Inclusiepact in Support Magazine

In de nieuwe editie van Support Magazine staat een uitgebreid interview over het Inclusiepact en het belang van sociale revalidatie. Wim van Weele (57) vertelt hoe hij dankzij een speciaal trainingsprogramma zijn leven na revalidatie weer op kon pakken. Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door de steun van HandicapNL.

Inclusiepact in Support Magazine

Bijna een jaar na zijn hersenbloeding kwam Wim thuis uit het revalidatiecentrum. “Je komt in een onbekende situatie terecht,” vertelt hij. “In het revalidatiecentrum hoorde ik vooral wat ik niet meer kon en dat ik hulp nodig zou hebben. De eerste periode was dat ook zo. Het doel was dat ik mijn dagelijks leven weer kon leiden en een paar stapjes kon zetten.”

“Thuis moest je je maar zien te redden,” vertelt zijn vrouw Henriëtte. “De eerste weken ging het nog wel, maar al snel werden het lange, doelloze dagen. We vielen echt in een zwart gat.” Wim knikt instemmend. Het besef dat hij afhankelijk was van anderen, viel hem zwaar. Hij had een actief leven, met een leuke baan en veel sport, en ineens was dat weg. “Ik werd depressief van het idee dat mijn leven zo zou blijven,” zegt hij.

Op zoek naar hulp

Henriëtte zocht naar hulp, maar vond niets dat bij hun situatie paste. Een noodkreet bij HandicapNL bracht hen in contact met Rehab Academy. Zij bieden trainingen aan die mensen helpen hun nieuwe leven op te pakken.

Coen Vuijk, opleider en coach bij Rehab Academy, kwam bij hen thuis en vroeg Wim wat hij wilde in het leven. Wim lacht: “Ik kon mijn rolstoel niet uit en dus de keuken niet in. Koffiezetten kon ik niet.” Henriëtte vult aan: “Coen vroeg waarom niet. Het was een totaal andere benadering. Hij keek naar wat Wim kon en wilde.”
Wim vertelde dat hij veel had gefietst. Coen vroeg waarom hij dat nu niet deed. “Omdat ik gehoord had dat ik dat niet lang vol zou houden,” antwoordde Wim. Coen dacht buiten de kaders van de zorg en zocht naar oplossingen.

Nieuwe uitdaging

“Ik werd uitgedaagd,” zegt Wim. “Tijdens de trainingsdagen leerde ik meer zelf te doen en ontdekte ik dat ik meer kon dan ik dacht. Ik begon weer positief te kijken.”

Inmiddels heeft Wim zijn leven weer op de rit. Hij werkt als vrijwilliger bij een lunchroom en een bandenservicebedrijf, zwemt en fietst weer met zijn oude hardloopgroepje. “Ik hoor er weer bij, ik heb weer een leven. De training van Rehab Academy was cruciaal in mijn revalidatie. Nu durf ik weer te dromen en probeer ik alles. Elk klein lichtpuntje pak ik aan.”

Bestel hier de editie van Support Magazine met het originele verhaal van Wim 

Wat is het Inclusiepact?

Rehab Academy, HandicapNL, Dwarslaesie Organisatie Nederland, het Instituut voor Publieke Waarden, het ministerie van VWS en stichting Revalideren is Leren vormen samen het inclusiepact ‘Sociaal revalideren’. Het doel is om met gemeenten een programma te bieden dat mensen na revalidatie sneller laat deelnemen aan de maatschappij.

“In de huidige situatie duurt het vaak 5 tot 7 jaar voordat mensen hun plek weer vinden,” legt Inge Vuijk, kwartiermaker van het pact, uit. “We willen dit verkorten met een trainingsprogramma, vergelijkbaar met de bewezen effectieve trainingen van Rehab Academy, die nog niet structureel worden gefinancierd. Het programma biedt ook duurzame ondersteuning thuis of op het werk en inzet van ervaringsdeskundigen vanuit de gemeente.”

Steun HandicapNL

Alleen met jouw steun kunnen wij programma’s zoals Toegankelijke Festivals, Het Erik Scherder Huis en Revalideren is Leren verder helpen. Zo creëren wij een samenleving waarin iedereen mee kan doen. Dat wil jij toch ook?

Help vandaag nog met een donatie.

Doneer