Tweede kamer akkoord met motie voor de financiering van brancheopleidingen
Beroepsgericht onderwijs voor iedereen, dus ook voor jongeren met een verstandelijke beperking, is weer een stapje dichterbij. De Tweede Kamer heeft dinsdag 23 april een motie aangenomen waarin de regering wordt verzocht om te onderzoeken hoe branchegerichte opleidingen voor deze groep kunnen worden gefinancierd. Dankzij deze opleidingen kunnen mensen met een verstandelijke beperking doorleren en een erkend mbo-diploma krijgen. En daarmee ook een baan vinden.
Jaarlijks verlaten 1.600 talentvolle jonge mensen het Voortgezet Speciaal Onderwijs. Omdat zij niet het reguliere vervolgonderwijs (MBO) kunnen volgen komen zij in de dagbesteding terecht. Hierdoor krijgen zij geen kans om via een opleiding hun talenten verder te ontwikkelen.
“Iedereen heeft recht op een opleiding en werk”, zegt René van Hooren, manager Impact & Bestedingen van HandicapNL, “dus ook jongeren met een licht verstandelijke beperking. Helaas krijgen nu organisaties, die praktische opleidingen voor deze groep aanbieden, geen reguliere financiering door het Ministerie van OCW.”
Diploma halen met een verstandelijke beperking
Dankzij een tijdelijke financiering van het Ministerie van VWS konden zorgorganisaties de afgelopen tijd praktijkgerichte opleidingen aanbieden. Bij de VGN Academie konden zij bijvoorbeeld het vak leren als Assistent Groen en Assistent Facilitair. En met succes! Meer dan 340 studenten hebben deze opleidingen al met glans afgerond.
“Het is een misverstand te denken dat mensen met een verstandelijke beperking niet kunnen leren en zich niet kunnen ontwikkelen”, vertelt René. “Dat is niet zo, en dat bewijs wordt iedere dag in de praktijk geleverd. Ook jongeren met een verstandelijke beperking willen niets liever dan een opleiding volgen en een baan vinden. Dat is goed voor je zelfvertrouwen en je eigenwaarde. Je voelt je beter en je doet mee in de samenleving!”
In de video hieronder zie Bryan aan het werk als schoonmaker.
Oproep aan Tweede Kamer
Helaas is er een einde gekomen aan de tijdelijke regeling van het Ministerie van VWS. Daarom hebben Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN), de belangenorganisatie LFB en HandicapNL de handen ineengeslagen en een brief gestuurd naar de Tweede Kamer, met een dringende oproep om de brancheopleidingen structureel te financieren.
Naar aanleiding van deze brief diende Tweede Kamerlid Lisa Westerveld een motie waarin zij de regering verzocht om te kijken naar de financiering van de opleidingen. Deze is met een overgrote meerderheid goedgekeurd.
“Dit is een mooie stap, maar we zijn er nog niet”, zegt René. “Behalve de brancheopleidingen van de VGN Academie zijn er nog meer beroepsgerichte opleidingen in Nederland, zoals Prins Heerlijk in Tilburg en Parc Spelderholt in Beekbergen. De jongeren die hier een opleiding volgen verdienen het om kansen te krijgen die leeftijdgenoten zonder een verstandelijke beperking ook krijgen. Dat is geen gunst maar een recht. En daarvoor is structurele onderwijsfinanciering noodzakelijk. Wij stoppen niet voordat dit fatsoenlijk is geregeld.”
Steun beroepsgerichte opleidingen met HandicapNL
Bij HandicapNL geloven wij dat iedereen de kans moet krijgen om zijn of haar talent verder te ontwikkelen. Een beperking hoort daarin geen belemmering te zijn. Daarom steunen wij verschillende beroepsgerichte opleidingen in Nederland, zoals Parc Spelderholt en Prins Heerlijk.
Met jouw hulp kunnen wij nog meer jongeren met een beperking aan het werk krijgen. Samen maken wij het verschil! Doe je mee?