Bloem wil gewoon vrienden, net als iedereen

Mijn prachtige dochter Bloem is geboren met het syndroom van Down. Ik herinner me het gesprek met de arts tijdens mijn zwangerschap nog heel goed. Bloem was meteen welkom. We leven per slot van rekening in een land waar alles goed geregeld is voor kinderen zoals Bloem. Dachten we…

Wat een heerlijke baby was zij. Bij haar geboorte was ons huis gevuld met cadeautjes, bloemen en blijdschap. Onze vrienden steunden ons. ‘Als jullie hulp nodig hebben, dan moeten jullie het maar laten weten.’ Ja ook bij hen was Bloem welkom. Als kleuter van 5 jaar vond iedereen Bloem schattig. Toch wilden de kinderen uit de buurt niet met haar spelen. Dat begreep Bloem niet. Dat doet pijn. De ouders van die kinderen lieten het maar zo. ‘Zo zijn kinderen’, zeiden die ouders. ‘Ze kan toch nog zoveel andere dingen doen?’

Gun Bloem een waardevol leven. Teken ons manifest!

Meer zoals zij

Ook de kinderen van onze vrienden vonden het lastig om met Bloem te spelen. ‘Bloem kan toch met andere kinderen spelen?’ merkten onze vrienden op. ‘Of met kinderen die meer zoals zij zijn? Daar zijn er toch veel van?’ Toen leek het al alsof Bloem veel minder welkom was. Bloem heeft speciaal onderwijs nodig, op een gewone basisschool was zij niet welkom. Haar school stond 50 kilometer weg van huis. Haar klasgenoten konden nooit komen spelen. Ik zag Bloem vereenzamen en wist toen al dat vrienden krijgen voor haar heel moeilijk zou worden.

Eigen wereld van muziek

Bloem wilde graag muziek maken, daarom kochten wij voor haar een orgel. Naar muziekles kon ze niet, dat was te moeilijk. Dus deed ze maar wat op het orgel. In haar eentje, in haar eigen wereld van muziek. Dat irriteerde de buren, die vroegen of Bloem kon stoppen met het orgel. ‘Is er niet iets anders dat Bloem kan doen? Kan ze niet ergens anders spelen? Ergens waar ze haar met open armen welkom heten?’

Bloem is 12 jaar. Haar broer en zus zijn druk met hun studie, vrienden, concerten, film, uitgaan. Onze Bloem bleef thuis. Ze zou graag met hen meegaan, maar dat gaat niet. Haar broer is verliefd en haar zus gaat het huis uit. Ver weg in de stad wonen. Bloem gaat ze missen.

Niet welkom

Leeftijdgenootjes van 15 jaar dansen, chillen, gamen, maken afspraakjes. Bloem wilde daar graag bij horen. In groeps apps deelt ze wel filmpjes en daar komen reacties op. Plotseling lijkt ze daar wel welkom. Maar afspreken in het echt, daar komt het nooit van. Mijn hart brak toen ik dat ontdekte. Mijn Bloem was toch welkom? De harde waarheid is anders, het was niet meer dan mijn diepste wens als moeder.

Een vechter

Bloem is nu 18. Zij is voor mij een kampioen, een vechter. Ze kan zichzelf goed redden. Ze speelt niet slecht orgel. Ze kan koken en wassen. Ze is gegroeid. Over een paar jaar wil ze zelfstandig gaan wonen. Dan zijn wij welkom, bij haar thuis!

Ik zou dat heel fijn vinden voor haar. Ik weet zeker dat ze het kan. Maar toch moet Bloem alles alleen doen, want vrienden heeft ze niet. Daarom hoop ik dat ze via het Buddies project van HandicapNL binnenkort een fijn maatje gaat vinden om samen leuke dingen te doen. En het zou fantastisch zijn als ze lid kan worden van een muziekvereniging.

Marijke (Moeder van Bloem)

Teken ons manifest voor een normaal dagelijks leven voor iedereen

Marijke dacht dat veel dingen in Nederland goed geregeld zouden zijn voor Bloem, maar helaas viel dat in de praktijk tegen. HandicapNL maakt zich hard om ervoor te zorgen dat iedere Nederlander met een handicap een normaal dagelijks leven kan leiden.  Met leuke vrienden, een uitdagende baan en de mogelijkheid om te gaan en staan waar je wilt. Net als ieder ander. Maar daar hebben we jou bij nodig!

Ja, ik teken voor een normaal leven voor iedereen!

Bij het aanmelden ga je akkoord met de privacyvoorwaarden van HandicapNL.
“Ondanks de littekens op mijn been ben ik toch in korte broek naar buiten gegaan.”
“Ondanks de littekens op mijn been ben ik toch in korte broek naar buiten gegaan.”
‘Je bent geboren zonder hand dus heb je er toch mee leren leven?’ zeiden ze.
‘Je bent geboren zonder hand dus heb je er toch mee leren leven?’ zeiden ze.