Revalideren is leren

Leren tijdens en na de revalidatie

Revalideren is leren

Leren tijdens en na de revalidatie

Als je van de ene op de andere dag fysiek beperkt bent geraakt, bijvoorbeeld door een ongeval of ziekte, dan zijn de meest uiteenlopende dingen niet meer zo vanzelfsprekend. Samen met de stichting Revalideren is leren maken we het verschil voor al die mensen die onvoldoende geleerd hebben om weer optimaal mee te doen in de maatschappij of na jaren (alsnog) vastlopen.

HandicapNL vindt dat iedereen de mogelijkheid moet krijgen om (opnieuw) te leren, het liefst zo dicht mogelijk bij of in de eigen leef- en woonomgeving. Daarom ondersteunen wij de ontwikkeling van Revalideren is leren binnen revalidatiegeneeskunde de Tolburg in Den Bosch en de activiteiten van de Rehab Academy.

Je leven staat op z’n kop

Van de roltrap op het treinstation tot een buurman die niet meer weet hoe hij je moet begroeten; van de thuiszorg die elke dag in je huis komt tot de WMO-aanvragen waarmee je aan de slag moet. Alles wat ooit heel vanzelfsprekend was, is dat niet meer als je plotseling een fysieke beperking hebt.

Meedoen met een beperking is niet vanzelfsprekend. Je kunt het wel leren!

Rehab Academy: Miranda header

De Rehab Academy biedt handvatten om zelfstandig te leven

De Rehab Academy werkt samen met verschillende revalidatiecentra in Nederland en ze bieden ook eigen programma’s waaraan mensen met een fysieke beperking kunnen deelnemen.

De Academy maakt gebruik van de leerprincipes van Revalideren is leren. Revalideren is leren geeft een frisse blik op de revalidatie en weer meedoen. De focus ligt altijd op het leerproces. Dit met als uitkomst dat de revalidant of de mensen met een fysieke beperking hebben geleerd om op een eigen manier en op basis van eigen keuzes te kunnen blijven meedoen in de maatschappij.

Rehab Academy: Rienk op de roltrap

Opleidingstrajecten

Deelnemers van de Rehab Academy trainen specifieke uitdagingen uit hun normale leven tijdens de cursus. Dit kan binnen de training Onbeperkt Meedoen. Individueel en in teamverband, maar altijd in de ‘gewone’ wereld. Dat geeft de beste leerervaring met het meeste effect, volgens Coen en Inge Vuijk. De groep bestaat daarom uit maximaal 8 mensen met een fysieke beperking. Onderdeel van de cursus is een week en een weekend training op locatie. Daarnaast zijn er verschillende contactmomenten, individueel en in groepsverband.

De volgende stap

HandicapNL, de stichting Revalideren is leren en de Rehab Academy werken het komende jaar aan een plan om het programma Onbeperkt Meedoen aan te bieden als poliklinische revalidatie behandeling binnen de Tolbrug in Den Bosch. Dit wordt door de zorgverzekering gefinancierd. Als dit met succes wordt afgerond gaan wij de behandeling beschikbaar stellen voor andere revalidatiecentra en aan iedereen die dit nodig heeft.

Steun HandicapNL

Naast de Rehab Academy ondersteunt HandicapNL nog meer initiatieven die gericht zijn op het volwaardig meedoen in de samenleving,. Wil jij de zelfredzaamheid van mensen met een handicap versterken? Word donateur van HandicapNL!

Doneer