Prins Heerlijk

Hulpkrachten in de ouderenzorg

Maak dit mogelijk

Prins Heerlijk

Hulpkrachten in de ouderenzorg

Maak dit mogelijk

De meeste jongeren maken rond hun 18e de keus of ze gaan werken of studeren. Maar voor jongeren met een (lichte) verstandelijke beperking valt er bar weinig te kiezen.

Na de middelbare school zijn er voor hen nauwelijks passende vervolgopleidingen. Op de arbeidsmarkt worden ze stelselmatig uitgesloten, terwijl de samenleving handen tekortkomt. De overheid financiert maar mondjesmaat de benodigde leerwerktrajecten om zorg, opleiding en werk met elkaar te verbinden. En dat terwijl volgens het VN-verdrag iedereen recht heeft op passend werk en onderwijs.

Dit alles tot wanhoop van hun ouders die zelf maar initiatieven ontwikkelen om dit onrecht tegen te gaan. Daarnaast overheerst de misvatting dat deze jongeren uitgeleerd zijn, maar wetenschappelijk onderzoek* toont het tegendeel aan. Zo zitten jaarlijks veel jongeren uitzichtloos op de bank. Ze krijgen niet de kans om zich te ontwikkelen, een baan te vinden en een zo zelfstandig mogelijk bestaan op te bouwen.

Hulpkrachten in de ouderenzorg

Foto van Ella Buijze
Ella Buijze

Prins Heerlijk brengt hier verandering in. Zij hebben een nieuwe initiatief: hulpkrachten in de ouderenzorg.

“Mijn pleegzoon wilde na het vso gaan leren en werken in de horeca. Hiervoor had hij extra begeleiding nodig, maar het onderwijs en zorginstellingen boden die niet. Zo ontstond het idee om met Prins Heerlijk te beginnen”, vertelt Ella Buijze.

“Inmiddels kunnen jongeren met een licht verstandelijke beperking in verschillende branches werkervaring opdoen en zelfs een mbo-diploma halen. Zo ook in de ouderenzorg waar onze werkbegeleiders hen stap voor stap begeleiden. Hierdoor groeit hun zelfstandigheid op het gebied van leren, werken en wonen, en daarmee ook hun zelfvertrouwen. Ook de samenleving profiteert: de jongeren blijken gemotiveerde, hardwerkende en gewaardeerde arbeidskrachten.”

“Iedereen heeft recht op een opleiding en werk’, zegt René van Hooren, manager Impact & Bestedingen van HandicapNL, ‘dus ook deze jongeren. Daarvoor is structurele onderwijsfinanciering noodzakelijk. Wij stoppen niet voordat dit fatsoenlijk is geregeld.”

“Je ziet haar groeien en genieten. Dat doet mij als ouder goed.”

Steun HandicapNL

HandicapNL werkt aan een gelijkwaardige wereld waarin ook jongeren met een beperking vervolgonderwijs kunnen volgen en duurzaam betaald werk doen. Daarom willen we en moeten we het aantal leerwerkplekken fors uitbreiden. Dat kunnen we niet zonder jou. Met jouw bijdrage maken we initiatieven zoals ‘Hulpkrachten in de ouderenzorg’ mogelijk. Help mee! Want wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.

Word donateur

Blijf op de hoogte

Aanmelden nieuwsbrief >