Werken met een beperking

Werken met een beperking

Iedereen moet gelijke kansen hebben op de arbeidsmarkt. Een beperking mag geen reden zijn om mensen te weigeren. Met of zonder beperking, belangrijke levensgebeurtenissen zoals je eerste (vaste) baan, moeten voor iedereen haalbaar zijn.

De realiteit is anders. Dit is nog niet vanzelfsprekend voor veel mensen met een beperking. De afstand tot de arbeidsmarkt is groter dan die van de algemene beroepsbevolking.

Het moeilijkste zijn onbegrip en vooroordelen.

‘Met uitgestoken hand liep de organisator recht op mijn collega af: “U moet de burgemeester zijn!”, waarop mijn collega naar mij wees. Toen zei de organisator ook nog ongelovig: “Oh. Echt?”’ 

Het verhaal van Otwin > 

In het VN-verdrag Handicap staat dat mensen met een beperking gelijke kansen moeten krijgen op passend, betaald werk. In 2016 heeft Nederland dit verdrag ondertekent, maar we zijn er nog niet.   

Iedereen verdient een leuke baan. Dat vind jij toch ook? 

De inclusieve arbeidsmarkt

Wij steunen initiatieven die de afstand tot de arbeidsmarkt verkleinen. Werk is een onderdeel van betekenisvol leven. We streven naar een inclusieve arbeidsmarkt. Waar het normaal is dat mensen met een beperking een reguliere baan hebben. Dat zij gewoon kunnen solliciteren, omdat eventuele aanpassingen vanzelfsprekend worden geregeld.

Werken met een verstandelijke beperking

Vaardigheden doe je op in de echte wereld. Mensen met beperking kunnen werken bij de groenvoorziening, supermarkt en de bakker om de hoek wanneer daar de juiste aanpassingen voor zijn gedaan. Wij steunen initiatieven die mensen met beperking begeleiden tot een passende baan. Waar mensen met beperking op zichzelf kunnen vertrouwen en zoveel mogelijk zelfredzaam worden.

  • Afbeelding van Alez Academie

    Alez Academie

    Het hebben van een baan is voor veel mensen met licht verstandelijke beperking niet vanzelfsprekend. Niet omdat ze niet WILLEN of KUNNEN werken, maar omdat er te weinig doorleermogelijkheden naar passend werk zijn. Daarom zijn initiatieven zoals ALEZ Academie hard nodig.

    Meer Alez Academie >

  • Afbeelding van Foooocus

    Foooocus

    Angelo is geen jongen voor de schoolbanken. Door zijn verstandelijke beperking  neemt hij de lesstof maar moeilijk in zich op. Jongeren als hij lopen in het klassieke onderwijsmodel – vol stilzitten en cognitief leren – maar al te vaak vast. Bij Foooocus zit hij wel op zijn plek.

    Meer Foooocus >

  • Afbeelding van Paviljoen De Strang

    Paviljoen De Strang

    Er zijn ontzettend veel toffe restaurants en cafés in Nederland waar mensen met een verstandelijke handicap een leuke werkplek hebben. Met de steun van HandicapNL komt een in de omgeving van Ulft: Paviljoen de Strang.

    Meer Paviljoen De Strang >

Werken met een fysieke of cognitieve beperking

Icoon van man met een prothese.

Stel je voor je had een baan maar krijgt een ongeluk of ziekte. Opeens moet je al je carrièreplanning en –dromen laten vallen. Je moet revalideren om opnieuw te leren lopen of praten. Wij steunen initiatieven die werken na revalidatie weer mogelijk maken.

  • Afbeelding van Het Erik Scherder Huis

    Het Erik Scherder Huis

    Fleur (22) is een van de eerste die het intensieve programma van het Erik Scherder Huis mag volgen. Zo kan zij na een ongeval met zwaar hersenletsel samen met een studie- en/of jobcoach werken aan haar toekomst. “Het Erik Scherder Huis biedt je zoveel. Je wordt zelfredzaam gemaakt. Binnen in de maatschappij ook. Dat is gewoon een goede volgende stap.”

    Het verhaal van Fleur >

  • Afbeelding van Barry keerde terug op zijn werkplek

    Barry keerde terug op zijn werkplek

    Barry Hegeman (45) was een succesvol projectontwikkelaar in de bouwwereld, toen hij vier jaar geleden een dwarslaesie kreeg. Een fysiek en intensief revalidatietraject volgt. Het lukt hem – tegen alle verwachtingen in – terug te keren naar zijn oude werkplek.

     

    Het verhaal van Barry >