7 VOOROORDELEN OVER HET SYNDROOM VAN DOWN DIE JIJ MISSCHIEN OOK HEBT

TV-makers lijken ervan te smullen. Jongeren met het syndroom van Down verzekeren je van onverwachte en lachwekkende situaties. Maar de vele vooroordelen lijken er niet mee weggenomen. Sterker nog, sommige lijken juist door de media in het leven geroepen. 

Per jaar worden in Nederland ongeveer 250 kinderen met het Downsyndroom geboren. 250 unieke mensen met een eigen IQ, talent en karakter. Toch worden zij nog veel te vaak over één kam geschoren. Hoog tijd om de volgende 7 ideeën voor eens en voor altijd de wereld uit te helpen:

1. Mensen met het syndroom van Down kunnen niets

Een kinderlijk toontje, een aai over de bol en de verwachting op 0… Sommige mensen hebben geen hoge pet op van mensen met het syndroom van Down. Maar dan doe je veel mensen tekort! Het syndroom van Down komt voor op ieder niveau. En een lagere woordenschat betekent niet dat ze de ander niet begrijpen. Geef je de tijd en de juiste stimulans, dan zul je zien dat ze veel meer in hun mars hebben dan veel mensen denken. Een diploma of een baan? Heel goed mogelijk voor velen!

Dat mensen met Downsyndroom minder makkelijk leren klopt, maar dom is zeker niet het geval – Maaike

Kim, 20: “Mijn zusje van 17 is heel handig met de laptop en telefoon, en ze kan lezen en schrijven. Ze is veel slimmer dan men denkt, als ze de ruimte krijgt om dingen te leren en ontdekken!”

Joyce, 46: “Als ik Romy zie op een catwalk, op een fotoshoot of in een tv-serie, dan denk ik vaak: ‘Moet je haar nou zien. Dat flikt ze gewoon.’”

2. Mensen met het syndroom van Down kunnen alles

Maar je kunt natuurlijk óók doorslaan. De positivo’s die roepen dat ‘mensen met Down net zo zijn als iedereen en elke uitdaging aan kunnen’ doen geen recht aan de beperking. Zeker, er zijn mensen met het syndroom van Down die hun rijbewijs of zelfs een universitaire graad halen. Maar ook genoeg met een niveau dat stukken lager ligt.

Ieder persoon met het syndroom van Down heeft zijn of haar eigen uitdagingen. Soms duurt het langer om een taak onder de knie te krijgen, of is een verantwoordelijkheid simpelweg te groot. En ja, soms is 24/7 zorg nodig. Pas als rekening gehouden wordt met ieders mogelijkheden én onmogelijkheden, kan iedereen zich optimaal ontplooien.

Er zijn ook kinderen zijn die de hele dag afhankelijk zijn van zorg – Hanny

Gitta, 60: “Mensen krijgen o.a. door TV programma’s het beeld dat mensen met Downsyndroom allemaal het niveau hebben dat ze daar zien, hoog dus. En dat is niet zo, ik ken aardig wat mensen met Downsyndroom, inclusief mijn zoon, die een laag of lager niveau hebben. Dat geeft niet, maar het zou meer algemeen bekend moeten zijn.”

3. Ze zijn altijd zó vrolijk, lief en knuffelbaar…

Zeg eens eerlijk, stap jij altijd met een vrolijke grijns uit bed? Waarom zou dat voor iemand met het syndroom van Down dan anders zijn? Emoties horen bij de mens – élke mens. En iemand met het syndroom van Down beleeft die vaak nog eens extra sterk. Grote blijdschap dus, maar óók grote boosheid of teleurstelling. En dan kun je soms maar beter dekking zoeken…

Altijd vrolijk? Nou, die van mij is dan kapot hoor hahaha – Cunera

Jasper, 41: “Mijn dochter is koppig en eigenzinnig, dus soms mag ik op m’n kop gaan staan. Ze maakt duidelijk wat ze wel én wat ze niet wil.”

4. … en dol op muziek maken!

Ik háát koken, maar mijn collega is er dol op. Andersom wordt mijn voorliefde voor boeken hier in huis niet bepaald gedeeld. Zoveel mensen, zoveel interesses en talenten, toch? Het lijkt dan ook een wonderlijk vooroordeel dat iedereen met het syndroom van Down een muzikaal wonder zou zijn, maar toch is het hardnekkig. Hoog tijd om ermee af te rekenen!

