23 november 2020

Jasper zijn sociale kring werd steeds kleiner en hij steeds eenzamer

Jasper Boswinkel is een energieke, sportieve, sociale jongeman van 22 jaar. Hij werkt als assistent van een gymleraar in het basisonderwijs en heeft een leuke vriendengroep, maar daar heeft hij keihard voor moeten knokken.

In één klap een ander leven

Tot zijn 15e was Jasper ook al energiek, enorm sportief en sociaal. Hij had, zoals hij dat zelf zegt, een geweldig leuk leven… Totdat hij werd aangereden met zijn fiets en zijn leven ineens een totaal andere wending kreeg. “Ik heb ongeveer 3 maanden in coma gelegen, daarna 11 maanden gerevalideerd en heb hersenletsel aan het ongeluk overgehouden.”

Ik voelde dat sommige vrienden me niet meer voor vol aanzagen

Met de dag eenzamer

De meeste van zijn vrienden raakte Jasper kwijt na zijn ongeluk. Het leven gaat door en iedereen heeft het druk met z’n eigen dingen, zeker jongeren. “Contact verwatert heel snel als je niet meer op school komt, niet meer met elkaar sport of niet in het weekend samen uitgaat. Ik voelde ook dat sommige vrienden me niet meer voor vol aanzagen of zich voor me schaamden omdat ik dingen zei of deed die zij raar vonden.” Zo werd zijn sociale kring steeds kleiner en Jasper eenzamer. Alleen de twee vrienden die hij al kent vanaf de basisschool bleven. “Met hen heb ik zo’n sterke band, daar kan niets tussen komen. Ook geen ongeluk.”

Corona-lockdown hakt erin

En toen kwam de eerste lockdown in maart. “Dat was zo verschrikkelijk. Ik had het gevoel dat ik weer terug bij af was. Na het ongeluk, toen ik langzaam besefte wat er met me gebeurd was en welk blijvend hersenletsel ik had, dacht ik: had me van de apparaten en slangen afgehaald. Ik voelde me zo eenzaam en verdrietig. Maar naarmate de tijd vorderde en ik steeds meer dingen wel kon en zelfvertrouwen kreeg, was ik blij dat ik er nog was.

En dan komt die lockdown en gaat alles weer achteruit. Ik woon in een huis met bijna geen leeftijdsgenoten, de meeste bewoners zijn ouder, dus ik mocht niemand ontvangen en ook het huis niet uit. Ik zat opgesloten en het gevoel dat ik na mijn ongeluk had, kwam in alle hevigheid terug. Af en toe dacht ik: ik loop naar de A12, dan is het over.”

Tijdens de lockdown kwam de eenzaamheid in alle hevigheid terug

Een buddy van goud

Gelukkig deed Jasper dat niet, maar vond hij online nieuwe vrienden, bij wie hij zichzelf kan zijn. Ook sloot hij zich aan bij het [Buddies]-project van HandicapNL. En dat bleek een gouden zet. Hij ontmoette Ilse, “een buddy van goud”. De twee hebben een bijzondere klik. Ilse komt op zijn verjaardag, haalt hem op om er samen op uit te trekken en nodigde hem zelfs thuis aan tafel uit. Sinds afgelopen zomer voelt Jasper zich door deze nieuwe vrienden echt goed en dat wil hij zo houden, ook tijdens een nieuwe lockdown of tijdens de Kerstdagen.

Er is hulp

“Als je je eenzaam voelt, moet je het vertellen. Trek je niet terug in je schulp, maak een praatje, zoek contact, meld je aan bij het [Buddies]-project. Het is niet altijd makkelijk, maar de eerste stap is het zwaarst daarna heb je vrienden en wordt alles makkelijker.”

Steun Buddies!

[Buddies] streeft naar een wereld waarin iedereen gelijk is, waar niemand wordt buitengesloten en waar het heel normaal is om vrienden te zijn met iemand die net even anders is. We scheppen duurzame, gelijkwaardige vriendschappen tussen jongeren mét en zónder een beperking. Het [Buddies] project van HandicapNL is volledig afhankelijk van donaties. Vind jij [Buddies] ook een mooi initiatief?

Word donateur van Buddies!

* Heb jij ook een verstandelijke of fysieke beperking en voel je je eenzaam? Ons project [Buddies] kan je helpen! Dit vriendschapsproject koppelt jongeren mét en zonder handicap aan elkaar voor een langdurige vriendschap. Meer weten? Check handicap.nl/buddies