Zwarte Cross 2019: het eerste toegankelijke festival!

HandicapNL vindt het belangrijk dat festivals inclusief zijn. Dat wil zeggen: toegankelijk voor mensen met een handicap. De Zwarte Cross 2019 is het eerste festival waarbij het mogelijk is voor mensen met een handicap om het festival in zijn volle omvang te beleven.

⇽ Ga naar de homepage van Toegankelijke Festivals

Eerste festival is een feit

Op het festivalterrein van de Zwarte Cross is het eerste ‘hotel’ geopend waar twintig mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking het hele weekend kunnen verblijven. Daniëlle Schutgens, directeur HandicapNL: “We zijn blij en trots op dit resultaat. Onze droom is dat iedereen, mét en zonder beperking, kan genieten van een festival of ander evenement.”

Meedraaien in de maatschappij

Initiatiefnemer Frank Smulders van de NRPU klopte aan bij HandicapNL met de vraag of wij zijn initiatief wilde steunen. Daar hoefde we niet lang over na te denken. Dit is een geweldig project dat precies bij onze doelstellingen past. Wij willen dat mensen met een beperking, net als ieder ander, gewoon meedraaien in de maatschappij en ongehinderd festivals en evenementen, zoals Pinkpop, Concert at Sea en sportevenementen, kunnen bezoeken.

Alle festivals toegankelijk

De evenementenbranche heeft de intentie om hun evenementen zoveel mogelijk ‘inclusief’ te maken, dat wil zeggen toegankelijk voor mensen met een handicap. Maar met een invalidetoilet alleen ben je er nog niet. Daarom gaan wij uit van een duurzame aanpak en nemen wij de festival organisator bij de hand. We ondernemen samen de juiste stappen om het festival toegankelijk te maken voor bijvoorbeeld mensen in een rolstoel, blinden, doven of mensen met Niet-Aangeboren Hersenletsel.

Bekijk hier wat onze toekomstplannen zijn en welke festivals er op de planning staan voor aankomende jaren!

Teken ons manifest!

In bijna geen enkel land op de wereld zijn zó veel evenementen bij elkaar als in Nederland. Maar hoeveel festivals we ook hebben: voor iemand met een handicap zijn ze bijna allemaal ontoegankelijk. Dan kan en moet anders! Met een manifest willen we aan de gehele festivalsector laten zien dat inclusie een MUST is. En daar hebben we zo veel mogelijk handtekeningen voor nodig!

Ja, ik teken voor Toegankelijke Festivals!

Bij het aanmelden ga je akkoord met de privacyvoorwaarden van HandicapNL.
Toegankelijkheidstest Festival De Zon: met je rolstoel hobbelen over een oceaan van gras
Toegankelijkheidstest Festival De Zon: met je rolstoel hobbelen over een oceaan van gras
Extra Care tickets voor F1 Heineken Dutch Grand Prix 2023
Extra Care tickets voor F1 Heineken Dutch Grand Prix 2023