Het hebben van een (betaalde) baan is voor veel mensen met een beperking niet vanzelfsprekend. Niet omdat ze niet WILLEN of KUNNEN werken, maar omdat de omstandigheden, ontwikkeling en begeleiding vaak onvoldoende aansluit en daardoor te weinig gelijkwaardige kansen biedt op de arbeidsmarkt.
Met slimme aanpassingen impact maken
Stel: je bent een jongvolwassene met een beperking en bent in meerdere opzichten afhankelijk van je omgeving. Hierdoor functioneer je misschien onvolledig en is de kans groot dat je veel meer in je mars hebt. Met een beetje hulp of slimme aanpassingen kan jij je meer ontwikkelen, ben je eerder of beter inzetbaar en kan je een stuk gelijkwaardiger meedoen in de maatschappij.
Bij het Papageno Huis staat ontwikkeling van een jongere centraal. Stilstand is achteruitgang. Daarom bieden zij diverse vormen van dagbesteding aan en worden jongeren vanuit een veilige setting uitgedaagd om stappen te zetten. Bijvoorbeeld door nieuwe dingen aan te gaan of afwisselend alleen dan wel in een groep te werken. Altijd in aansluiting op persoonlijke doelen en samen met een persoonlijk begeleider.
Prikkelarme horeca
De horeca (keuken en restaurant) van het Papageno Huis is niet goed ingericht om de zo noodzakelijke en effectieve begeleiding per individuele jongere te bieden. Verder biedt de looproute te weinig bewegingsruimte. Het restaurant is akoestisch slecht. Dit leidt tot ruis en prikkels voor de jongeren maar ook voor de gasten en de medewerkers.
De horecamogelijkheden van het Papageno Huis heeft duurzame aanpassingen nodig. Het effect is dat jongeren optimaal begeleid kunnen worden dankzij het creëren van individuele werkstations.
Dit is essentieel omdat de doelgroep zich vooral dankzij maatwerk kan ontwikkelen en daarnaast geen last meer heeft van de slechte akoestiek.
Waarom zijn aanpassingen zo noodzakelijk
Een nieuwe inrichting klinkt natuurlijk fantastisch! De aanpassingen zijn echter ook noodzakelijk voor de verdere ontwikkelingen en het welzijn van de jongeren die er gebruik van maken. Want de begeleiders kunnen direct naast een jongere gaan staan en kunnen daarmee passende begeleiding bieden. De stress, ruis en onrust zullen afnemen. En door de verbeterde looproutes kunnen de werkzaamheden gemakkelijker uitgevoerd worden.
Wat betekenen deze aanpassingen voor mensen met een beperking?
Aanpassingen van deze leer- en werkomgeving in het Papageno Huis bieden de jongeren maatwerk en meer veiligheid. Dit stimuleert hen en geeft vertrouwen. Zo kunnen zij meedoen aan de samenleving en een bijdrage leveren op de manier die bij hen past.
Kom meer te weten over onze inzet voor een inclusieve arbeidsmarkt en steun ons!