7 docu’s, films en series over mensen met een beperking die je niet wilt missen!

Heb jij deze zomer een staycation op de planning staan? Lucky you! Dan heb je alle tijd om naar hartenlust te binge-watchen. Er staan namelijk ontelbaar veel mooie films, documentaires en series op je te wachten om bekeken te worden. We helpen je op weg met 7 kijktips van programma’s en films over mensen met een beperking die je gezien moét hebben:

Wiren filmposter1. Wiren (Film)

Wiren (de eerste Surinaamse film op Netflix) gaat over de dove jongen Wiren. Wanneer hij wordt afgewezen door de universiteit, realiseert hij zich dat dove mensen in zijn land niet dezelfde rechten en kansen hebben als anderen. Hierop klaagt hij de Surinaamse regering aan en dwingt de staat om zich te houden aan het VN-verdrag Handicap. Een indrukwekkende verfilming van een flink ondergeschoven probleem.

Bekijk hier alvast de trailer

2. Wanneer komt mama nou? (Docu)

wanneer komt mama nou

Wanneer komt mama nou? is een aangrijpende documentaire over een Syrische vader, gevlucht uit de oorlog en vechtend voor een beter leven voor zijn gehandicapte zoon, Ahmad. Wegens geldgebrek moesten Ahmad’s moeder en twee van zijn broers noodgedwongen achterblijven in Irak. Gesteund door een groep Zwitserse moeders, strijden ze voor hereniging van het gezin.

Kijk de documentaire via NPO plus

crip camp netflix film3. Crip Camp (Film)

De film Crip Camp komt van Higher Ground, het productiehuis van de Obama’s. In deze film komen verhalen aan bod van personen die begin jaren ’70 als kind verbleven in Camp Jened, een Woodstock-achtig zomerkamp voor mensen met een handicap. De voor die tijd revolutionaire insteek van het kamp heeft een grote groep strijdvaardige mensen teweeg gebracht, die al strijdend de weg vrijmaakten voor meer gelijkheid in de maatschappij.

Bekijk hier alvast de trailer

4. Down the Road (TVprogramma)

Down the Road is eigenlijk een Vlaame productie, maar wordt vanaf 16 juni uitgezonden op NPO3. In dit aandoenlijke feelgood programma gaat Dieter Coppens op reis met zes jonge mensen met het Syndroom van Down. In het tweede seizoen, dat momenteel in Nederland wordt uitgezonden, reizen de deelnemers door het indrukwekkende Zuid-Afrika. Een flinke onderneming, waarmee de deelnemers hun angsten overwinnen, grenzen verleggen en zichzelf en elkaar door en door leren kennen!

Elke dinsdagavond te zien om 21:15 op NPO 3
Aflevering gemist? Hier kun je ze terugkijken

Kleine preview van seizoen 1:

marc de hond still docu5. Tot de dood ons scheidt (Docu)

Nada van Nie maakte dit persoonlijke, indringende portret over het ziekteproces van presentator en theatermaker Marc de Hond. Ze volgde Marc en zijn gezin anderhalf jaar lang van heel dichtbij, waarbij ze mee ging naar ziekenhuisafspraken, chemotherapie, maar ook bij Marc en zijn gezin thuis veel tijd doorbracht. Een zeer indrukwekkend kijkje in zijn leven.

Bekijk de documentaire via KIJK

6. Special (Serie)Special poster

Special is een Amerikaanse comedyserie op Netflix, over een homoseksuele jongen met een milde hersenverlamming, die genoeg heeft van zijn geïsoleerde bestaan en besluit de regie over zijn leven in eigen hand te nemen. De serie is gebaseerd op de memoires ‘I’m Special: And Other Lies We Tell Ourselves’ van Ryan O’Connell – die overigens zelf ook schrijft, regisseert en speelt in de serie. De afleveringen duren maar 15 minuten, en kijken weg als junkfood. Ideaal voor een avondje serie-snacken!

Bekijk hier alvast de trailer

atypical netflix serie7. Atypical (Serie)

De humoristische dramaserie Atypical gaat over de achttienjarige Sam met een vorm van autisme. Als jonge man zoekt hij zijn plek in het leven – op school, als student, maar ook in de liefde. Hij vind het tijd voor ene vriendin, maar dat heeft meer voeten in de aarde dan Sam in eerste instantie voorziet. Er staan inmiddels drie seizoenen op Netflix en fans kunnen hun hart ophalen: in 2021 is het vierde en laatste seizoen in aantocht. Maar ook de huidige seizoenen bieden je genoeg afleveringen om je staycation mee te vullen!

Bekijk hier alvast de trailer