Dorine kon eindelijk het strand op bij Concert At Sea dankzij Toegankelijke Festivals

Al bijna 10 jaar lang gaat Dorine ieder jaar naar Concert At Sea. Dat ze met haar rolstoel van tevoren goed moet kijken naar de toegankelijkheid en geschikte faciliteiten deert haar niet. “Ik regel eigenlijk altijd alles zelf. Ik neem zelfs mijn eigen wc mee. Dixies zijn zo vies!” Menig festivalganger – met of zonder handicap – is het ongetwijfeld met haar eens.

Dorinne met Diggy Dex

Een beetje behelpen

De van oorsprong Zeeuwse snapt ook heel goed dat het op festivals niet altijd optimaal vertoeven is. “Weetje, de festivalervaring mag best een beetje behelpen zijn. Als je in je tentje op Pinkpop in de modder ligt dan is dat afzien, en dat hoort erbij. Maar dat ik optredens niet kan bijwonen omdat het niet toegankelijk is, dat is kwalijk.”

Dorine noemt als voorbeeld het Umoja podium bij Concert At Sea. Daar was voorgaande jaren nooit een rolstoeldeck. “Dan zie je dus geen reet in je rolstoel. Ik probeerde dan maar een plekje helemaal vooraan te bemachtigen. Maar echt veilig voelde ik me niet. Want als er iets gebeurd, kan ik niet wegkomen.”

Met frisse tegenzin

Fast forward naar Concert At Sea 2022. Het jaar waarin HandicapNL tijdens het festival zo veel mogelijk faciliteert voor mensen met een beperking. De zelfredzame Dorine was er eigenlijk niet mee bezig. “Het was donderdagochtend en het was rotweer. We twijfelden enorm of we wel wilden gaan.” Bang dat ze de hele dag in de gutsende regen toch geen optreden zou kunnen bijwonen. “Ik had die week contact gehad met Lot van HandicapNL, eigenlijk alleen om meer duidelijkheid te krijgen over de parkeergelegenheid. Zij verzekerde me dat alles goed zou komen. En tja… Die kaartjes hadden we nou eenmaal al gekocht. Dus met frisse tegenzin zijn we toch maar gegaan.” Het blijkt de beste beslissing te zijn die Dorine kon nemen.

“Ik vond het toch wel spannend om voor het eerst in jaren weer naar een festival te gaan. Maar het was heel fijn dat we konden schuilen bij het HandicapNL paviljoen en dat daar een toegankelijke wc stond.”

Warme kruik

Eenmaal op het terrein kunnen Dorine en haar familie weer genieten van het festival. En wanneer het toch met bakken de hemel uitkomt trekken ze zicht terug bij het Toegankelijke Festivals Paviljoen. “Ik vond het toch wel spannend om voor het eerst in jaren weer naar een festival te gaan. Ook in verband met covid. Maar het was heel fijn dat we konden schuilen bij het HandicapNL paviljoen en dat daar een toegankelijke wc stond.”

“En de mensen waren allemaal zo lief! Ik vroeg één keer of ze een waterkoker hadden voor mijn kruik. Daarna hielden de vrijwilligers het hele weekend in de gaten dat mijn kruik wel warm genoeg was. Haha! Ik noem het bijna hospitality, zo dienstbaar als dat iedereen was. Echt totaal niet waar ik op rekende hoor! Maar het was een fijne ervaring met vriendelijke betrokken mensen. Iedereen had dezelfde mindset en was bezig met het maken van een leuke dag. Er wordt iets heel goed gedaan in dat team!”

10 jaar mailen

Hoewel Dorine alles prima voor zichzelf regelt, vindt ze het super dat de organisatie er dit jaar werk van maakt om het concert toegankelijk te maken. “Ik stuur al 10 jaar dezelfde mails over wat ik nodig heb. Elk jaar weer vraag ik of het strand toegankelijk gemaakt kan worden. Ik heb altijd het gevoel gehad dat ik het in mijn eentje moet aankaarten. Dus heel cool dat er dit jaar eindelijk eens strandrolstoelen waren geregeld.”

Beleving op het strand

En met die strandrolstoelen beleefde Dorine een van de tofste momenten van deze zomer: het optreden van Diggy Dex op het strandpodium. Ik luister de laatste tijd veel naar Diggy Dex. Dus ja, ik wilde maar wat graag bij zijn optreden zijn. En hoewel ik echt niet zo’n fangirl ben, besloot ik toch zijn album mee te nemen in de hoop dat hij hem wilde signeren. Ik vroeg het aan de beveiliging bij het optreden. Hij zei me dat ik na het optreden backstage mocht komen.”

Zo werd het voor Dorine een onvergetelijke zomeravond: “Het optreden was supervet. Diggy Dex zette net zijn nummer ‘La vie est belle’ in op het moment dat er een prachtige zonsondergang te zien was. Hij is zo goed in sfeer maken! Het was gewoon magisch. Ik voelde op dat moment oprecht: ‘het leven is ook echt mooi’. Dat is wat het zo’n omgeving met je doet. Op het strand heb je veel meer connectie met de mensen om je heen en is de interactie tussen artiest en publiek toch anders… beter vind ik. Dat ik naderhand nog naar Diggy Dex toe kon en gezellig met hem heb gekletst maakt het helemaal af.”

Toen ik zag dat ik dit jaar eindelijk ook het strand op zou kunnen, motiveerde mij dat om alles uit de dag te halen wat er in zit.

Strandrolstoel als motivatie

“Zonder strandrolstoel was dat niet gebeurd. Dan had ik niet het strand op gekund en had ik dit magische moment moeten missen. Ja echt, als jullie er niet waren geweest denk ik dat wij naar huis gegaan waren. Dan waren we koud en chagrijnig en hadden we het voor gezien gehouden. Maar toen ik zag dat ik dit jaar eindelijk ook het strand op zou kunnen, motiveerde mij dat om alles uit de dag te halen wat er in zit. Daarom ook enorme dank aan Martijn van Off Road Solutions. Zijn bijdrage heeft voor ons echt het verschil gemaakt.”

Toegankelijke Festivals

HandicapNL heeft de komende jaren grote plannen om nog véél meer evenementen toegankelijk te maken met het programma Toegankelijke Festivals. Zo verzorgen we deze zomer de toegankelijkheid bij Amersfoort Jazz Festival en STRAF_WERK festival en zorgen we in september voor een toegankelijke DGP in Zandvoort. Voor de festivals zijn Extra Care tickets beschikbaar waarmee jij jouw zorgbehoefte kan aangeven.

 

Teken voor toegankelijke evenementen!

Wij vinden dat iédereen welkom zou moeten zijn op een festival. Met een manifest willen we aan de gehele festivalsector laten zien dat inclusie een MUST is. En daar hebben we zo veel mogelijk handtekeningen voor nodig. Elke stem telt, want alleen samen maken we één krachtig geluid!

Ja, ik teken het manifest voor Toegankelijke festivals!

Bij het aanmelden ga je akkoord met de privacyvoorwaarden van HandicapNL.