Rehab Academy: leren leven met een motorische beperking

Na een periode van revalideren begint het leven met een fysieke beperking pas echt. Je loopt tegen de meest uiteenlopende dingen aan die eerst zo vanzelfsprekend waren. Rehab Academy verzorgt trainingen en programma’s die je helpen je ‘nieuwe’ leven op te pakken.

Rehab Academy: Rienk op roltrap
Rienk voor het eerst met de rolstoel op een roltrap tijdens een Rehab trainingsdag

Je leven staat op z’n kop

Van de roltrap op het treinstation tot een buurman die niet meer weet hoe hij je moet begroeten; van de thuiszorg die elke dag in je huis komt tot de WMO-aanvragen waarmee je aan de slag moet. Alles wat ooit heel vanzelfsprekend was, is dat niet meer als je plotseling een fysieke beperking hebt.

Lees ook: kijk mee met drie deelnemers tijdens hun trainingsdag

De academy leert om zelfstandig te leven

Deelnemers van Rehab Academy trainen specifieke uitdagingen uit hun normale leven tijdens de cursus. Rehab Academy begint altijd met de vragen: wat kan je zelf, wat wil je zelf kunnen en waarbij heb je begeleiding nodig? Het resultaat is vaak dat men niet alleen meer kan, maar zich ook minder afhankelijk van de omgeving voelt.

Opleidingstrajecten

Rehab Academy begint altijd met de vragen: wat kan je zelf en wat wil je zelf kunnen en waarbij heb je begeleiding nodig? Deelnemers van Rehab Academy trainen specifieke uitdagingen uit hun normale leven tijdens de cursus. Individueel en in teamverband, maar altijd in de ‘gewone’ wereld. Dat geeft de beste leerervaring met het meeste effect, volgens Coen en Inge Vuijk. De groep bestaat daarom uit maximaal 8 mensen met een fysieke beperking. Onderdeel van de cursus is een week en een weekend training op locatie. Daarnaast zijn er verschillende contactmomenten, individueel en in groepsverband.

“Wat heeft iemand met een fysieke beperking nodig om optimaal te functioneren?”

Rehab Academy en HandicapNL zijn partners

HandicapNL ondersteunt initiatieven gericht op het volwaardig meedoen in de samenleving, zoals de trainingsprogramma’s van Rehab Academy. HandicapNL en Rehab Academy willen de komende twee jaar ieder half jaar een opleidingsgroep starten. Samen bekijken we de impact van deze opleidingen zodat deze trajecten in de toekomst beschikbaar zijn voor iedereen die ze nodig heeft, meteen na de revalidatie of jaren later in een nieuwe levensfase.