Paul van Gellecom kreeg 16 jaar geleden een herseninfarct, met langdurig hersenletsel tot gevolg. Maar zoals velen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) zie je op het eerste oog niets geks aan hem. Jarenlang probeerde Paul ook zichzelf ervan te overtuigen dat er niets aan de hand was. Tot het misging. Pas na een lange strijd met zijn werkgever, instanties én zichzelf kreeg Paul de ondersteuning die hij nodig heeft. “Ik heb weleens gedacht: de eerstvolgende boom is voor mij.”
Tien minuten na de afgesproken tijd gaat de bel in het huis van Paul van Gellecom en zijn vrouw Monique. Het leidt meteen tot wat onrust in het hoofd van Paul. “Ik krijg er stress van als dingen niet precies gaan zoals gepland”, vertelt hij. Paul is snel overprikkeld, constant vermoeid en zijn geheugen laat hem regelmatig in de steek.
Een mooi leven
Tegenwoordig kunnen Paul en Monique lachen om zijn struggelingen. Zo leest hij graag, maar vergeet hij de hele tijd wat hij heeft gelezen. Op de vraag welk boek hij op dit moment aan het lezen is, antwoordt hij met een lach: “Ik zou het niet weten.”
Paul doet allerhande vrijwilligerswerk, onder meer bij Stichting NAHkracht Brabant en NAHpraat. Ook heeft hij het plezier in sport hervonden: vier keer per week duikt hij het zwembad in om baantjes te trekken. Al met al leiden hij en Monique een mooi en gelukkig leven. Ze genieten samen van wandelingen, bankhangen met een boek of serie en de vakanties. Maar het heeft ze beiden veel pijn en moeite gekost om dit punt te bereiken.
Een doodnormale middag
Terug naar 2006. Paul kijkt tv op de bank met zijn oudste dochter wanneer hij plotseling merkt dat hij zijn arm niet meer kan bewegen. Praten gaat moeilijk en hij loopt alsof hij gedronken heeft. Zijn dochter belt Monique. Wanneer zij thuiskomt en ziet hoe Paul erbij zit, hoeft ze niet lang na te denken. “Meteen naar het ziekenhuis.”
Ik voelde meteen dat het mis was
‘Het ging allemaal zo snel’
Het blijkt een herseninfarct te zijn. Een gebeurtenis die het leven van hem en zijn gezin voorgoed verandert. “Na die week in het ziekenhuis, was het direct door naar het revalidatiecentrum”, vertelt Monique. “Ergotherapie, fysiotherapie, noem maar op. Het ging allemaal zo snel, zo klinisch. Voor mijn gevoel werd er een stap overgeslagen.”