Een normaal dagelijks leven

Een normaal dagelijks leven

Een leven bestaat in Nederland uit verschillende elementen die heel normaal lijken, maar allesbehalve vanzelfsprekend zijn. Zeker voor mensen met een handicap. Het zijn de puzzelstukjes die samen tot een waardevol, gelukkig leven leiden. Voor veel te veel mensen met een handicap is deze puzzel niet compleet.

HandicapNL streeft naar een normaal dagelijks leven voor iedereen. Dat is een leven met:


Bewegingsvrijheid


Vriendschap en liefde

 • Een rijk sociaal leven en de juiste mensen om je heen
  Anders zijn is een sta-in-de-weg voor vriendschappen. Het betekent vaak: er alleen voor staan. Geen vrienden hebben waarmee je een feestje kunt bouwen of die je opbeuren als je er doorheen zit. Veel jongeren met een handicap groeien op zonder vriendjes in de buurt. Terwijl ze zo graag samen leuke dingen willen doen, ervaringen uitwisselen en leren van elkaar. Het gevoel er niet bij te horen is een groot verdriet. Met [Buddies] helpen we honderden jongeren met een handicap aan een waardevolle vriendschap, zodat zij weer meedoen en gezien worden.

  ‘In Ilse vond ik een buddy van goud’ – Jasper (23)


Voldoende geld om rond te komen


Fysieke en mentale gezondheid

 • Je goed voelen in je lijf én in je hoofd
  Een handicap is vaak een enorme fysieke en mentale uitdaging. Je hebt weinig energie, kunt niet voldoende bewegen, hebt moeite met gezonde voeding en wordt geplaagd door allerlei complicaties. Ook mentaal is er veel leed. Vooral door uitblijven van een diagnose of zorg voor mensen met autisme, hersenletsel of een (licht) verstandelijke beperking. Depressies en ook zelfdoding komen relatief vaak voor.

  ‘Ik moet als een terriër vechten voor goede zorg’ – Jetske (29)


Gelijkwaardigheid

 • Geaccepteerd worden zoals je bent
  Er zijn twee miljoen mensen met een handicap in Nederland. Maar op straat, in de media, op je werk en de sportclub zie je ze bijna nooit. Best pijnlijk om je dat te realiseren. Valide is de norm, invalide de vaak zwaarbevochten uitzondering. Die structurele discriminatie en uitsluiting – want dat is het – maakt mensen met een handicap onzichtbaar. Mensen met en zonder een handicap zien of spreken elkaar nauwelijks met als gevolg onbegrip en onbekendheid. Dit is een onacceptabele tweedeling in de maatschappij. Door contacten tussen mensen met en zonder handicap te stimuleren, laat HandicapNL vooroordelen verdwijnen en wordt de gelijkwaardigheid zichtbaar.

  ‘Kijk vooral naar me, maar praat ook met me’ – René (57)


Je leven in eigen hand


Zingeving en geluk

 • Iets kunnen betekenen voor jezelf en een ander
  Wat voor de meeste mensen vanzelfsprekend is, is voor iemand met een handicap allesbehalve normaal. Een gewoon leven in goede gezondheid. In vrijheid kunnen gaan en staan waar je wilt. Naar de bios, een café, sporten, vakantie vieren. Met leuke vrienden, collega’s of familie. Wat maken van je talenten, studeren, werken, promotie maken. Iets betekenen voor jezelf, een ander of de samenleving. Verliefd worden, kinderen krijgen en kleinkinderen; fijn oud worden. Deze elementen van het leven geven het leven zin. Je voelt je nuttig en gelukkig. Voor veel mensen met een handicap is geluk helemaal niet gewoon.

  ‘Ik zie veel mensen om mij heen die nog heel veel kunnen, maar geen kans krijgen.’ – Barry (44)

Wil jij ook een normaal dagelijks leven voor iedereen?

TEKEN ONS MANIFEST