Bedankt voor een prachtig 2018!

HandicapNL wil al haar donateurs en vrijwilligers bedanken. Met het samengaan van Fonds verstandelijk gehandicapten en het Revalidatiefonds is onze slagvaardigheid vergroot. Met elkaar zetten we ons in voor ruim twee miljoen mensen met een handicap en de mensen om hen heen. Graag kijk ik kort terug op een jaar waarin zichtbare resultaten zijn neergezet. Dank voor je steun. Deze is en blijft onmisbaar.

Toegankelijkheid voor iedereen

Met trots vermelden we dat dit jaar meer dan honderd kinderen en volwassenen vaardiger zijn geworden met hun rolstoel. Deze training zorgt voor een blijvende zelfstandigheid bij rolstoelgebruikers, zodat zij zich in het dagelijks leven beter kunnen redden. Daarnaast hebben we in samenwerking met Natuurmonumenten ervoor gezorgd dat verschillende natuurgebieden toegankelijk zijn gemaakt voor mensen met een handicap. Er zijn negen toegankelijke natuurroutes; vijf toegankelijke plaatsen voor speelnatuur gecreëerd en op 25 plekken wordt er nog gewerkt aan de verbetering van de toegankelijkheid.

Steuntje in de rug voor mantelzorgers

We maken ons ook hard voor erkenning van het werk dat duizenden mantelzorgers elke dag leveren. Zo werken we veel samen met Lotje&Co, een community waar mantelzorgers steun bij elkaar kunnen vinden en informatie kunnen uitwisselen. Afgelopen jaar hebben we voor de tweede keer de campagne ‘Gebaar van Waardering’ ingezet om mantelzorgers in het zonnetje te zetten. Maar liefst 700 ouders van zorg intensieve kinderen werden verrast met een verwenbox vol fijne dingen, helemaal voor zichzelf. Deze bewustwordingscampagne laat zien dat de dagelijkse zorg voor hun kind gezien wordt.

Klein Geluk

Geluk zit soms in kleine dingen. Zoals een vriendschap, een gezellig dagje uit of een vakantie. Ook dit jaar hebben we meer dan duizend deelnemers een vakantie kunnen bieden en zijn er bij elkaar opgeteld meer dan twintig duizend mensen met een handicap die aan één van onze diverse activiteiten hebben mee gedaan. Denk hierbij aan muziek, sport, theater en andere ontspanning. Activiteiten die ook bij mensen met een handicap voor vreugde zorgen.

Sociaal sterker staan

Middels het door ons gesteunde project ABC-Date hebben inmiddels meer dan duizend mensen met een verstandelijke beperking een vriendschap of relatie kunnen vinden. Ook zijn er afgelopen jaar meer dan 350 ‘buddiekoppels’ gemaakt tussen mensen met en zonder handicap. Deze sociale activiteiten zorgen ervoor dat mensen met een handicap sterker in hun schoenen staan en deel uitmaken van de maatschappij. Iets wat wij ontzettend belangrijk vinden.
Ook hebben we bijgedragen aan de realisatie van elf kleinschalige woningen, waar we maar liefst 132 jongvolwassenen met een verstandelijke of meervoudige handicap een thuis bieden. Deze projecten dragen bij aan de zelfstandigheid van deze jongvolwassenen, maar ook aan het ontzorgen van mantelzorgers.

Meedoen = Groeien

Meedoen in de huidige maatschappij is iets wat wij iedereen gunnen. Dit jaar voerden we de eindfase van het project Meedoen = Groeien uit. In samenwerking met de TU Delft, de Vriendenloterij en het Prinses Maxima hebben we bijgedragen aan de ontwikkeling van prototypes van speelgoed voor kinderen met kanker of een andere levensbedreigende ziekte. Dit speelgoed zorgt ervoor dat deze kinderen toch mee kunnen doen, zoals alle andere kinderen.

Saam[en]

Met bescheiden trots noem we ook de lancering van ons magazine saam[en]. Nederland telt ruim 2 miljoen mensen met een handicap. Toch zijn die lang niet zo zichtbaar in de media als dat je zou verwachten van zo’n grote groep mensen. Daarom brengt HandicapNL het magazine saam[en] uit: over, voor en door mensen met een handicap én mantelzorgers. Tegelijkertijd houden we zo onze achterban op de hoogte van wat HandicapNL doet.

Klap op de vuurpijl

Als absolute kroon op ons werk organiseerden we onlangs de achtste editie van het prachtige Knoop Gala. Ruim dertig muzikanten met een verstandelijke beperking schitteren deze avond op het podium van Carré. Samen met bekende artiesten zoals Nick & Simon, Broederliefde, Boef, OG3NE en Trijntje Oosterhuis maken ze er een fantastische avond van. Met één gezamenlijk doel: het talent van mensen met een verstandelijke beperking in de spotlights zetten.
Heb je de show gemist? Dan kunt je ‘m hier nog terugkijken! Ook is doneren naar aanleiding van het Knoop Gala nog mogelijk. Doneer uw bijdrage aan HandicapNL hier!

Tot slot willen we je bedanken voor alle steun, op welke manier dan ook! Met elkaar maken we ons sterk voor ruim 2 miljoen mensen in Nederland. Samen bieden we eerlijke kansen voor iedereen. Op naar een betekenisvol 2019!

Onze aanpak
Onze aanpak
Wat is een normaal dagelijks leven?
Wat is een normaal dagelijks leven?