Jorn wil net iets meer doen voor een ander

Het was midden in de lockdown toen Jorn besloot om zich aan te melden voor [Buddies]. “Ik vond de lockdown heel benauwend. Ik ben zelf een enorm sociaal dier en haal mijn energie uit sociale contacten. Daar floreer ik op.”

Ik wilde iemand uit de eenzaamheid helpen

De lockdown gaf Jorn een beeld over hoe eenzaamheid kan voelen. “Daar wilde ik iets mee doen. Ik wilde iemand echt uit de eenzaamheid helpen. In eerste instantie probeerde ik maatjesprojecten voor ouderen. Van ouderen zou ik zelf ook wat kunnen leren, hoopte ik. Maar veel projecten voor ouderen waren door de coronamaatregelen inactief. Toen wees iemand me op [Buddies]. Ik melde me aan, en al snel kreeg ik te horen dat er een match was gevonden.” 

Een duidelijkere match bestaat niet

Die match bleek Pieter te zijn. “Pieter en ik zijn gematcht op basis van onze hobby’s. Ik hou ontzettend van koken, films, muziek en een biertje doen.” Een duidelijkere match bestaat haast niet: “Pieter zijn kamer hangt vol met cd rekjes en hij heeft een collectie van wel 200 dvd’s denk ik. En Pieter is ook zeker niet vies van een biertje! Haha!” 

Van kennismaking naar oprechte vriendschap

De eerste kennismaking was in juni, midden in coronatijd. “Ik mocht niet naar binnen bij de woongroep van Pieter. Daardoor was het contact een beetje afstandelijk en wat moeilijker. We gingen vooral wandelen. Ik merkte dat Pieter snel vast kwam in een bepaald gesprekspatroon. Ik moest in het begin dus goed mijn best doen om het gesprek gaande te houden. Dat kostte veel energie. Maar uiteindelijk hebben we juist hele mooie gesprekken kunnen voeren.”  

 

Om eenzaamheid tegen te gaan heeft HandicapNL het programma [Buddies] in het leven geroepen. Met zorgvuldige matching, training en begeleiding scheppen we vriendschappen tussen jongeren mét en zónder handicap.

Doneer voor [Buddies]

Een bijzonder moment

Tijdens een van hun afspraken vertelt Jorn aan Pieter dat zijn vader onlangs een hartinfarct heeft gehad. De daaropvolgende afspraak vroeg Pieter ineens uit zichzelf hoe het met zijn vader ging. “Dat was voor mij een heel bijzonder moment. Omdat Pieter vanaf toen zijn vaste gesprekspatroon doorbrak en oprecht geïnteresseerd raakte. Ik zag langzaamaan steeds meer waar Pieter eigenlijk toe in staat is.” 

Ik zag langzaamaan steeds meer waar Pieter eigenlijk toe in staat is.

Ik ben een bofkont

De twee buddies zien elkaar nu eens per twee weken. “Nu de maatregelen wat meer toelaten, gaan we gezellig naar de film of in de kroeg een biertje doen. Ik heb Pieter onlangs voorgesteld aan mijn vrienden en binnenkort gaan we met z’n allen bowlen. Hij vindt het geweldig om er even uit te zijn. Dan zegt hij continu ‘Bofkont ik!’ en ’Genieten!’. Geweldig toch?!” 

Hij voelt zich even ‘normaal’

Jorn is blij dat hij dit voor Pieter kan doen. “Ik denk dat een vast moment met een maatje voor mensen zoals Pieter heel veel betekent. Door alleen maar een uurtje te gaan wandelen kan je iemand zo veel geluk geven. Je biedt iemand een vast moment in zijn weekschema. Pieter kan dan heel even weg uit de woongroep met mensen met een ernstigere handicap. Op deze manier krijgt hij de aandacht die hij nodig heeft en tegelijkertijd voelt hij zich ook even ‘normaal’. Het biedt hem houvast en iets om elke week naar uit te kijken. Het geeft een goed gevoel dat ik hem dat kan bieden.” 

Zijn laksheid neem ik graag van hem over

Jorn leert zelf ook veel van Pieter. “Ik vind het mooi om pieter te bestuderen. Te zien hoe hij lak heeft aan sociale regels. Hij gedraagt zich naar iedereen hetzelfde. Of je nou z’n dokter bent of z’n moeder. Hij doet niet mee aan formaliteiten. Hij is gewoon altijd zichzelf. Dat neem ik graag een beetje van hem over.” 

Hij is gewoon altijd zichzelf. Dat neem ik graag een beetje van hem over.

Net even iets meer willen doen

Jorn zijn enthousiasme heeft ook bekenden van hem geïnspireerd om buddy te worden. “Na het zien van een foto van mij en Pieter op Instagram heeft een vriend zich ook aangemeld. Ik zou het anderen ook zeker aanraden wanneer je net even iets meer wil doen voor een ander. Maar je moet je wel oprecht voor langere tijd willen binden aan iemand. Minimaal een jaar is de voorwaarde van [Buddies]. Dat is terecht, want mensen zoals Pieter hechten veel waarde aan je. Je bent niet alleen een buddy, je bent een onderdeel van hun leven.”

Vriendschap voor iedereen: [Buddies]!

Heb jij ook een verstandelijke of fysieke beperking en voel je je eenzaam? Of ken je iemand die wel een maatje zou kunnen gebruiken? Ons project [Buddies] kan je helpen! Dit vriendschapsproject koppelt jongeren mét en zonder handicap aan elkaar voor een langdurige vriendschap.

Meer over [Buddies]

Samenwerking [ Buddies ] en lokale ondernemers zorgt voor geweldige activiteitendag
Samenwerking [ Buddies ] en lokale ondernemers zorgt voor geweldige activiteitendag
Het verschil maken als buddy: ‘Ik krijg kippenvel als ik zie hoe goed het haar doet’
Het verschil maken als buddy: ‘Ik krijg kippenvel als ik zie hoe goed het haar doet’