HandicapNL ondersteunt families, zodat zij af en toe op adem kunnen komen.

De zorg voor iemand met een handicap kan zwaar zijn. We willen dat er meer mogelijkheden komen voor ouders of de partners om een balans te vinden tussen hun draagkracht en draaglast. Zo willen we dreigende overbelasting bij mantelzorgers tegengaan.

<- Bekijk de andere vier impactdoelen van HandicapNL

Het doel

Als het sociale systeem sterk staat, gaat het beter met de persoon met de handicap. HandicapNL wil dat de directe omgeving geholpen wordt om een goede balans te vinden tussen de zorg die nodig is en alle andere facetten van het eigen leven zoals de relatie, gezinsleven, sociale contacten, werk, sport en vrije tijd.

“Als moeder zorg ik graag voor Noa. Het is fijn om in de dagelijkse zorg ontlast te worden. Daardoor krijg ik nieuwe energie en kan ik haar weer begeleiden in wie ze wil zijn. Dat maakt mij gelukkig!” – Aldus Corina, de moeder van de tienjarige Noa

Hoe helpen wij

We ondersteunen programma’s die de draagkracht van gezinnen vergroten. En we zetten ons in voor projecten die de draaglast verminderen door bijvoorbeeld logeerweekenden te organiseren voor mensen met een handicap, zodat ouders of mantelzorgers ontlast worden.

Onze projecten

  • Het Familie- en Vriendenprogramma
    Hersenletsel bij jonge mensen is met recht familieletsel. Van de ene op de andere dag staat het leven op z’n kop van de jongere, maar ook van zijn/haar directe omgeving. Steun van familie en vrienden is onmisbaar voor het herstel en voor een succesvolle terugkeer naar de maatschappij. Daarom hebben HandicapNL en het Daan Theeuwes Centrum samen het Familie- en Vriendenprogramma ontwikkeld.
  • Gezinnen met ZEVMB kinderen ondersteunen
    Een kind met een Zeer Ernstige Verstandelijke en Meervoudige Beperking (ZEVMB) heeft grote impact op het hele gezin. Levenslang en levensbreed. Daarom hebben wij de oprichting van ‘2CU‘ financieel mogelijk gemaakt. 2CU steunt gezinnen met ZEVMB kinderen en helpt hen om aansluiting te vinden in de maatschappij.
  • Ouders ontzorgen
    Wielewaal biedt uitdagende vakanties voor mensen met een beperking. De deelnemers vergroten hun sociale vaardigheden, gaan nieuwe contacten aan, verleggen hun grenzen en ‘ouders hoeven even niet te zorgen’.