HandicapNL Collecte 2022
Informatie voor collectanten

De HandicapNL Collecteweek komt er weer aan!

Van 26 september t/m 1 oktober 2022 is het weer tijd voor de HandicapNL Collecteweek. Met duizenden vrijwilligers gaan we langs de deuren om zoveel mogelijk geld op te halen voor mensen met een handicap. Ben jij er ook weer bij? Meld je aan via de e-mail die je van ons krijgt! Wij én de mensen met een handicap zijn heel dankbaar dat jij een paar uurtjes wil helpen!

← Ga terug naar de collecte informatiepagina 

Nieuw: Collecteren met het collectebord

Dit jaar gaan we voor het eerst collecteren met een collectebord met QR-code in plaats van met de collectebus. In de video zie je hoe simpel deze manier van collecteren is.

Stappen richting de collecte

 • Binnenkort krijg je een e-mail van ons om je officieel aan te melden voor deelname aan de collecte van 2022. 
 • Je krijgt het collectebord via de post.
 • Je plakt jouw eigen QR-code sticker op het collectebord.
 • Aan de deur laat je de QR-code op jouw collectebord scannen met een telefoon om zo een donatie te ontvangen. Weet iemand niet hoe een QR-code werkt? Op de achterkant van het collectebord staat uitgelegd hoe iemand aan jouw collecte kan doneren.
 • Bij thuiskomst kan je direct zien hoeveel jouw collecte heeft opgehaald door op je persoonlijke opbrengsten-pagina te kijken.
 • Je haalt de QR-persoonlijke sticker van het collectebord af en stuurt het collectebord rechtstreeks naar ons terug.

Veelgestelde vragen voor collectanten

 • Vanaf welke leeftijd mogen kinderen collecteren?
  Op de collectevergunning staat per gemeente aangegeven of de leeftijdsgrens 12 of 16 jaar is. Kinderen jonger dan 12 jaar mogen wel collecteren onder begeleiding van een volwassene. De plaatselijke collecte organisator heeft een kopie van deze vergunning of je kunt de algemeen plaatselijke verordening (APV) bekijken.
 • Wat doe ik als mensen contant willen geven?
  Helaas is het doen van een contante donatie niet meer mogelijk. Leg uit hoe doneren via een QR-code werkt. Kan of wil iemand niet op deze manier doneren? Geef hen dan een brievenbuskaart. Daar staat het rekeningnummer van HandicapNL op, zodat ze een gift kunnen overmaken.
 • Wat zeg ik als mensen vragen waarom ze niet contant kunnen geven?
  Het verwerken van contant geld brengt veel kosten met zich mee en is erg lastig. Er zijn steeds minder afstortpunten in het land en de kosten van het storten van geld worden steeds hoger. Daarom kiezen we ervoor om alleen digitale donaties te ontvangen. Daarnaast is het ook veiliger voor de collectant én kan de collectant aan het eind van zijn of haar ronde direct zien wat hij of zij heeft opgehaald. 
 • Hoe kan ik mijn persoonlijke opbrengst zien?
  Je ontvangt van ons een link naar jouw persoonlijke opbrengsten pagina. Op deze pagina kan je zien hoeveel geld jij in totaal hebt opgehaald met jouw QR-code. Je kan niet zien wie er heeft gedoneerd, of hoeveel donaties er zijn gestort.
 • Wat doe ik na afloop met het collectebord?
  Het collectebord lever je na afloop van de collectebord weer in bij de organisator bij jou in de buurt. Heb je het bord rechtstreeks van HandicapNL ontvangen? Dan stuur je het bord terug met behulp van de envelop die je van ons hebt gekregen.

 • Hoe maak ik een digitale collectebus aan?
  Een digitale collectebus maak je in een paar stappen aan via handicapnl.digicollect.nl:

  1. Login met je Facebook account of e-mailadres (er wordt nog niets zichtbaar op je Facebook pagina. Alleen je profielfoto en e-mailadres worden gebruikt).
  2. Selecteer eventueel de club waarvoor je collecteert. Deze club krijgt 50% van jouw opbrengst om lokale projecten te ondersteunen. Selecteer je geen club dan gaat je collecteopbrengst voor 100% naar HandicapNL en gaat jouw opbrengst naar andere initiatieven in het land.
  3. Vermeld waarom je collecteert. Vertel bijvoorbeeld waarom jouw club belangrijk voor je is en wat jullie club gaat doen met de opbrengst.
  4. Deel jouw online collectebus door op de buttons op jouw pagina te klikken, of stuur de websitelink door naar jouw omgeving.

Staat je vraag er niet tussen?

Heb je nog andere vragen over het collecteren voor HandicapNL in 2022? Neem dan eens een kijkje op onze pagina met veelgestelde vragen of stuur een mailtje naar collecte@handicap.nl.