Ottilia – Brief aan mijn lichaam

Lief lichaam,

Het spijt me. Ik heb je pijn genegeerd. Ik heb gedaan of je niet bestond, gedaan alsof je grenzen en behoeftes niet bestonden. Ik heb je misbruikt om doelen te behalen waarvan ik nu niet eens meer weet of ze zo belangrijk waren. Ik heb je gebruikt om mezelf af te leiden van mijn angst.

Angst

Ik was voor zoveel dingen bang. Te bang om stil te staan. Te bang om het leven anders te leiden dan anderen om mij heen. Te bang om mijn waarheid onder ogen te zien. Ik heb geprobeerd andermans goedkeuring te krijgen door jou al datgene te laten doen waarvan ik dacht dat anderen het verwachtten of waardeerden. Omdat ik mezelf niet goed genoeg vond zo. Omdat ik mezelf niet liefhad zoals ik was. En daar was jij de dupe van.

Het spijt me dat ik niet wilde zien dat het je teveel was

Ik ben zo lang trots geweest op het feit dat ik me door jou niet limiteren. Dat ik een bikkel was, een durfal, en altijd maar doorging. Het spijt me dat ik niet wilde zien dat het je teveel was. Het spijt me dat ik me geschaamd heb voor jou, dat ik me minderwaardig voelde aan anderen die wel alles konden, en dat ik je daarom zo gepusht heb.

Verandering

Vanaf nu doe ik het anders. Als je pijn hebt zal ik dat niet meer opvatten als gezeur, maar zal ik je liefdevol verzorgen.
Ik zal je niet meer negeren. Ik zal je niet meer koste wat kost laten volbrengen wat ik me voorgenomen heb totdat je niet meer kunt. Als iets je te veel is, zal ik dat accepteren en je niet forceren. Ik zal je genoeg rust geven zodat je kunt herstellen.

Ik begrijp nu eindelijk dat jij mij bent, en ik jou

Ik zal je liefdevol omarmen en met respect behandelen. Je kunt nu eindelijk ontspannen. Ik zal je grenzen en behoeftes respecteren. Ik begrijp nu eindelijk dat jij mij bent, en ik jou. Het spijt me. Ik heb het niet expres gedaan. Ik wist niet beter. Vergeef me.

 

Bovenstaande blog is geschreven door Ottilia; gediagnostiseerd met hypermobiele Ehlers-Danlos. Na een hersenschudding voelde zij zich gedwongen om stil te staan. Op rekbaar.nl blogt ze over alles wat haar opvalt in haar wereld en de wereld om haar heen, van het luisteren naar je lichaam tot herstel van de verbinding tussen lichaam en geest. (Foto: Mariet Dingemans)

 

 

HandicapNL Update

Wil je op de hoogte blijven van de beste blogs, persoonlijke verhalen en campagnes? Schrijf je in voor de HandicapNL update en ontvang 1x per maand de hoogtepunten. Zo mis je niets!

Ja, ik wil graag op de hoogte blijven

 

Maartje: ‘Op de Dutch Grand Prix vergat ik dat ik een handicap heb.’
Maartje: ‘Op de Dutch Grand Prix vergat ik dat ik een handicap heb.’
Naomi (31): “De regelzucht in de zorg? Ik heb goede hoop dat er iets aan te doen valt”
Naomi (31): “De regelzucht in de zorg? Ik heb goede hoop dat er iets aan te doen valt”