over elkaar.
 4. Spoel je handen af met water.
 5. Droog je handen af met een papieren handdoek.
 6. Gooi het papieren handdoekje meteen in de prullenbak.

Denk je dat je corona hebt?

Zeg dit meteen tegen je familie of begeleider. Ga niet naar de huisarts toe, maar bel je huisarts op.

Jasper zijn sociale kring werd steeds kleiner en hij steeds eenzamer
Jasper zijn sociale kring werd steeds kleiner en hij steeds eenzamer
Kees Momma – Kwakkeltijd
Kees Momma – Kwakkeltijd