HandicapNL Collecte 2023
Veelgestelde vragen

HandicapNL Collecte 2023
Veelgestelde vragen

Het antwoord op jouw vragen

Op deze pagina vind je meer informatie over de collecte van HandicapNL in 2023. We hebben de meest gestelde vragen op een rijtje gezet om jouw vragen zo goed mogelijk te beantwoorden. Word jouw vraag niet beantwoord op deze pagina? Neem contact met ons op door een e-mail te sturen naar collecte@handicap.nl.

← Ga terug naar de collecte informatiepagina 

Algemene informatie

 • Op welke manier wordt er gecollecteerd door HandicapNL ?
  Tijdens de collecteweek gaan duizenden vrijwilligers de straat op om te collecteren met behulp van de collectebus of het collectebord met QR-code. Mensen kunnen de QR-code scannen met hun smartphone en krijgen dan een betalingspagina te zien. Daar kunnen ze een bedrag naar keuze invullen om te doneren.
 • Waarom collecteren met een collectebord met QR-code ?
  In 2021 zijn veel stortingslocaties voor contant geld opgeheven en zijn de kosten gestegen om geld te storten. Veel vrijwilligers hebben hier last van ondervonden. Deze problemen willen we dit jaar voorkomen. Ook hebben mensen steeds minder contant geld in huis hebben, waardoor we donaties mislopen. Door nu over te gaan op deze vernieuwde manier van collecteren zijn we klaar voor de toekomst.
 • Wat zijn de voordelen van collecteren met het QR collectebord?
  Collecteren met het QR collectebord is:

  • Handig, snel en makkelijk. Door de QR-code met de telefoon te scannen kan iemand direct aan de deur doneren.  Op de achterkant van het QR collectebord staat een uitleg die je kan gebruiken om aan de deur uit te leggen hoe dit werkt.
  • Motiverend en leuk. Je kan direct zien wat jij hebt opgehaald én de ervaring leert dat er meer geld wordt opgehaald. Het gemiddelde donatiebedrag ligt namelijk hoger. Ook worden er minder kosten gemaakt bij de transactie, dan bij het storten van het geld.
  • Nodig. Steeds minder mensen hebben contant geld in huis en het storten van geld wordt steeds moeilijker.
  • Veilig. Vrijwilligers lopen niet meer met geld over straat.

 • Kan je ook via QR doneren zonder online bankieren app?
  Ja, je kan ook doneren via de QR-code wanneer je geen bankieren app op je telefoon hebt staan. Scan de QR-code met je camera. Op de iDEAL betaalpagina selecteer je jouw bank. Je kunt de betaling vervolgens afronden in de mobiele inlogomgeving van jouw bank. Het is dus vergelijkbaar met een Tikkie betalen of iets bestellen in een webwinkel.
 • Is een gift via de QR-code anoniem?
  Ja. Een gift via de QR-code is anoniem. Wij kunnen niet zien wie geld heeft overgemaakt. Gevers worden niet nagebeld of via andere wegen benaderd naar aanleiding van hun gift.
 • Hoe weet je zeker dat de QR-code het veilig is?
  Een iDEAL QR-code kun je herkennen aan het iDEAL-logo in het midden van de QR-code. Een geldige iDEAL QR-code is extra beveiligd tegen fraude en vervalsing. De QR-code kan alleen door een erkende iDEAL-betaaldienstverlener of met de officiële iDEAL-app worden aangemaakt.

 

Voor collectanten

 • Vanaf welke leeftijd mogen kinderen collecteren?
  Op de collectevergunning staat per gemeente aangegeven of de leeftijdsgrens 12 of 16 jaar is. Kinderen jonger dan 12 jaar mogen wel collecteren onder begeleiding van een volwassene. De plaatselijke collecte organisator heeft een kopie van deze vergunning of je kunt de algemeen plaatselijke verordening (APV) bekijken.
 • Hoe kom ik aan de collectebus of het QR collectebord?

  Het collectebord of het QR collectebord ontvang je ongeveer 1-2 weken van tevoren van de organisator bij jou in de buurt. Hij of zij bezorgt deze bij je thuis, of je haalt de bus of het bord zelf op. Heb je niks gehoord? Neem dan uiterlijk 5 werkdagen voor aanvang van de collecteweek contact op met HandicapNL via collecte@handicap.nl

  Is er geen organisator bij jou in de buurt? Dan sturen we jou rechtstreeks een bus of bord toe Deze ontvang je uiterlijk 1-2 weken van tevoren via de post

 • Hoe kom ik aan mijn legitimatiekaart en QR-sticker?
  Je ontvangt uiterlijk 1-2 weken voor de collecteweek een brief met daarop de legitimatiekaart die bewijst dat jij collecteert namens HandicapNL. Bij deze kaart zit ook jouw persoonlijke QR-sticker. Deze materialen krijgt je samen met de collectebus of het QR collectebord.
 • Ik loop met een QR collectebord. Wat doe ik als mensen contant willen geven?
  Helaas is het doen van een contante donatie niet mogelijk als je met een QR collectebord loopt. Leg uit hoe doneren via een QR-code werkt. Kan of wil iemand niet op deze manier doneren? Geef hen dan een brievenbuskaart. Daar staat het rekeningnummer van HandicapNL op, zodat ze een gift kunnen overmaken.
 • Hoe kan ik mijn persoonlijke QR opbrengst zien?
  Je ontvangt van ons een link naar jouw persoonlijke online opbrengsten pagina. Op deze pagina kan je zien hoeveel geld jij in totaal hebt opgehaald met jouw QR-code. Je kan niet zien wie er heeft gedoneerd, of hoeveel donaties er zijn gestort. Wél het totaalbedrag.
 • Wat doe ik na afloop met de collectebus of het QR collectebord?
  Het collectebus of het collectebord lever je na afloop van de collecte weer in bij de organisator bij jou in de buurt. Heb je de bus of het bord rechtstreeks van HandicapNL ontvangen? Dan stuur je deze terug met behulp van de envelop die je van ons hebt gekregen. Aan deze verzending zijn geen kosten verbonden.

 • Hoe maak ik een digitale collectebus aan?
  Een digitale collectebus maak je in een paar stappen aan via handicapnl.digicollect.nl:

  1. Login met je Facebook account of e-mailadres (er wordt nog niets zichtbaar op je Facebook pagina. Alleen je profielfoto en e-mailadres worden gebruikt).
  2. Selecteer eventueel de club waarvoor je collecteert. Deze club krijgt 50% van jouw opbrengst om lokale projecten te ondersteunen. Selecteer je geen club dan gaat je collecteopbrengst voor 100% naar HandicapNL en gaat jouw opbrengst naar andere initiatieven in het land.
  3. Vermeld waarom je collecteert. Vertel bijvoorbeeld waarom jouw club belangrijk voor je is en wat jullie club gaat doen met de opbrengst.
  4. Deel jouw online collectebus door op de buttons op jouw pagina te klikken, of stuur de websitelink door naar jouw omgeving.

 

Voor organisatoren

 

Voor clubs en verenigingen