Wat is het Syndroom van Down?

Wat is het Syndroom van Down?

Per jaar worden in Nederland ongeveer 250 kinderen met het Downsyndroom geboren. Op deze pagina lees je wat het syndroom van Down precies is, hoe je het kan herkennen, hoe je ermee omgaat en wat HandicapNL doet voor mensen met het syndroom van Down.

Wat is het syndroom van Down? 

Het syndroom van Down is een aangeboren afwijking, die ontstaat door een extra chromosoom. Chromosomen bevatten onze erfelijke eigenschappen. Normaal zitten er in elke cel in ons lichaam 23 paar chromosomen, dus 46 in totaal. Als je het Downsyndroom hebt, heb je er 47: van het 21e chromosoom is er eentje extra. Dit leidt tot een verstandelijke beperking en lichamelijke kenmerken.

pijl  Leestip: “De tropenjaren houden voor ons nooit op” – Luca (14) heeft het syndroom van Down.

De kenmerken van het syndroom van Down

Het syndroom van Down gaat gepaard met een lichte tot ernstige verstandelijke beperking. Alle kinderen met Down ontwikkelen zich lichamelijk en verstandelijk langzamer dan leeftijdsgenootjes. Het syndroom van Down is te herkennen aan enkele uiterlijke kenmerken:

Down syndroom symptomen

 

Hoe wordt het Downsyndroom ontdekt?

Bij veel baby’tjes zien ouders of verloskundigen snel na de geboorte dat het kindje Downsyndroom heeft. Soms duurt het wat langer voordat dit aan het licht komt. Het syndroom is zelden zichtbaar op de echo. Wel is het mogelijk om je tijdens de zwangerschap te laten testen. Hiervoor kun je kiezen uit de combinatietest of de Niet Invasieve prenatale test (NIPT).

Is het syndroom van down erfelijk?

Ouders met Down hebben een verhoogde kans een kind met het syndroom van Down te krijgen. Ook wanneer geen van de ouders Down heeft kan erfelijke aanleg de oorzaak zijn, maar dit komt weinig voor. Bij slechts 1% van de kinderen met Down gaat het om een erfelijke variant.

Gezondheidsproblemen bij Downsyndroom

Met het syndroom van Down heb je een hogere kans op gezondheidsproblemen:

syndroom van down gezondheidsproblemen

Is er een behandeling voor het syndroom van Down?

Omdat het syndroom van Down een afwijking is in je DNA, kun je het niet genezen. Wel kun je geopereerd worden aan een aangeboren hartafwijking en darm- en maagproblemen. Ook kun je behandeling of begeleiding krijgen bij medische problemen. Met de juiste hulp van bijvoorbeeld een fysiotherapeut en logopedist verhoog je de kwaliteit van je leven. Zij ondersteunen je in je motorische ontwikkeling en spraakvermogen.

Leven met het syndroom van Down

Mensen met het syndroom van Down hebben begeleiding en zorg nodig. Sommigen slechts minimaal, anderen zijn hun leven lang afhankelijk van professionele begeleiding. Met de hulp die bij hen past, kunnen ze zich blijven ontwikkelen. Vroeger werd iemand met het Downsyndroom niet ouder dan 30, tegenwoordig word je gemiddeld 60 jaar oud.

Wat wij doen

De hulp die HandicapNL verleent varieert van projecten voor tieners met het Downsyndroom, ondersteuning van ouders in hun zorg tot het bieden van wooninitiatieven. We begeleiden mensen met een handicap en hun directe omgeving, zodat zij sterker staan en eigen keuzes kunnen maken.

Wil je meer weten over handicaps?

Lees verder