Inclusief wonen

Inclusief wonen

Wonen in je eigen appartement

Icoon van wonen met een beperking

Iedereen moet kunnen kiezen waar, met wie en hoe die wil wonen. Met of zonder beperking. De één wil zelfstandig wonen, de ander met begeleiding. In een woongroep of in een eigen appartement.

De realiteit is anders. Want mensen met een beperking moeten heel veel moeite doen om hun woonwensen te realiseren. Het kost gemiddeld vijf tot tien jaar om een passende woning te vinden. En als je dan een woning hebt, hoe regel je dan de zorginkoop of de inrichting van je huis?

 

Iedereen verdient een eigen thuis. Dat vind jij toch ook?

HandicapNL Voor de SamenWereld

Zelfstandig wonen met een verstandelijke beperking

HandicapNL en Stichting SFO steunen ouderinitiatieven met kleinschalige woonvoorzieningen voor (jong)volwassenen met een verstandelijke beperking of een meervoudige beperking. In zo’n woonvoorziening heeft iedere bewoner een eigen appartement, zodat iemand zo zelfstandig mogelijk kan wonen. Daarnaast is er voor de groep een gemeenschappelijke keuken en woonkamer én is er ook vaak een tuin.

De geborgenheid van de groep draagt bij aan het gevoel om erbij te horen: samen eten aan een grote tafel, samen de vaatwasser inruimen, samen een potje voetballen in de tuin. Samen maken we woongeluk mogelijk.

  • Afbeelding van Bregje (47) woont eindelijk zelfstandig

    Bregje (47) woont eindelijk zelfstandig

    Bregje (47) kan haar geluk niet op. Sinds drie jaar woont ze met heel veel plezier in het wooninitiatief van Stichting Ave in Hilvarenbeek. Behalve goede zorg en aandacht, krijgt ze daar ook de ruimte en zelfstandigheid die ze altijd heeft gewenst.

    Het verhaal van Bregje 

Zo steunen wij ouderinitiatieven

HandicapNL hart Coaching en advies bij het opzetten van een ouderinitiatief

Tijdens de realisatie van de woonvoorziening kun je hulp krijgen van professionele adviseurs, bijvoorbeeld bij de statuten, zorginkoop, onroerend goed en het maken van een exploitatiebegroting.

HandicapNL huiskamerFinanciële bijdrage voor de inrichting van de gemeenschappelijke ruimte

Denk hierbij aan woonspullen die essentieel zijn voor de hele groep, zoals witgoed en keukenapparatuur. Maar ook spullen die bijdragen aan het bevorderen van de saamhorigheid, zoals een grote zitbank voor de hele woongroep.

Een vraag indienen? 

Neem voor meer informatie contact op met Dominique via (030) 2363 777 of mail naar bestedingen@handicap.nl