• Doneer nu
  • Zoeken
    Generic filters
    Exact matches only

Familie en vrienden onmisbaar bij ernstig hersenletsel

Hersenletsel bij jonge mensen is met recht familieletsel. Van de ene op de andere dag staat het leven op z’n kop, van de jongere maar ook zijn directe omgeving. Steun van familie en vrienden is onmisbaar voor het herstel en een succesvolle terugkeer naar de maatschappij. Daarom starten het Daan Theeuwes Centrum en HandicapNL een driejarig Familie- en Vriendenprogramma.

Revalideren met vrienden en familie in het Daan Theewes Centrum
Revalideren met vrienden en familie in het Daan Theeuwes Centrum
Berend: mijn familie revalideert met mij mee.

Steun van familie en vrienden is van levensbelang

In Nederland krijgen per jaar zo’n 400 – 600 jonge mensen tussen de 16 en 35 jaar zeer ernstig hersenletsel. Het Daan Theeuwes Centrum in Woerden is een gespecialiseerd revalidatiecentrum en biedt deze jongeren een zeer intensief revalidatieprogramma met als doel om de maximaal haalbare zelfstandigheid te realiseren. Met het Familie- en Vriendenprogramma willen we vanaf het eerste begin naasten informeren, inspireren, motiveren en sterken om zo goed mogelijk met de nieuwe situatie om te gaan. Voor de jongere met hersenletsel is het erg belangrijk is dat hij/zij steun uit zijn omgeving krijgt en blijft houden. Dat is niet alleen belangrijk als motivatie bij het herstel, maar juist ook bij de invulling van het verdere leven.

Fleur: Geweldig dat ik met vrienden weer naar een concert kon.

Samen verwerken en ontdekken hoe verder

Familie (zoals partners, ouders, broers en zussen) en vrienden krijgen alle support die nodig is bij het verwerken, accepteren maar ook juist het sterken in het nieuwe leven. Denk aan psychologische begeleiding en lotgenotencontact, hulp bij praktische vragen en diverse kennissessies over hersenletsel. Vrienden gaan aan de slag met het verwerken en (her)definiëren van de vriendschap voor de toekomst en ontdekken dat er nog steeds heel veel leuke dingen te doen zijn, zoals concerten bezoeken en uitstapjes.

Drie jaar lang begeleiding

Uniek is dat iedereen na de revalidatieperiode drie jaar lang hulp krijgt van een persoonlijk begeleider die de revalidant en familie ondersteunt bij financiële en juridische zaken. En daarnaast hulp biedt bij het vinden van werk, voortzetting van de studie, het vinden van een geschikte woning en psychologische begeleiding geeft.

HandicapNL steunt het Familie- en Vriendenprogramma met enthousiasme. Daniëlle Schutgens, directeur HandicapNL: “Met het Familie- en Vriendenprogramma versterken we de eigenwaarde en het zelfvertrouwen van jonge mensen met hersenletsel. Samen met een warm netwerk van familie en vrienden kunnen zij weer volwaardig meedoen aan de samenleving. Daar staat HandicapNL voor: meedoen in de maatschappij en eerlijke kansen voor iedereen.”

Wil je dit programma ook steunen?

Doneer nu