7 celebrities met een onzichtbare handicap die taboes doorbreken

Er zijn mensen met die hun beperking met trots dragen. De zogenaamde rolmodellen, die hun kennis en ervaring publiekelijk delen om onbegrip uit te bannen, en het hebben van een beperking te normaliseren. Maar een handicap is niet altijd duidelijk zichtbaar. En daarmee is het taboe op onzichtbare beperkingen nog altijd niet de wereld uit.

Celebs met een onzichtbare beperking

Gelukkig zijn er steeds meer beroemdheden die (zonder dat jij het wist!) een onzichtbare handicap blijken te hebben, en hier publiekelijk voor uitkomen om stigma’s te doorbreken. Een lijstje van de meest opvallende celebrities en BN’ers met een onzichtbare beperking:

Zangeres Avril Lavigne – Ziekte van Lyme

De Canadese pop/rock prinses kennen we in Nederland vooral van de aanstekelijke hits ‘Complicated’ en ‘Sk8erboi’ uit 2002. De drukke zangeres tourde jarenlang over de wereld en bracht ondertussen nog 4 albums uit. Tot ze in 2014 ineens werd ‘overspoeld’ door vermoeidheid en gewrichtspijn en haar bed niet meer uit kon komen. Na een lang traject is uiteindelijk de diagnose ‘Ziekte van Lyme’ gediagnosticeerd, die ze waarschijnlijk via een teek heeft opgelopen. Het duurde twee jaar voor Lavigne weer op de been was.

De ziekte van Lyme wordt gediagnosticeerd door het meten van bloedwaardes en het aflezen van symptomen. Maar de ziekte kan zicht op heel verschillende manieren uiten. De één wordt doodmoe, de ander wordt depressief. De ziekte kan zich zelfs ‘voordoen’ als autisme, alzheimer of ALS. Doordat er geen eenduidige symptomen zijn aan te wijzen, wordt de ziekte vaak over het hoofd gezien en worden patiënten niet altijd even serieus genomen.

In 2016 bracht Avril het nummer ‘Head Above Water’ uit, waarin ze zingt over hoe machteloos ze zich heeft gevoeld in de periode dat de ziekte haar totaal had geveld. Via de Avril Lavigne Foundation maakt de zangeres zich hard voor onderzoek en voorlichting over de ziekte.

Hollywood acteur Wentworth Miller – Autisme

Onlangs kwam ‘hottie’ en Prison Break-ster Wentworth Miller naar buiten met het nieuws dat hij is gediagnosticeerd met een Autisme Spectrums Stoornis. De bijna 50-jarge Hollywoodster kreeg de formele diagnose ‘pas’ een jaar geleden, voorafgaand aan een zelfdiagnose. Hoewel het voor de acteur geen verassing was, kwam het nieuws toch als een schok binnen. Hij zegt zijn leven vanuit een ander perspectief te bekijken sinds de diagnose. ‘Ik weet niet genoeg over autisme. (Er is veel te weten.)’, schrijft Wentworth op instagram. ‘Op dit moment werk ik aan het begrijpen van mezelf en mijn ontwikkeling. Vijf decennia aan geleefde ervaring moet ik onder de loep nemen door een nieuwe lens. Dat zal tijd kosten.’

Autisme is een ontwikkelingsstoornis die meestal wordt gediagnostiseerd op kinderleeftijd. Wentworth zegt dat het verkrijgen van een diagnose door zijn leeftijd een moeilijk en gebrekkig proces was. ‘Ik ben een man van middelbare leeftijd. Geen kind van vijf jaar. Maar aan de andere kant erken ik dat een diagnose krijgen een privilege is dat niet voor iedereen is weggelegd.’ De acteur geeft aan dat hij niets aan zichzelf of zijn leven anders had gewild. ‘Dit is niet iets dat ik zou veranderen. Ik begreep meteen dat mijn autisme inherent is aan wie ik ben en alles wat ik ooit heb bereikt.’

Wentworth ziet zichzelf niet als woordvoerder voor de autisme community. Maar een ieder die meer wil weten over autisme, verwijst hij graag naar de ‘talrijke individuen’ die op instagram en tiktok inspirerende inhoud delen voor bewustwording en het bestrijden van stigmatisering. ‘Zij hebben mij geïnspireerd en opgeleid.’

Zangeres Selena Gomez – Lupus

Ongetwijfeld ken je de voormalig Disneyster van haar optreden en verschillende Disney tv-shows, of van haar vele hits. Zo lang als de zangeres al beroemd is, zolang heeft ze ook al te maken met fysieke en mentale beperkingen: al op jonge leeftijd kreeg Selena de diagnose voor de auto-immuunziekte Lupus. Hierbij maakt het lichaam ontstekingseiwitten aan, die schade aan weefsels en organen kunnen veroorzaken. Selena heeft zware periodes gekend waarbij haar organen faalden.

