Boek[en]: Vier mooie, bijzondere en inspirerende verhalen die je eigenlijk niet mag missen!

In ons nieuwe magazine bespreken we doorgaans een aantal boeken die relevant zijn voor onze doelgroep; mensen met een handicap en hun mantelzorgers. Deze vier met mooie bijzondere en inspirerende verhalen mag je volgens ons eigenlijk niet missen.

Pieter en Sofie wonen begeleid zelfstandigLeerzaam

In Pieter en Sofie staan ervaringsverhalen van jongvolwassenen met een verstandelijke beperking, die begeleid wonen in De Zonnewijzer. De hoofdpersonen krijgen te maken met grotere gebeurtenissen als verliefdheid en afscheid, maar ook met meer alledaagse dingen, zoals leren omgaan met geld, internet en planning. Deze onderwerpen geven stof tot nadenken aan mensen met een verstandelijke beperking. Ook begeleiders kunnen er nuttige informatie uithalen. Schrijfster Mirjana Petrovic weet waar ze het over heeft, want ze werkt zelf met mensen met een verstandelijke beperking.

Pieter en Sofie – Mirjana Petrovic

Uitgever SWP, € 16,90

Boek Martine Bijl RinkeldekinkAlles opnieuw

Als de (inmiddels overleden) Martine Bijl in september 2015 een hersenbloeding krijgt, verandert haar leven totaal. In Rinkeldekink vertelt ze hoe dat voor haar is geweest. Hoe ze tijdens een langdurig verblijf in het revalidatiecentrum vrijwel alles opnieuw moest leren en hoe ze haar depressie overwon. Gelukkig voor Martine – en voor ons – bleven haar taalvermogen en humor onaangetast. Ze vertelt openhartig over haar angsten en wanen en over hoe het voelt als iemand anders in je brein is gekropen en daar de boel dreigt over te nemen. Een kwetsbaar en indrukwekkend boek over een leven lang leren.

Rinkeldekink – Martine Bijl

Uitgever Atlas Contact, € 14,99

Boek cover: Het leven is FanspastischFanspastisch

Robin Corbee (21) heeft een droom: schrijfster worden. Dat is op zich niet zo bijzonder, behalve dan dat haar ouders in aparte huizen op hetzelfde erf wonen en Robin zelf spastisch is. In het huis van haar moeder verstoort haar veertien jaar jongere halfbroertje de rust, terwijl het bij haar vader soms afschuwelijk stil kan zijn. Ook heeft ze nog een bijzondere tweelingzus, die zowel spastisch als blind is. In de vorm van columns vertelt Robin over wat ze allemaal meemaakt. Zo beschrijft ze haar pogingen om een seksleven op te bouwen met haar vriendje en haar strijd om een hulphond te krijgen. Met haar droom komt het sowieso goed, want schrijven kan ze zeker.

Het leven is fanspastisch – Robin Corbee

Uitgever Lebowski, € 11,95

Boek BikkeltjeHoop en vrees

Waar ga je allemaal doorheen als je pasgeboren baby ernstig gehandicapt blijkt te zijn? Als alle dromen en plannen die je voor je gezin had in duigen vallen? Ilse Ooms beschrijft de rollercoaster waarin zij en haar man terechtkomen na de geboorte van Merle. Ziekenhuis in, ziekenhuis uit, leven tussen hoop en vrees. Net als er na twee jaar rust in de tent lijkt te komen, gaat het helemaal mis. Bikkeltje gaat over de onvoorwaardelijke liefde voor je kind, ook als het anders uitpakt dan je hoopte. Over de strijd die je samen, maar ook met jezelf aangaat. Een indringend en intiem verslag dat herkenbaar is voor gezinnen met een chronisch ziek of gehandicapt kind.

Bikkeltje – Ilse Ooms

Uitgever Raak, € 19,99

De Special Media Awards: de Oscars voor mediamakers met een handicap
De Special Media Awards: de Oscars voor mediamakers met een handicap
Een eigen plekje als je oud genoeg bent om op kamers te gaan
Een eigen plekje als je oud genoeg bent om op kamers te gaan