Eén op de vijf mensen maakt muziek. Dat lijkt de normaalste zaak van de wereld. Maar voor mensen met een verstandelijke beperking is dit een zeldzame uitzondering. Nooit de kans krijgen om samen te spelen en je talenten te ontwikkelen, terwijl je zo graag wilt… Dat is helaas nog veel te vaak de realiteit. Daarom introduceert HandicapNL samen met een aantal andere initiatiefnemers het programma ‘Music Unlimited’.

 

HandicapNL vindt dat iedereen mee moet kunnen doen in de maatschappij. Daarom organiseren wij projecten die mensen met een handicap kansen bieden die voor ieder ander vanzelfsprekend zijn. Deze projecten zijn volledig afhankelijk van donaties. Sta jij achter onze missie?

Word donateur

De muziekwereld loopt achter

Lid worden van een muziekvereniging en samen muziek maken, oefenen en optreden buiten de deur…. Dat is toch prachtig? In de sportwereld zijn al grote stappen gezet met aangepaste sporten, zoals bijvoorbeeld G-voetval speciaal voor mensen met een verstandelijke beperking. Wij vinden het nu tijd om deze stappen óók te maken in de muziekwereld en muziekverenigingen voor hen toegankelijk te maken.

Als je dan ziet wat mensen met een beperking kunnen, sta je echt versteld. Hij wordt zo assertief, communicatief en actief. Dat is fantastisch, want zijn wereld is vaak al zo klein. Je ziet hem genieten! – Nienke, moeder van Bert (44)

Music Unlimited

Met ‘Music Unlimited’ werken we toe naar een structurele duurzame oplossing, waarbij mensen met een verstandelijke beperking de kans krijgen om muziek te maken en hun talenten te ontwikkelen, net als ieder ander. We streven ernaar dat dit mogelijk wordt binnen een reguliere muziekvereniging, zodat ze regelmatig kunnen oefenen met gelijken en ook kunnen optreden buiten de deur.

Hoe gaan we dit doen?

Onze projectcoördinator gaat muziekverenigingen verbinden met deelnemers met een verstandelijke beperking die muziek willen maken. HandicapNL helpt daarnaast bij de opstartkosten van muziekverengingen om de nieuwe G-groep mogelijk te maken. Bovendien zorgen we ervoor dat de deelnemers niet alleen wekelijks muziek maken, maar ook meedoen aan optredens op regionale en landelijke podia. Verder gaan we inclusie bij muziekverengingen stimuleren met behulp van de KNMO en CGN.

Ieder mens heeft mogelijkheden en wanneer je die inzet, kom je zoveel verder. En je krijgt er zoveel extra bij: nieuwe vrienden, veel gezelligheid en een activiteit die goed is voor een fit brein – Jelle Roeper, Project coördinator

Onze doelen

Het jaar 2019 en begin 2020 stonden in het teken van een pilotjaar. De eerste acht verenigingen zijn in deze pilot inclusief geworden. Dit betekent concreet dat 113 nieuwe leden met een verstandelijke beperking lid zijn geworden van een muziekvereniging! Ons doel is om dit verder uit te rollen en een landelijk dekkend netwerk van muziekverenigingen te realiseren. Daarnaast willen we dat talentenvolle mensen met een verstandelijke beperking de kans krijgen om zich nog beter te ontwikkelen.

DIT PROJECT IS AFGEROND.

Music Unlimited wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds voor Cultuurparticipatie, Philadelphia, de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie (KNMO), Color Guard Nederland (CGN) en HandicapNL.

Help mee

Zonder onze donateurs zouden wij dit project niet mogelijk kunnen maken. Wij zijn ze daar enorm dankbaar voor en houden ze graag op de hoogte van onze werkzaamheden in onze nieuwsbrief. Wil jij ook je steentje bijdragen? Word donateur!

Ja, ik wil graag donateur worden

Papageno Huis Laren
Papageno Huis Laren
ALEZ Academie
ALEZ Academie