Mia Willems: “Dankzij HandicapNL kunnen we nu de hele regio bedienen

Mia Willems richtte samen met GZ-psycholoog Carin Schröder Mijn Leven 2.0 op. Ze bieden volwassenen die leven met een ziekte of een beperking – soms na een aangrijpende gebeurtenis, soms al hun hele leven – inspiratie en steun. In 2023 kon Mijn Leven 2.0 opschalen, met steun van HandicapNL.

Plezier is noodzaak bij Mijn Leven 2.0

“Wij willen mensen die leven met een ziekte of beperking faciliteren om prettig te leven. Een prettig leven is geen luxe, maar noodzaak. Zeker voor mensen die hun hoofd boven water houden en aan het overleven zijn. Plezier hebben is ook goed voor het herstel, maar het kan zijn dat dit naar de achtergrond is verdwenen. Mensen zijn gaan denken dat het een of-of-verhaal is. Maar het is een en-en-verhaal. Je kan én aan je herstel werken én plezier hebben. We moeten tegen elkaar zeggen, dat plezier hebben mag. Dat doen wij met Mijn Leven 2.0.”

Mia Willems van Mijn Leven 2.0

Heel concreet

“Een vrouw mailde ons om te vertellen dat ze een filmpje had gezien op onze website. De boodschap in het filmpje: je moet dingen doen die je leuk vindt, maar vooral stoppen met dingen die je niet leuk vindt. Dat had zoveel indruk gemaakt, dat zij besloot een handbike aan te schaffen. Ze dacht, ik moet gewoon doen wat voor míj fijn is. Dus ze zag één filmpje van ons en ze kwam in actie. Zo concreet kan het zijn.”

Iets doen aan het zwarte gat

“Ik kom uit de revalidatiezorg. Het viel me op dat mensen na een medisch hersteltraject vaak over een zwart gat spraken. We weten ook uit onderzoek dat er te weinig aandacht is voor de psychosociale kant van revalideren en leven met een ziekte of beperking. Vaak krijgen mensen pas hulp als ze vastlopen. Carin en ik wilden daar iets aan doen. Inmiddels zitten onze online ontmoetingen altijd vol, werken we met veel betrokken vrijwilligers en hebben we een netwerk opgebouwd van hulpverleners die naar ons doorverwijzen, ook revalidatiecentra.”

Carin Schröder en Mia Willems
Carin Schröder en Mia Willems zijn de oprichters van Mijn Leven 2.0

Samen weten we meer

“In Nederland is er steeds meer aandacht voor preventie, weerbaarheid en positieve gezondheid. Met Mijn Leven 2.0 sluiten we aan op deze trends. We benadrukken wat mensen wél kunnen om zo te voorkomen dat mensen vastlopen. Maar er ligt ook een grote uitdaging: financiering. Voor preventie bestaat er geen structurele financiering vanuit bijvoorbeeld zorgverzekeraars. Wij zijn daarom ieder jaar afhankelijk van subsidieverlening.”

“Onze ambitie voor de komende jaren is om samen met HandicapNL te onderzoeken hoe Mijn Leven 2.0 structureel gefinancierd en ingebed kan worden. HandicapNL gaat ons helpen met de waardevolle kennis die zij daarover heeft. Samen weten we meer.”

Doneer Meer over Mijn Leven 2.0