Lotte (18): ‘Waar mijn leeftijdsgenoten lol maken, zit ik alleen thuis’

 

Lotte (18): ‘Waar mijn leeftijdsgenoten lol maken, zit ik alleen thuis’

Lotte werd geboren met cerebrale parese: een lichamelijke beperking waardoor ze moeite heeft met bewegen en onder andere in een rolstoel zit. Ook haar energieniveau is laag; lange dagen naar school, terrasjes pakken, stappen of uit eten – en het liefst allemaal op één dag – zoals leeftijdsgenoten, dat is voor Lotte niet te doen.

“Het is moeilijk om vriendschappen in stand te houden en nieuwe mensen te leren kennen. Mijn opleiding doe ik noodgedwongen online, dus ik mis het normale studentenleven. “Stappen, op kamers, vrienden waarmee je lekker kunt kletsen over van alles en nog wat, terrasjes pakken, gewoon samen lol maken, dat heb ik allemaal niet. Ik zit vooral veel alleen thuis.”

Waar mijn leeftijdsgenoten lol maken, zit ik alleen thuis

Gewoon je verhaal kunnen delen

Lotte is niet de enige jongere met een handicap die zich buitengesloten voelt van het sociale leven. Net als haar zitten duizenden jongeren eenzaam thuis. Om hen er weer bij te laten horen, startte HandicapNL met [Buddies]. Dit vriendschapsprogramma schept vriendschappen tussen jongeren mét en zónder handicap. Door een zorgvuldige screening en matching, vinden we die échte onmisbare klik.

Gelukkig vond ook Lotte dankzij [Buddies] een vriend voor het leven. “De afgelopen tijd konden we moeilijk afspreken door Corona, maar appten we vooral. Even je verhaal delen, vertellen hoe je dag was, vragen hoe het met de ander gaat, soms klagen over alles wat even waardeloos is… Om iemand te hebben waarmee dat kan, is zó belangrijk.”

Coronacrisis hakt erin

Lotte’s buddy Vera kwam op het juiste moment. De coronacrisis gooide in de maanden ervoor extra olie op het vuur, waardoor ze zich eenzamer voelde dan ooit. “Ik had het behoorlijk zwaar. Ik voelde me alleen en buitengesloten. Ik had mede door de pandemie nauwelijks contact met leeftijdsgenoten. Fietsen op mijn driewieler was het uitje van de dag. Dat hakte erin, maar om aan jezelf toe te geven dat je eenzaam bent, dat is misschien nog wel het aller moeilijkste.”

Aan jezelf toegeven dat je eenzaam bent, dat is misschien nog wel het aller moeilijkste.

Gezien als de echte Lotte

Gelukkig waagde Lotte zich over die drempel en gaf zich op voor [Buddies]. Inmiddels lacht het leven haar weer toe. “Wat heel fijn is, is dat Vera mij heeft leren kennen als Lotte. Niet als rolstoeler of als persoon-met-wat-aanpassingen. Daardoor is het contact vanaf het eerste begin anders. De vraag is eerst: Wat zullen we doen? Waar hebben we zin in? En daarna pas ‘Oh ja, dan moeten we wel even daar en daar rekening mee houden’. Zo’n vriendschap heb ik nog nooit gehad. Het voelt eindelijk zo dat ik er nu toe doe en dat is heel prettig om te merken.”

Laat eenzame jongeren met een handicap weer meedoen!

De helft van de jongeren met een handicap voelt zich regelmatig alleen. HandicapNL vindt dat dit niet langer kan en dat iedereen erbij zou moeten horen. Daarom verzorgen we net zo veel vriendschappen als nodig totdat geen jongere met een handicap zich nog buitengesloten voelt. Want wij kijken om naar iedereen, jij toch ook? Steun [Buddies] met een eenmalige donatie en geef jongeren als Lotte een buddy!