Nationale LeesVertelwedstrijd stimuleert dove kinderen

HandicapNL steunt de Nationale LeesVertelwedstrijd. Onder doven en slechthorenden al drieëntwintig jaar een begrip. Basisschoolleerlingen uit groep acht pakken het podium en slepen het publiek mee in een mooi verhaal.

HandicapNL vindt dat iedereen mee moet kunnen doen in de maatschappij. Daarom ondersteunen wij projecten die de zelfstandigheid bij mensen met een handicap vergroten, zoals de ‘Nationale LeesVertelwedstrijd’. Deze steun is volledig afhankelijk van donaties. Sta jij achter onze missie?

Word donateur

LeesVertelwedstrijd

Voor kinderen die doof of slechthorend zijn is geschreven taal een andere ervaring dan voor horende mensen. Want wat veel mensen niet beseffen is dat de twee direct van elkaar zijn afgeleid. Heb je nooit de bijbehorende klanken gehoord, dan is het lastig kaas maken uit een brei van tekens.

Vaak haken dove en slechthorende kinderen hierdoor sneller af met lezen en hebben zij ook op latere leeftijd meer moeite met geschreven taal. Dankzij gebarentaal komen verhalen voor hen tot leven, waardoor ze deze veel beter begrijpen.

Voor deze kinderen is geschreven taal de toegang tot contact met de niet-dove wereld. Daar dragen we vanuit HandicapNL graag aan bij

De Nationale LeesVertelwedstrijd is een jaarlijkse wedstrijd, speciaal voor dove en slechthorende kinderen. Op alle Nederlandse dovenscholen worden jaarlijks voorrondes en schoolfinales georganiseerd. Hier dragen kinderen in gebarentaal een passage voor uit hun favoriete boek. Middels de wedstrijd worden deelnemers en hun klasgenootjes op een leuke manier gestimuleerd om hun leesvaardigheid én hun gebarentaalvaardigheid te verbeteren. Beide van onschatbare waarde voor hun taalontwikkeling.

Strijd om Meesterverhalenvertaller

De winnaars van de voorrondes strijden tijdens de landelijke finale om de titel van ‘Meesterverhalenverteller’. Deze landelijke finale is ieder jaar één groot feest. Op deze dag staan dove en slechthorende kinderen te schitteren in de schijnwerpers en laten hun publiek zien hoe mooi de Nederlandse Gebarentaal kan zijn. Hun supporters – ouders, leerkrachten, begeleiders, medeleerlingen, vriendjes en vriendinnetjes, broertjes en zusjes en belangstellenden – komen uit alle windstreken om hun favoriet te aanschouwen!

Finale 2020 uitgesteld

De finale van dit jaar, die op 18 april 2020 zou plaatsvinden, is wegens het coronavirus helaas afgelast. De organisatie beraadt zich op dit moment over de mogelijkheden om deze te verplaatsen of op een andere manier vorm te geven. Houd de website van de LeesVertelwedstrijd in de gaten voor de laatste update.

Sfeerimpressie 2019

Bekijk hier de video van de LeesVertelwedstrijd Finale van 2019:

Help mee

Zonder onze donateurs zouden wij dit project niet kunnen ondersteunen. Wij zijn ze daar enorm dankbaar voor en houden ze graag op de hoogte van onze werkzaamheden in onze nieuwsbrief. Wil jij ook je steentje bijdragen? Word donateur!

Ja, ik wil graag donateur worden

Erik Scherder Huis
Erik Scherder Huis
De Special Media Awards: de Oscars voor mediamakers met een handicap
De Special Media Awards: de Oscars voor mediamakers met een handicap