Een gift aan HandicapNL kan fiscaal aftrekbaar zijn

Een gift aan HandicapNL kan fiscaal aftrekbaar zijn

Met een donatie aan HandicapNL laat je als bedrijf zien dat je maatschappelijk betrokken bent. Het is daarbij goed om te weten dat de giften fiscaal aftrekbaar zijn als deze aan een aantal voorwaarden voldoen.

Zakelijke giften

Je kunt een gift geheel aftrekken als het een zakelijke kostenpost betreft en de gift in wat voor vorm dan ook een positieve, nuttige bijdrage levert aan je bedrijfsvoering. Bijvoorbeeld reclame, sponsoring en donaties in manuren. Deze kostenpost is ook aftrekbaar wanneer je in het betreffende jaar een fiscaal verlies lijdt (het verlies wordt dan vergroot).

Niet-zakelijke giften

Een niet-zakelijke gift is een gift uit vrijgevigheid (een niet-zakelijk motief) of een gift die zó hoog is, dat in redelijkheid niet kan worden gesteld dat dit alleen is ter promotie van de goede naam van je organisatie. Bij deze niet-zakelijke giften gelden verschillende voorwaarden voor ondernemingen die vennootschapsbelasting betalen en ondernemingen die onder de inkomstenbelasting vallen.

Ondernemingen die vennootschapsbelasting betalen

Als bedrijf doneren is fiscaal aantrekkelijk. Vanaf 1 januari 2012 is de niet-aftrekbare drempel van € 227 vervallen. Elke gift is daarmee aftrekbaar. Het totaal aan aftrekbare giften mag 50% van de winst bedragen tot maximaal € 100.000. Meer informatie vind je op de website van de Belastingdienst.

Ondernemingen die onder de inkomstenbelasting vallen (eenmanszaak of vof)

De hoogte van de niet-zakelijke giftenaftrek hangt af van het verzamelinkomen, de op basis daarvan berekende drempel en de maximering die voor jou geldt. Het inkomen van je fiscaal partner is medebepalend voor de uiteindelijke giftenaftrek. Doe je 5 jaar of langer een gift? Dan kan deze soms in aanmerking komen voor volledige aftrek.

Voor informatie op maat kun je het beste contact opnemen met de belastingadviseur of accountant van je bedrijf.

Ook HandicapNL steunen als bedrijf?

Natuurlijk is er veel meer mogelijk dan zakelijke giften alleen. We denken graag mee over ideeën op maat! Je kunt hiervoor contact opnemen met Thomas Maas. Als Relatiemanager Bedrijven kijkt hij graag met je naar de mogelijkheden om samen te werken.

T: 06 – 16 11 33 88

Stuur een mail