Veilig en vertrouwd bij Stichting De Iris
Als Kim en Margot het mogen zeggen, gaan ze in elk geval met het hele huis naar een wedstrijd van FC Utrecht. Samen met een aantal andere jongvolwassenen met een verstandelijke beperking wonen ze in De Iris in Vianen. Een kleinschalig woonproject opgezet door en met grote betrokkenheid van ouders, begeleiders en vrijwilligers.
De woonvoorziening van Stichting De Iris is gelegen aan de rand van Vianen. Hier wonen sinds eind mei jongvolwassenen met een verstandelijke beperking en sinds eind juni is het huis gevuld.
‘Eindelijk!’ voegt Elly Heijstek er lachend aan toe. In 2011 werd Stichting de Iris door een aantal ouders opgericht met als doel het creëren van een fijne, levensloopbestendige woning voor jongvolwassenen met een verstandelijke beperking. Een eigen plek waar hun kinderen zich veilig en vertrouwd kunnen voelen. Kleinschalig, met grote betrokkenheid van de ouders en met vertrouwde gezichten van de begeleiders en vrijwilligers. Elly is één van die vertrouwde gezichten.
Samenleving
Elly: ‘Ik ben geen ouder, maar leerde de ouders-van-het-eerste-uur kennen als judo-assistent van hun kinderen. In mijn werk heb ik geassisteerd bij de judo-lessen aan iedereen, groot, klein, rijk, arm, met beperking en zonder beperking. Ik zag hoe belangrijk en leuk het is als al die verschillende kinderen en jongeren elkaar ontmoeten en contact hebben. Je kunt zoveel van elkaar leren. Dat geldt voor beide kanten; de kinderen met beperking en zonder beperking leren van elkaar. Maar als je elkaar nooit tegenkomt, zal je dat nooit weten.”
“In de wens van ouders om een zelfstandige woonplek te creëren voor hun jongeren met een verstandelijke beperking, middenin de samenleving, waar ze de zorg krijgen die ze nodig hebben en zelfstandig kunnen leven, kon ik mij dus helemaal vinden. Ik werd in eerste instantie secretaris van de stichting en ben samen met de ouders één van de kartrekkers geworden. Sommige mensen dachten op een gegeven moment zelfs dat ik Iris heette.”
Dat het uiteindelijk 11 jaar zou duren voordat ze de eerste bewoners mochten verwelkomen, konden ze toen nog niet weten. Het ontwikkelen van idee tot realisatie is niet niets en gaat met ups en downs. ‘Naast de praktische dingen als het vinden van een locatie, samenwerkingspartners en financiën, is het verbinden van de mensen in de omgeving het allerbelangrijkste. Door mee te doen aan de collecteweek van HandicapNL sloegen en slaan we twee vliegen in één klap: Je staat letterlijk bij mensen voor de deur, dus je kunt vertellen waarvoor je collecteert en informatie geven over het project. En je haalt geld op.’
Ook dit jaar deden de bewoners van de woonvoorziening weer mee mee aan de collecteweek van HandicapNL. De helft van de opbrengst mogen ze zelf besteden aan leuke dingen, zoals een wedstrijdbezoek. Maar er staat nog veel meer op het verlanglijstje. Bijvoorbeeld een zonnescherm of organiseren van activiteiten die de bewoners van De Iris verbinden met de buurt.
Steun HandicapNL tijdens de collecteweek
Van 26 september t/m 1 oktober 2022 is het weer tijd voor de HandicapNL Collecteweek. Met duizenden vrijwilligers gaan we langs de deuren om zoveel mogelijk geld op te halen voor mensen met een handicap.
HandicapNL organiseert en steunt projecten die mensen met een handicap een waardevol dagelijks leven bieden. Denk bijvoorbeeld aan rolstoelvaardigheidstrainingen, het vriendschapsprogramma [Buddies] of het toegankelijk maken van festivals en verenigingen. HandicapNL stopt niet voordat iedere Nederlander met een handicap een waardevol dagelijks leven kan verwachten.
Wil jij je steentje bijdragen voor deze doelgroep? Super! Join the club en doneer!