Betere behandeling met Virtual Reality

Wat gaat er mis met het cognitieve vermogen van mensen met een Niet Aangeboren Hersenafwijking? Dat wil HandicapNL samen met het KCRU onderzoeken met een virtuele supermarkt.

Virtuele supermarkt
Virtuele supermarkt

Supermarkt als supermiddel na een beroerte

Als je hersenletsel hebt opgelopen, begin je eigenlijk weer van voren af aan. De simpelste dingen zijn ineens niet zo simpel meer en moet je weer aanleren: lopen, koffiezetten, boodschappen doen… Vaak duurt het maanden en soms zelfs jaren voordat iemand weer zelfstandig kan functioneren.

Tijdens de revalidatie van mensen met NAH wordt steeds opnieuw gemeten hoe de patiënt vooruit gaat. Hiervoor moet de patiënt nu nog vaak vragenlijsten invullen met pen en papier. Maar dit is als je net een beroerte hebt gehad een hele opgave. Daarom biedt de Virtual reality bril uitkomst. Door patiënten virtueel rond te laten lopen in een supermarkt kunnen allerlei dingen gemeten worden.

Hoe werkt het?

Met de Virtual Reality bril hoopt het KCRU beter zicht te krijgen op wat er precies mis gaat bij deze doelgroep. Op die manier kan de behandeling nóg gerichter worden ingezet. Tijdens allerlei opdrachten tijdens de virtuele tocht kan precies achterhaald worden hoe het gaat met herinnering, coördinatie en concentratie van de patiënt. Zo kan de behandeling veel beter afgestemd worden, zelfs van moment tot moment. Patiënten gaan sneller vooruit, maar vinden het ook leuk om met de nieuwe techniek te werken.

Help mee

Gun jij mensen met NAH ook een sneller herstel zodat zij hun zelfstandige leven weer op kunnen pakken? Help dan met een gift.

Ja, ik doneer