[Buddies] Victor en Julian: lekker chillen

Graag stellen wij je voor aan: Victor en Julian. Victor is 25 jaar en al bijna een jaar Buddy van Julian die net 21 jaar is geworden. Victor werkt bij een personal development agency en doet een avondstudie International Business. Julian woont thuis en werkt overdag in een dagopvang voor ouderen waar hij koffie rondbrengt en spelletjes speelt.

Buddy Victor (r) met zijn vriend Jasper (l) op stap tijdens de verjaardag van Julian
Buddy Victor (r) met zijn vriend Jasper (l)

Vrijwilligerswerk

Een vriend van Victor was een aantal jaar geleden vrijwilliger bij een soortgelijk maatjesproject als [Buddies]. ‘Hij vertelde mij hier over en het intrigeerde mij direct. Eind 2017 zag ik ruimte in mijn agenda om ook vrijwilligerswerk te gaan doen voordat ik een nog drukker schema heb in de toekomst. En zo kwam ik bij [Buddies] terecht.’

Normaal doen

Mijn band met Julian is heel open en eerlijk, vertelt Victor. ‘Julian kan echt genieten van momenten wanneer er ook vrienden van mij, zoals Jasper op de foto, bij zijn en dat zij hem normaal benaderen als vriend. Dan heeft hij echt even het gevoel ‘gewoon’ te zijn. We hebben echt veel lol samen en maken mooie dingen mee als we samen met mijn vriendenclub op stap gaan. Zoals die keer dat ze om mijn ID vroegen en niet die van Julian toen we een biertje bestelde. Tja, wat wil je, ik heb nog een baby-face terwijl Julian al mooie baard kan laten groeien!

We hebben beide een museumkaart en houden beide van chillen en spelen graag een potje pool. Daarnaast zorgen we er vaak ook voor dat we een biertje of spa rood drinken na afloop.’

Waarom [Buddies]?

Buddy zijn van iemand met een beperking is een kleine moeite en je maakt er mensen echt erg blij mee. Zeker als je nog studeert of op de middelbare school zit; het doen van vrijwilligerswerk verrijkt je leven en je leert er echt veel van.

Julian en ik hebben een echte vriendschap opgebouwd. Straks als ik mijn studie heb afgerond, zullen we elkaar minder gaan zien als Buddy, maar wel gewoon als vriend. Daarom help ik Julian nu al om hem meer in een sociale omgeving te betrekken.

Een grotere wereld

Victor is van plan om samen met Julian naar een feest van de Special Social Club te gaan. Hij hoopt zo dat Julian in contact komt met gelijkgestemden of andere Buddy-koppels en dat hij zo zijn eigen wereld wat vergroot.

Victors tips voor [Buddies]

  • Schaf allebei een Museumjaarkaart aan, je hebt m er zo uit!
  • Betrek je eigen vriendenkring ook bij activiteiten samen met jouw Buddy
  • Inspireer jouw vrienden ook om Buddy te worden of ander inspirerend vrijwilligers werk te doen
Samenwerking [ Buddies ] en lokale ondernemers zorgt voor geweldige activiteitendag
Samenwerking [ Buddies ] en lokale ondernemers zorgt voor geweldige activiteitendag
Het verschil maken als buddy: ‘Ik krijg kippenvel als ik zie hoe goed het haar doet’
Het verschil maken als buddy: ‘Ik krijg kippenvel als ik zie hoe goed het haar doet’