Barry (44) keerde terug na een incomplete dwarslaesie: ‘Je hebt kansen nodig’

Word donateur van Re>Start

Barry Hegeman (44) was een succesvol projectontwikkelaar in de bouwwereld, toen hij drie jaar geleden een dwarslaesie kreeg. De teneur tijdens zijn revalidatie was negatief, maar hij herstelde bijna volledig. Zijn wens? Betere ondersteuning voor mensen met een handicap: “Het contrast tussen het revalidatiecentrum en thuis is heel erg groot.”

Lopen gaat waarschijnlijk nooit meer lukken, is de boodschap van de chirurg in het ziekenhuis. Barry Hegeman had al jarenlang rugklachten, maar eind mei 2018 gaat het helemaal mis. Eén van de tussenwervels schiet los en beschadigt zijn zenuwen. Hij loopt daardoor een incomplete dwarslaesie op.

 

 

Steun het Re>Start programma:

Het kan je zomaar gebeuren. Een val van de trap, een verkeersongeluk. Ondanks keihard revalideren staat je leven volledig op zijn kop. De gevolgen voor werk, studie en familie zijn enorm. En niemand die je leert daarmee om te gaan.

Daarom is er Re>Start. Een nieuw programma van HandicapNL. Word supporter van Re>Start met een maandelijkse donatie en help mensen hun leven weer opbouwen na revalidatie. Lees verder ->

Engeltje

Barry doet zijn verhaal aan de rand van het circuit van Zandvoort, tijdens het Formule 1-weekend in Nederland. Het is hem gelukt om bijna volledig te herstellen. “Ik heb een engeltje op mijn schouder”, zegt hij.

“Ik kan weer redelijk goed meedraaien in het dagelijkse leven en heb me zelfs doorontwikkeld op mijn werk. Alleen als ik een dagje wat leuks ga doen, naar een pretpark of wandelen met de hond, pak ik nog de rolstoel. Als ik te veel loop, krijg ik namelijk zenuwpijn. En ik heb nog altijd wat minder kracht in mijn benen en heb moeite met mijn evenwicht.”

Je bent nog lang niet klaar met revalideren, maar keert terug in de realiteit met een handicap

Stap voor stap

Om te komen waar hij nu is, heeft Barry moeten knokken. Dat begint in het revalidatiecentrum, waar hij na zijn operatie twee maanden doorbrengt. “Ik heb opnieuw moeten leren lopen. Pas na een jaar kon ik zonder krukken en na zo’n twee jaar zat ik op het niveau waar ik nu zit.”

“Het klinkt misschien gek, maar ik heb ondanks alles wel fijne herinneringen aan het revalidatiecentrum. Ik was de hele dag bezig met mijn herstel en had een heel team van begeleiders en gelijkgestemden om mij heen. Dat werkte motiverend.”

Back to reality

Het moeilijkste gedeelte komt juist daarna, als Barry naar huis mag. “Je bent dan nog lang niet klaar met revalideren, maar keert terug in de realiteit met een handicap. Daar word je vroeg of laat een keer mee geconfronteerd en kun je je niet op voorbereiden.”

Hij vertelt over een bezoekje aan zijn werk tijdens zijn revalidatie. Barry was (en is) werkzaam als projectontwikkelaar in de vastgoedwereld. “Het was een leuk bezoek op kantoor, totdat we voor een bespreking een groot bord erbij pakten met alle projecten.

Ik werd er heel hard mee geconfronteerd dat ik er (even) niet meer bij hoorde

Daar stond ineens nergens meer mijn naam. Dat kwam wel even binnen bij mij. Ik ben realistisch genoeg om te beseffen dat de wereld ook zonder mij door zou draaien, maar op dat moment werd ik er heel hard mee geconfronteerd dat ik er (even) niet meer bij hoorde.”