Mijn zoon is net zo muzikaal als z’n moeder (niet dus)! – Heidi

Liesbeth, 56: “Dat heeft niks met een chromosoomafwijking te maken. Sommige mensen zijn muzikaal, of je nu downsyndroom hebt of niet.”

 

HandicapNL wil de afstand tussen mensen met en zonder handicap verkleinen, en onze jeugd is daarvoor het perfecte startpunt. Ga op een laagdrempelige manier met kinderen in gesprek met het gratis e-book voor ouders!

 

Download het gratis e-book!

5. Iedereen met het syndroom van Down gaat naar het speciaal onderwijs

Waar een kind het beste tot z’n recht komt, is in elke situatie verschillend. Soms is dat het speciaal onderwijs, soms een SamenNaarSchool-klas en soms de reguliere basisschool om de hoek. Maar de misvatting dat een kind met het syndroom van Down het áltijd beter doet op het speciaal onderwijs, stuit veel ouders tegen de borst.

Het is een gevecht om te zien dat ze het goed doet, maar de school het gewoon niet wil – Sandra

Sandra, 41: “Soms kunnen ze met wat aanpassingen prima mee op het reguliere onderwijs. Mits de doelen een beetje worden bijgesteld.”

6. Een kind met het syndroom van Down brengt alleen maar zorgen met zich mee

Het klopt dat veel ouders met een kind met het syndroom van Down tegen een burnout aanhikken. En soms zorgen medische complicaties voor onzekerheid. Maar het is vooral de strijd die ouders vaak opbreekt. Dat steeds moeten uitleggen, verdedigen en verantwoorden. Het ‘gedoe’ van een maatschappij waar hun kind niet welkom lijkt te zijn. Dit heeft weinig met hun kind te maken, maar alles met de wereld eromheen.

Kinderen met down geven je een leven waarin je anders leert kijken en denken – Joyce

Henk, 50: “Het is continue vechten om je kind dagelijks meeste laten draaien in deze harde maatschappij. Artsen, gemeente, hulpverleners allen doen er aan mee.”

Kim, 20: “Mensen zeggen gauw wat moeilijk of wat vervelend als ik zeg dat m’n zusje Down heeft. Ik ervaar het juist als een verrijking van m’n leven, ik kan zo veel van haar leren en ze is zo’n stralend voorbeeld voor iedereen!”

7. Iedereen met het syndroom van Down lijkt op elkaar

Programma’s als ‘Down the Road’ en ‘SynDROOM’ maken het algemene publiek meer bekend met het syndroom van Down. Dat is mooi, maar er schuilt ook een gevaar in. Want die 10 mensen op TV staan niet symbool voor de grote groep mensen met het syndroom van Down in ons land, en alle verschillen in IQ, EQ en karakter. Net zo min als de karakter uit GTST joúw persoonlijkheid vertegenwoordigen.

Down is een syndroom, geen karaktereigenschap – Lola

Annet, 61: “Het zijn individuen. Mensen met het syndroom van Down lijken meer op hun biologische familie dan op elkaar.”

Overboord ermee

Daar heb je ze: 7 ideeën die je vanaf nu uit je brein kunt wissen. En als we toch bezig zijn: gooi gelijk al die andere hardnekkige vooroordelen overboord. Over het syndroom van Down, maar ook over mensen met autisme, spasmen, blinden, rolstoelers of slechthorenden. Wel zo overzichtelijk. We zijn allemaal uniek, en is dát niet juist bijzonder?

Gratis E-book voor ouders

Niet alleen over het syndroom van Down heerst nog veel onbegrip. De wereld in z’n geheel mag wel een beetje inclusiever. Daarom beginnen we graag bij de jeugd van nu, de burger van de toekomst! Met ons gratis e-bookje ‘Hallo ik heb een handicap’ geef je op passende wijze antwoord op alle vragen die er bij je kind spelen en ga je het gesprek aan over mensen met een handicap. Vraag hem hieronder aan!

Ja, stuur mij het gratis E-book voor ouders!

Bij het aanmelden ga je akkoord met de privacyvoorwaarden van HandicapNL.
9 boeken over handicaps die je gelezen wil hebben!
9 boeken over handicaps die je gelezen wil hebben!
Helpen? Ja graag… of liever niet?
Helpen? Ja graag… of liever niet?