Begeleid jongeren met verstandelijke beperking bij gebruik van Sociale Media

‘Ping!’ Aisha pakt haar mobieltje en veegt behendig over het scherm. Ze giert het uit. “Kijk deze foto van Yasmine! Ze heeft hondenwangetjes! Ze is toch geen hondje!”

Meisje verstandelijke beperking met begeleider  aan de slag met social media training
Meisje verstandelijke beperking met begeleider aan de slag met social media training

 

Als mondige meid van 11 heeft Aisha natuurlijk een smartphone. Ze maakt gretig gebruik van social media en internet, ook al is ze licht verstandelijk gehandicapt. Ze vindt het heerlijk om in haar eigen tempo een berichtje terug te typen, met een paar emoji’s erbij om te laten zien hoe ze zich voelt. Zo oefent ze tegelijkertijd haar emotionele- en taalontwikkeling. Ook legt ze online makkelijker contact en leert ze zich langer concentreren.

Risico’s

Jammer genoeg kleven er voor Aisha ook veel risico’s aan het gebruik van internet, evenals voor andere mensen met een lichte verstandelijke handicap. Zij kunnen gevolgen niet goed inschatten en hebben minder sociaal inzicht. Zo kan online gedrag tot ernstige problemen leiden. Denk aan (cyber)pesten, verspreiding van spam en virussen, loverboy-problematiek en gameverslaving.

Hen afsluiten van het internet heeft geen zin. Maar praten, intensief trainen en coachen wél. Dankzij onze donateurs worden op dit moment begeleiders, docenten en ouders getraind om deze kwetsbare kinderen en jongeren weerbaarder te maken.

Leraren enthousiast

Leerkrachten zijn enthousiast over de training die we ontwikkelen: “Nu heb ik veel meer inzicht in wat mijn leerlingen online allemaal meemaken, en kan ik er beter met ze over praten. Het gesprek aangaan is het allerbelangrijkst. Dat kan al door niet alleen te vragen hoe het op school was, maar ook: hoe was het vandaag op internet?”

Maar het is natuurlijk het resultaat dat telt. Leerkracht Joris: “Een leerlinge kwam van de week naar me toe. Een nieuwe online kennis had haar gevraagd of ze ergens wilde afspreken. Ze was helemaal trots dat ze nee had gezegd. Dat was een leerlinge die ik al zo vaak had gewaarschuwd dat ze haar wachtwoord niet zomaar moest delen. Echt een overwinning!”

Aisha heeft Yasmine inmiddels geantwoord. “Jammer, nou is mijn tegoed op! Morgen krijg ik weer nieuwe.” Hopelijk heeft ze dan weer net zoveel app-plezier. Met hulp van onze donateurs zorgen wij ervoor dat dat zo blijft!