Rob maakt na zijn beroerte stappen dankzij Re>Start: “Ik moest Rob 2.0 uitvinden”
Rob moest na zijn beroerte niet alleen fysiek revalideren. Samen met zijn partner Dewi moest hij ook emotioneel een nieuwe balans vinden. Re>Start hielp hen hierbij.
Voor zijn herseninfarct was Rob gewoon Rob. Een vader van een samengesteld gezin van vijf kinderen. Iemand die alles deed. Twee jaar geleden kreeg hij een beroerte. “Ik kon niks meer met mijn linkerbeen en -arm en praten ging ook niet meer.” Na een paar weken in het ziekenhuis ging Rob naar het revalidatiecentrum, waar hij na drie maanden werd ontslagen. “Je denkt dat het belangrijkste is dat je weer kunt lopen, maar dat is eigenlijk niet zo. Ik was mezelf niet meer. Ik was een andere Rob geworden.”
Een beroerte raakt iedereen
Het eerste jaar na Rob zijn herseninfarct stond alles in het teken van de zorg om hem, zijn herstel en de blijvende beperkingen met alle daarbij behorende emoties. Inmiddels is de orkaan die over hem en het hele gezin heen raasde een beetje afgezwakt en proberen ze met alle gevolgen en consequenties om te gaan. Het raakt niet alleen Rob, ook voor het gezin verandert er veel. Dewi (partner van Rob): “In alle hectiek en emoties ben ik mijzelf kwijtgeraakt. Daardoor voelde ik me geregeld alleen, gekwetst, gefrustreerd en verdrietig. Ik moest de verbinding met mijzelf weer terug vinden.”
Re>Start helpt met revalidatiecoach
Rob en Dewi zijn niet de enige die te maken hebben met de ingewikkelde taak om je leven weer te herpakken na een revalidatie. Zo’n 200.000 mensen per jaar moeten na hun medische revalidatie hun sociale leven weer op orde krijgen. Zij komen vaak voor dezelfde uitdagingen: Hoe keer je terug naar je werkgever? En als dat niet lukt, wat dan? Hoe zorg vanaf nu voor je kinderen? Hoe pak je je zelfstandigheid terug?
Een revalidatiecoach zou hen daarbij kunnen helpen. De coach zorgt voor een effectievere begeleiding van revalidanten door samen aan de slag te gaan met de vraag: wat heb jij nodig om je leven in te richten? Op basis daarvan neem je (praktische) barrières weg om te re-integreren.
Re>Start voor Rob en Dewi
Rob heeft dankzij zijn revalidatiecoach vooral mentaal stappen gemaakt. “Ik moest Rob 2.0 uitvinden. Je hoeft niet alles weer te kunnen wat je vroeger deed, want zo wordt het nooit weer, maar ga op zoek naar iets wat je kan en leuk vindt. Waar word je blij van?”
Dewi kiest bewust meer voor zichzelf en heeft ook de kinderen ingeschakeld bij het draaiende houden van het huishouden. Zij en Rob zijn aan het onderzoeken hoe en waar ze de verbinding weer kunnen maken en op welke manier ze hun relatie vorm willen geven. Beiden gunnen iedereen deze Re>Start.
Dewi: “Ik gun dit iedereen die met zo’n heftige verandering in zijn of haar leven te maken heeft. Met Re>Start zouden jullie voor heel veel mensen en hun naasten echt een heel groot verschil kunnen bewerkstelligen. Naast ‘meer meedoen’, zie ik ‘er meer toedoen’ ook als een belangrijke opbrengst van dit traject.”
Word supporter van Re>Start!
Re>Start helpt mensen hun leven weer opbouwen na het revalidatiecentrum. Samen met professionals maken ze een persoonlijk plan voor hun nieuwe leven en krijgen concrete hulp.
Het programma is noodzakelijke hulp die helaas niet wordt vergoed door overheid of verzekeraar. Daarom is er het tijdelijke Re>Start fonds, totdat overheid en zorgverzekeraars hun verantwoordelijkheid oppakken. Word nu supporter van Re>Start door middel van een maandelijkse donatie en help mee! Lees hier meer over Re>Start.