Boek[en]; vier mooie, bijzondere en inspirerende verhalen die je eigenlijk niet mag missen!

In ons nieuwe magazine de saam[en] bespreken we doorgaans een aantal boeken die relevant zijn voor onze doelgroep; mensen met een handicap en hun mantelzorgers. Deze vier met mooie bijzondere en inspirerende verhalen mag je volgens ons eigenlijk niet missen.

  Herkenning

Wiel vertelt het verhaal van een moeder en haar gezin, vanaf het moment dat het leven niet maakbaar bleek. Het gaat over de geboorte van een meisje met een ernstige beperking en de impact die dat heeft op het gezin. Alle moeilijkheden, frustraties, maar ook de mooie momenten worden op een ontroerende, en vaak humoristische wijze beschreven. Het is geen zwaar verhaal, al zou je dat misschien wel verwachten. Ouders in een soortgelijke situatie kunnen er veel in herkennen. Maar ook anderen zullen worden geraakt door dit warme, soms ironische boek.

Wiel – Mariëlle Kramer

Uitgeverij Kok, € 12,50.

Liefdesverhaal

Dit boek heeft veel aandacht gekregen, en terecht. Het beschrijft prachtig hoe Jules Moreau na zijn ernstige motorongeluk zich steeds verder terugtrekt in zijn eigen wereld. Hoe de herinneringen uit zijn jeugd hem achtervolgen. Jules, Marty en Liz verloren al jong hun ouders en dat laat een diep spoor achter in hun leven. Het brengt hen samen, maar drijft hen nog vaker uit elkaar. De enige vriendschap die Jules durft aan te gaan is met Ava en ook zij verdwijnt uit zijn leven, om jaren later weer terug te keren. Een verhaal over eenzaamheid en het verwerken van verlies. Maar het is bovenal een prachtige liefdesgeschiedenis.

Het einde van de eenzaamheid – Benedict Wells

Uitgever J.M.

Meulenhoff, € 19,99

Eten verbindt

Lise kookt al jaren met haar nichtje met het syndroom van Down. En zo kwamen ze samen op het idee om een boek te maken die mensen met een verstandelijke beperking helpt om zelf te gaan koken. Ze laten je stap voor stap zien hoe je eenvoudige gerechten maakt. In het boek staan dertig eenvoudige, lekkere en verrassende maaltijden, geschikt voor mensen vanaf circa twaalf jaar. Heel handig: de pagina’s zijn afwasbaar, dus knoeien mag.

Kijk ik kook – Lise Weuts

Terra Lannoo Uitgevers, € 11,95

Vriendschap

Twee vrienden, een rolstoel en hun weg naar Santiago de Compostella. I’ll push you laat zien wat echte vriendschap is. Justin en Patrick groeien samen op in de VS en zijn al van jongs af aan bevriend. Justin heeft de progressieve spierziekte MAMA waardoor hij is gebonden aan zijn rolstoel. Dat weerhoudt hem er niet van om de beroemde 750 km pelgrimstocht af te willen leggen. Als hij Patrick over zijn plan vertelt, reageert die meteen met: ‘I’ll push you’. En zo beginnen de mannen aan de langste en moeilijkste weg, die ze ooit zullen gaan, de ultieme test van hun vriendschap. Hun boek bewijst dat alles mogelijk is, ook als het onmogelijk lijkt.

I’ll push you – Patrick Gray en Justin Skeesuck,

Uitgever Ark Media, € 22,95

 

Ken jij ook een boek waarvan je vindt dat iedereen het zou moeten lezen? mail naar redactie@handicap.nl

productie Veronique Werz

Dit is een artikel uit ons magazine saam[en].

Nieuwsgierig geworden? Bestel eenmalig een gratis proefnummer.