Hersenletsel bij jonge mensen is met recht familieletsel. Van de ene op de andere dag staat het leven op z’n kop van de jongere, maar ook van zijn/haar directe omgeving. Steun van familie en vrienden is onmisbaar voor het herstel en voor een succesvolle terugkeer naar de maatschappij. Daarom hebben HandicapNL en het Daan Theeuwes Centrum samen het Familie- en Vriendenprogramma ontwikkeld.
HandicapNL vindt dat iedereen mee moet kunnen doen in de maatschappij. Daarom ondersteunen wij revalidatieprojecten die de zelfstandigheid vergroten. Deze steun is volledig afhankelijk van donaties. Sta jij achter deze missie?
Het Daan Theeuwes Centrum
In Nederland krijgen per jaar zo’n 400 – 600 jonge mensen tussen de 16 en 35 jaar zeer ernstig hersenletsel. Het Daan Theeuwes Centrum in Woerden is een gespecialiseerd revalidatiecentrum en biedt deze jongeren een zeer intensief revalidatieprogramma, met als doel om de maximaal haalbare zelfstandigheid te realiseren.
Familie- en Vriendenprogramma
HandicapNL en het Daan Theeuwes Centrum slaan de handen ineen met het Familie- en Vriendenprogramma, waarbij de familie en vrienden vanaf het allereerste begin begeleiding krijgen om zo goed mogelijk met de nieuwe situatie om te gaan. Voor de jongere met hersenletsel is het namelijk erg belangrijk dat hij/zij steun krijgt uit zijn omgeving, niet alleen als motivatie bij het herstel, maar juist ook bij de invulling van het leven na de revalidatie.
Erik Scherder is hoogleraar Neuropsychologie en heeft mede aan de wieg gestaan van het Familie- en Vriendenprogramma. ‘De familie en vrienden zijn onmisbaar bij het herstel van de revalidant, ze zijn als het ware hun prefrontale cortex.’
Samen sta je sterk
Vanuit het Familie- en Vriendenprogramma krijgen de naasten alle support die nodig is bij het verwerken en accepteren, maar ook juist bij het sterken in het nieuwe leven. Denk aan psychologische begeleiding, hulp bij praktische vragen en diverse kennissessies over hersenletsel.
Zo gaan vrienden bijvoorbeeld aan de slag met het verwerken en (her)definiëren van de vriendschap voor de toekomst en ontdekken ze dat ze nog steeds veel leuke dingen kunnen doen met hun vriend(in).
Lange termijn hulp
Het unieke aan het Familie- en Vriendenprogramma is dat de revalidant en de familie na de revalidatieperiode drie jaar lang hulp krijgen van een persoonlijke begeleider, die ondersteuning biedt bij financiële en juridische zaken. Daarnaast biedt deze begeleider hulp bij het vinden van werk, een geschikte woning en psychologische begeleiding en bij voortzetting van de studie.
Prof. dr. Erik Scherder legt uit wat het belang is van het Familie- en Vriendenprogramma.
Wat doet HandicapNL?
HandicapNL steunt het Familie- en Vriendenprogramma met enthousiasme voor de komende drie jaar. Daniëlle Schutgens, directeur HandicapNL: ‘Met het Familie- en Vriendenprogramma versterken we de eigenwaarde en het zelfvertrouwen van jonge mensen met hersenletsel. Samen met een warm netwerk van familie en vrienden kunnen zij weer volwaardig meedoen aan de samenleving. Daar staat HandicapNL voor: meedoen in de maatschappij en eerlijke kansen voor iedereen.’
Help mee
Zonder onze donateurs zouden wij het Familie- en Vriendenprogramma niet kunnen ondersteunen. Wij zijn ze daar enorm dankbaar voor en houden ze graag op de hoogte van onze werkzaamheden in onze nieuwsbrief. Wil jij ook je steentje bijdragen? Word donateur!
Ja, ik wil graag donateur worden