De normale wereld

Hij wil eenmaal uit het revalidatiecentrum dolgraag zo snel mogelijk weer aan het werk (“Dat geeft toch het gevoel dat je er weer bij hoort”), maar is buiten de therapieën om druk met allerlei ‘regelwerk’. De zoektocht die hij in die periode ervaart, maakt de eerste fase thuis nog moeilijker.

Als je gehandicapt raakt, heb je kansen nodig

“Het revalidatiecentrum is een veilige medische bubbel, waarin iedereen naar eenzelfde doel werkt. Vanuit die beschermde omgeving kwam ik terug in de normale wereld. Daarin was iedereen gewoon bezig met de dagelijkse beslommeringen. Dat contrast was heel groot. Als er iets was in het revalidatiecentrum, werd het direct geregeld. Thuis was dat anders.”

Wegwijzer

Een soort regisseur ontbreekt, heeft Barry ervaren. “Er was wel wat ondersteuning, maar ik had toch het gevoel dat ik het vooral allemaal zelf moest uitzoeken en regelen. Het zou al fijn zijn als je iemand je de weg wijst.”

Ook vindt Barry dat sinds zijn handicap er te veel en te vaak naar zijn beperkingen wordt gekeken en te weinig naar wat hij wél kan. “In het ziekenhuis was de teneur dat het niet meer goed zou komen. In het revalidatiecentrum vonden ze mij ‘ambitieus’. De bedrijfsarts wist niet wat hij hoorde toen ik zei dat ik weer volledig aan het werk wilde. Ik heb gelukkig een geweldige familie en begripvolle werkgever, maar ik heb wel sterk in mijn schoenen moeten staan.”

Kansen

Hij kent genoeg mensen die het mede daardoor zwaarder hebben gehad, nadat zij uit het revalidatiecentrum zijn gekomen. “Het ligt aan je eigen karakter hoe je omgaat met een handicap én aan de mensen om je heen. Als je gehandicapt raakt, heb je kansen nodig. Mijn werkgever heeft mij die geboden, maar daar zou het niet alleen van mogen afhangen. Je sociale en zakelijke omgeving mogen niet zo bepalend zijn.”

Ik zie te veel mensen om mij heen die nog heel veel kunnen, maar die geen kans krijgen

Hoe het dan beter kan? “Dat is lastig, want hoe faciliteer je dat als overheid? Maar de ondersteuning die je krijgt als je gehandicapt raakt, kan absoluut beter. Daarvan ben ik overtuigd.”

Steun het Re>Start programma!

Om die ondersteuning te bieden, is HandicapNL een nieuw initiatief begonnen: Re>Start. Re>Start helpt mensen hun leven weer opbouwen na het revalidatiecentrum. Samen met professionals maken ze een persoonlijk plan voor hun nieuwe leven en krijgen concrete hulp.

Re>Start is noodzakelijke hulp die niet wordt vergoed door overheid of verzekeraar. Word nu supporter van Re>Start door middel van een maandelijkse donatie en help mee! Lees hier alles over Re>Start.

Word donateur van Re>Start en help mensen hun leven opbouwen na revalidatie.

Word donateur van Re>Start

Lees ook de verhalen van Linda en Harmen:

Linda: 'Ons leven had er zo anders uitgezien als we de juiste hulp op het juiste moment hadden gekregen' Linda: 'Ons leven had er zo anders uitgezien als we de juiste hulp op het juiste moment hadden gekregen'
Harmen: ‘8 jaar na mijn beroerte kwam eindelijk de rust.’ Harmen: ‘8 jaar na mijn beroerte kwam eindelijk de rust.’
  • Word Re>Start Supporter
  • Selecteer jouw bijdrage per maand
  • Hidden

  • Hidden

Of geef dit project een kickstart en je donatie stopt automatisch na 6 maanden.

HandicapNL vindt het belangrijk zorgvuldig met jouw gegevens om te gaan. Bekijk onze privacyverklaring.