In 2017 moest ze zelfs een niertransplantatie ondergaan om te overleven. Helaas bleken haar familieleden geen goeie match voor orgaandonatie te zijn. Maar haar verhaal krijgt een bijzondere wending: toen Selena’s beste vriendin (en tevens actrice) Francia Raisa dit hoorde, twijfelde ze geen moment en heeft haar nier afgestaan. De twee hartsvriendinnen deelden onderstaande foto waarin ze vol liefde en trots in een ziekenhuisbed naast elkaar liggen, vlak na de operatie. Als dat geen voer is voor een nieuwe Hollywoodfilm…

Elthon John – Epilepsie

Dat de Britse wereldster een leven vol Drugs, Seks, Rock&Roll heeft geleefd is algemeen bekend. Zijn vele cocaïnegebruik heeft tot verschillende epilepsieaanvallen geleid. Inmiddels beweert de zanger een stuk gezonder te leven. John draagt al vanaf zijn eerste stapjes naar faam de meest opvallende zonnebrillen. Maar sinds hij zijn epilepsie serieus neemt, heeft dit ook een ander doel: “Ik zet geen stap buiten zonder zonnebril, uit voorzorg om niet door plotse lichtflitsen te worden verrast.”

Hollywood actrice Christina Applegate – MS

Nog een recente diagnose uit Hollywood: actrice Christina Applegate weet sinds een paar maanden dat ze Multiple Sclerose (MS)heeft. MS is een neurologische aandoening waarbij ontstekingen kunnen ontstaan op verschillende plekken in het lichaam. De ontstekingen kunnen de werkingen van je hersenen belemmeren waardoor steeds meer klachten en beperkingen optreden. Bijvoorbeeld vermindering van zicht of spraakvermogen. Het ziektebeeld verloopt bij iedereen anders.

Christina deelde het nieuws op twitter. Ze geeft aan dat het een ‘vreemde reis is geweest’, maar voelt zich gesteund door familie en vrienden die tevens de chronische ziekte hebben. Christina: ‘Zoals een van mijn vrienden met MS zei: “we worden wakker en doen wat nodig is”. En dat is wat ik doe. Dus nu vraag ik om privacy terwijl ik hier doorheen ga.

Filemon Wesselink – Autisme

Ook in Nederland zijn er genoeg bekende gezichten die openlijk uitkomen voor hun beperking. Zo liet Filemon Wesselink zichzelf voor de camera testen op autisme. Filemon zegt daarmee een taboe te willen doorbreken: “Veel mensen met autisme worstelen ermee, schamen zich dat ze dat hebben. Moet ik er wel zo open over zijn? vroeg ik me af. Maar toen dacht ik: waarom zou ik het niet zeggen? Ik denk niet dat het mijn leven gaat veranderen. Je bent ook niet alleen maar dat, maar ook jezelf. Iemand met één been is ook niet alleen die persoon met één been.”

In zijn programma ‘Het is hier autistisch!’ spreekt Filemon verschillende mensen met autisme en laat hij zien dat autisme eigenlijk bij iedereen anders is. “Autisme is een soort containerbegrip geworden.” De presentator slaat daarmee de spijker op zijn kop en breekt een lans voor alle mensen met een diagnose op het autistisch spectrum.

Kim Feenstra – auditieve beperking

Nog een succesvolle BN’er met een beperking is topmodel Kim Feenstra. Ze is bekend geworden als ambitieuze deelneemster in het programma Holland’s Next Topmodel. Toen al kreeg ze commentaar op haar ‘vreemde manier van praten’ en haar stem.

Hierop maakte RTL 4 bekend dat Kim doof is en gehoorapparaatjes gebruikt. Hierdoor hoort de Groningse zichzelf niet goed. Kim is doof geworden nadat ze als kind een ernstig auto-ongeluk heeft gehad. Als model met beperking wordt ze regelmatig gevraagd als ambassadeur voor goede doelen. Kim: “Ik vind het belangrijk om mijn bekendheid voor iets moois in te zetten en kinderen laten zien dat het helemaal niet zo erg is als je doof of slechthorend bent. Dat je je niet hoeft te schamen en je evengoed heel veel kunt bereiken.” 

Hallo, ik heb een handicap. En wat heb jij?

Dat beroemdheden een brug slaan voor mensen met een handicap vinden wij supergoed! Zo wordt langzaam de afstand tussen mensen met en zonder beperking iets kleiner. Daarom hebben we het e-book ‘Hallo, ik heb een handicap’ in het leven geroepen, om op een laagdrempelige manier met kinderen in gesprek te gaan over mensen met een handicap en ze al jong te leren over inclusie. Download hem gratis!

Ja, stuur mij het gratis e-book!

Bij het aanmelden ga je akkoord met de privacyvoorwaarden van HandicapNL.
Maartje: ‘Op de Dutch Grand Prix vergat ik dat ik een handicap heb.’
Maartje: ‘Op de Dutch Grand Prix vergat ik dat ik een handicap heb.’
Naomi (31): “De regelzucht in de zorg? Ik heb goede hoop dat er iets aan te doen valt”
Naomi (31): “De regelzucht in de zorg? Ik heb goede hoop dat er iets aan te doen valt”