Roll4kids: Rolstoeltraining geeft honderden kinderen meer zelfvertrouwen

Met het programma Roll4kids leren kinderen in een rolstoel belangrijke vaardigheden, waardoor ze vertrouwd raken met hun rolstoel en hun grenzen verleggen. Dat is hard nodig. Kinderen met een handicap krijgen namelijk wel de rolstoel maar niet de benodigde training. De trainingen worden gegeven door ervaren rolstoelgebruikers en therapeuten. HandicapNL wil dat ieder kind in een rolstoel wordt getraind om meer zelfvertrouwen te krijgen en zich zelfstandig te kunnen bewegen.

 

HandicapNL vindt dat niemands leven beperkt mag worden door een stoep of een roltrap. Daarom ondersteunen wij rolstoeltrainingen, zoals die van Roll4kids of van Rehab Academy. Deze steun is volledig afhankelijk van donaties. Sta jij achter deze missie?

Word donateur

Zelf je weg kunnen kiezen

Wanneer kinderen voor het eerst een rolstoel krijgen, leren ze vaak alleen de basistechniek. Bijvoorbeeld hoe op een verharde ondergrond rechtuit te rijden. Daar hoort een stoepje op- of afgaan niet bij, laat staan een helling, grasveld of grindpad. Zelf je weg kunnen kiezen, iets wat voor kinderen zonder handicap heel normaal is, is er dan niet bij.

Rolstoeltraining op 10 van de 27 scholen

In de training leren de kinderen allerlei dagelijkse hindernissen te nemen. Waardoor ze minder afhankelijk zijn van hun ouders of familie. Dankzij HandicapNL en FNO worden deze Roll4Kids trainingen vanaf januari 2020 op 10 van de 27 Nederlandse mytylscholen gegeven. Mytylscholen zijn speciale scholen voor kinderen met een lichamelijke beperking.

Reactie van één van de ouders:

“Wendy is enorm veranderd door de training. Ze is veel vrolijker geworden. Dat komt vooral doordat ze haar vrijheid terug heeft. Sinds de training speelt haar handicap een veel minder grote rol in haar leven. Ze sjeest overal naartoe en kan gewoon met alles meedoen. Het is heerlijk om te zien dat onze dochter weer lol heeft in haar leven!”

Ondersteuning door ervaringsdeskundige

De kracht van de trainingen zit in de inzet van ervaren rolstoelgebruikers. Tijdens iedere training fungeert deze persoon als rolmodel en trainer/coach. Zij worden ondersteund door therapeuten en ervaren trainers zoals oud-paralympisch sporter en initiatiefnemer Kees-Jan van der Klooster van KJ-Projects.

Op de scholen wordt een speciaal rolstoelparcours aangelegd, met uitdagende drempels en hindernissen. Ook worden therapeuten van de school en ervaringsdeskundigen opgeleid, zodat de trainingen onderdeel worden van het standaard lesprogramma op school.

Steun vanuit Klein Geluk

FNO is medefinancier van Roll4kids. FNO vindt dat een kwetsbare gezondheid een waardevol leven niet in de weg mag staan. Met het programma Klein Geluk levert FNO een bijdrage aan de kwaliteit van leven van mensen met een langdurige gezondheidsbeperking. Roll4kids is één van de programma’s dat onder Klein Geluk valt.

Meer geld nodig

HandicapNL wil dat ieder kind in een rolstoel de kans krijgt om de benodigde vaardigheidstraining te volgen. Om de trainingen op de resterende 17 mytylscholen mogelijk te maken, is HandicapNL een crowdfunding gestart. Geef kinderen met een fysieke handicap de kans om de benodigde rolstoelvaardigheidstraining van Roll4Kids te volgen. Word donateur!

Doneer nu

Erik Scherder Huis
Erik Scherder Huis
De Special Media Awards: de Oscars voor mediamakers met een handicap
De Special Media Awards: de Oscars voor mediamakers met een handicap