HandicapNL ontvangt 1,6 miljoen euro van Postcode Loterij voor drie nieuwe Erik Scherder Huizen

AMSTERDAM – Elk jaar krijgen ca 20.000 jongeren te maken met hersenletsel. Zo’n 500 jongeren krijgen zelfs te maken met ernstig hersenletsel door een ongeval, zinloos geweld of bijvoorbeeld een infarct op jonge leeftijd. Daarna moeten zij leren omgaan met een beperking zoals immobiliteit,  geheugen – of spraakproblemen. Zij zien hun toekomstdromen in duigen vallen.  ‘En dat terwijl er hoop is, wanneer we samen kunnen zoeken naar een nieuwe toekomst met vooruitgang ná de revalidatie,’ aldus neuropsycholoog Prof. Erik Scherder. HandicapNL ontvangt daarom vandaag uit handen van de Nationale Postcode Loterij een cheque van 1,6 miljoen euro voor de realisatie van drie nieuwe Erik Scherder Huizen. Waarmee landelijke dekking voor honderden jongeren binnen bereik komt.

Danielle Schutgens, directeur van HandicapNL: “We zijn buitengewoon dankbaar voor de genereuze steun van de Nationale Postcode Loterij en haar deelnemers. Hiermee kan HandicapNL bijdragen aan de oprichting van drie nieuwe Erik Scherder Huizen verspreid over Nederland. Zo kunnen nog meer jongeren met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) rekenen op de zorg en begeleiding die ze zo dringend nodig hebben.” Dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij is deze steun mogelijk.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Overhandiging cheque voor drie nieuwe Erik Scherder Huizen
Adriaan Theeuwes, Daniëlle Schutgens en Prof. Erik Scherder met de cheque van de Nationale Postcode Loterij.

Een hoopvol alternatief

Voor veel jongeren die te maken krijgen met NAH betekent dit een abrupt verlies van hun oude toekomst. En dat terwijl ze midden in het leven staan, studeren of net een baan hebben. Na een periode van medische revalidatie belanden deze jongeren thuis of in een vorm van begeleid wonen. De Erik Scherder Huizen bieden een hoopvol alternatief. Een jaar lang bevinden jongeren zich in een unieke verrijkende omgeving waar zij samen met leeftijdsgenoten werken aan hun herstel. Het ultieme doel: deze jongeren weer toekomstperspectief bieden. Bij voorkeur met een betaalde baan of relevant vrijwilligerswerk.

Sociale revalidatie

Erik Scherder Huizen zijn voorzien van moderne faciliteiten. Gespecialiseerde zorgprofessionals staan klaar om jongeren tussen de 16 en 35 jaar dagelijks te ondersteunen bij het vinden en realiseren van die tweede toekomst zodat ze weer midden in de maatschappij komen te staan. Er wordt naast studie en sport veel aandacht besteed aan het sociale aspect, zodat de jongeren zich weer verbonden voelen met anderen en hun zelfvertrouwen terug winnen. Het traject binnen een Erik Scherder Huis is gericht op het opnieuw vinden van een plek in de maatschappij, het starten van een studie of beroepsopleiding, het vinden van werk en het opbouwen van een nieuwe sociale kring. Zo’n plek bestond nog niet.

Fleur in gesprek met Prof. Erik Scherder.

“Fleur (22 jaar) vertelt enthousiast over haar ervaring.
Ik ben zo blij dat ik hier nu ben. Het is heel intensief, elke dag van 9 tot 5. Samen met leeftijdsgenoten, die hetzelfde hebben meegemaakt, werk ik nu aan mijn toekomst. Dit is voor mij een geweldige kans. Weet je, wij begrijpen elkaar, we hebben dezelfde uitdagingen. We willen allemaal weer gaan leren of een baan vinden en zo zelfstandig mogelijk door in ons leven. Elke dag knok ik me een stapje verder naar mijn doel, sportcoach worden’.

Jonne Arnoldussen, managing director Postcode Loterij: “Het realiseren van deze huizen is een concrete stap naar een inclusievere toekomst, waarin deze jongeren de kans krijgen om volop deel te nemen aan het leven. We zijn trots om, dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij,  bij te kunnen dragen aan dit nieuwe initiatief en kijken uit naar de positieve verandering die het teweeg zal brengen..”

De komende maanden zullen de locaties van de drie nieuwe Erik Scherder Huizen bekend worden gemaakt. De donatie wordt gebruikt voor de startkosten van de drie huizen. Van verbouwing tot inrichting; van apparatuur tot rolstoelbussen; van opleiding tot startkosten. Het dagprogramma zelf wordt bekostigd uit de Wlz en Wmo.

Meer over het Erik Scherder Huis >

 

 

Willems eerste 100 dagen als nieuwe directeur
Willems eerste 100 dagen als nieuwe directeur
Mantelzorger Henriëtte: “Ik stond constant aan en had geen energie meer”
Mantelzorger Henriëtte: “Ik stond constant aan en had geen energie meer”