11 typisch Nederlandse dingen die eigenlijk heel raar zijn (vanuit autistische medelanders)

We schreven dit artikel met een kleine knipoog, want natuurlijk ervaart niet iedereen met autisme de dingen hetzelfde. En hoef je al helemaal geen autisme te hebben om van kringverjaardagen doodongelukkig te worden. Maar aan veel typisch Nederlandse dingen zijn we al zó gewend geraakt, dat we ons niet eens meer realiseren dat ze best vreemd zijn. Terwijl iemand met autisme ze er haarfijn uit plukt. Elf verfrissende antwoorden op de vraag: ‘Wat doen we nu eigenlijk best raar met z’n allen in Nederland?’

Verwarde man

1. Leugentjes om eigen bestwil

We houden niet van mensen die liegen. Want eerlijkheid, dát is een voorbeeldige eigenschap. Behalve als je er mogelijkerwijs iemand mee zou kunnen kwetsen. Dan wringen we ons in allerlei bochten om de waarheid heen.

Monique (28): “In mijn ogen zijn leugens, groot of klein, nooit positief. Waarom zou je ‘wat een leuke schoenen!’ zeggen, wanneer je ze lelijk vindt? Zeg dan óf helemaal niks, óf iets als ‘niet helemaal mijn smaak, maar ze passen wel bij je outfit’. Je kunt toch ook gewoon de waarheid vertellen op een subtiele manier?”

2. De vraag: “Hoe gaat het”?

We krijgen deze vraag al snel zo’n 5x per dag gesteld. Maar terwijl je net aan het vertellen bent hoe de hond van de buren je weer de héle nacht heeft wakker gehouden met zijn geblaf, en je in de clinch ligt met je beste vriendin omdat ze achter je rug om loopt te roddelen… stapt de persoon tegenover je alweer de bus in. “Goed hoor, met jou?” is alles wat diegene wilde horen. Hoe slecht het ook gaat.

Heidi (43): “Dat mensen aan andere mensen vragen, ‘hoe het gaat?’, maar geen eerlijk volledig antwoord willen, begrijp ik niet. Waarom vraag je het dan?”

3. De gedoog cultuur

Het mag eigenlijk niet, maar toch mag het wel. Maak een keuze! Nederland is beroemd om het oogluikend toestaan van een hoop wetsovertredingen. Maar voor iemand met autisme is dit behoorlijk onlogische overheidsvoering.

4. “Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg”

Wie is er niet groot geworden met deze uitspraak? Uitspatters vallen al snel buiten de boot, dus begeef je maar veilig in de massa. Een goed bedoeld advies, maar het maakt de samenleving er niet spannender op.

M.Lensen (21): “De dingen die ons uniek en speciaal maken zouden juíst gestimuleerd moeten worden en niet de grond in worden geboord omdat het nu eenmaal anders is dan men van je verwacht.”

5. ‘Normaal’ gedrag

Over ‘normaal doen’ gesproken… Wat is dat dan precies? Want iedereen heeft het er wel over, maar niemand lijkt het te kunnen benoemen.

Eline (15): “Eigenlijk weet niemand precies te zeggen wat normaal is, maar ze verwachten het wel van me. Normaal voor mij is om me aan regels en afspraken te houden. Dat zie ik maar weinig mensen (volwassenen) ook doen.”

6. De eeuwige verjaardagskring

Buitenlanders spotten er graag mee; die ongemakkelijke Nederlandse verjaardagen. Met de familie in een kringetje en het bordje taart op schoot. Een hardnekkig verschijnsel waar maar weinig mensen écht blij van worden.

7. Nog een verjaardagsklassieker: de 3 zoenen

Pim (25): “3 zoenen… hoezo?!” Tsja. Wij weten het ook niet. Nóg ongemakkelijker is het, nu ook de Amerikaanse knuffel en de Duitse 2 zoenen hun intrede hebben gedaan. Wanneer de ander al wil weglopen en jij nog uithaalt voor die 3e wangkus, voel je je toch een beetje te veel. Awkward!

8. Blijven plakken

Wanneer de laatste visite eindelijk het huis verlaat, heb je de avond nog even voor jezelf. Tijd om op te ruimen. Of…?

Joyce (44): “Als mensen op visite zijn, zeggen dat ze weggaan, maar dan nog gerust 20 minuten kunnen doorpraten in de gang. Als je zegt dat je weggaat, ga dan ook weg.”

9. Je gedragen naar je leeftijd

Deze valt een beetje onder de noemer ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’. Staartjes bij een 4-jarige? Super schattig! Maar als 40-jarige kun je je er beter niet meer aan wagen. Net als skippyballen. Of huppelen. Of eigenlijk alles wat leuk is… 😉

Amy-Lynn (24): “Ik ben 24 en heb een normaal IQ. Ik kan gewoon op ’24 jarig niveau’ functioneren. Maar vind het op sommige momenten ook leuk om me gewoon te gedragen als een klein kind. Lekker gek doen. Vooral met mijn leerlingen. Alle kids vinden mij de leukste trainer, juíst vanwege mijn autisme.”

10. “Straks”, “even wachten” en “tot zo”

Je staat er niet altijd bij stil, maar de Nederlandse taal kent nogal wat vage uitdrukkingen. Wanneer is ‘straks’ precies? En hoe lang is ‘even wachten’? Voor iemand met autisme kan dat aardig ingewikkeld zijn.

11. Zomertijd / wintertijd

Een inkopper als afsluiter. Je hoeft geen autisme te hebben om het waanzinnig irritant te vinden om elk half jaar al je klokken in huis bij te moeten stellen. En aangezien niet alle landen eraan meedoen, gooit het hele tijdzones overhoop. Onlangs laaide de discussie al op of het überhaupt nog stroom-besparend is, nu iedereen zo’n totaal ander levensritme heeft. Maar zolang er geen uitsluitsel is, draaien we de wijzers nog lekker heen en terug…

Met dank aan de leden van Autisme-Online Nederland voor hun medewerking

Hallo, ik heb een handicap. En wat heb jij?

HandicapNL vindt het erg belangrijk om de afstand tussen kinderen en mensen met een handicap te verkleinen. Daarom bieden wij speciaal voor papa’s, mama’s, opa’s, oma’s, juffen en meesters GRATIS het e-book ‘Hallo, ik heb een handicap’ aan om op een laagdrempelige manier met kinderen in gesprek te gaan over mensen met een handicap.

Download gratis Hallo, ik heb een handicap!

Bij het aanmelden ga je akkoord met de privacyvoorwaarden van HandicapNL.
Pier de Boer krijgt eigen brug in Amsterdam
Pier de Boer krijgt eigen brug in Amsterdam
Vala – Gewoon autistisch, geen supertalent
Vala – Gewoon autistisch, geen supertalent