Elly haalt geld op voor HandicapNL én Stichting de Iris.
Als je als organisatie collecteert voor HandicapNL mag je 50% van de opbrengst gebruiken voor eigen projecten. Zo gaat Elly Heijstek in de laatste week van september collecteren voor HandicapNL én Stichting de Iris.
Aan de rand van Vianen midden in het groen staat sinds enkele maanden een prachtige woonvoorziening voor jongvolwassenen met een verstandelijke beperking. Eind mei hebben de eerste bewoners hun appartement betrokken en sinds eind juni is het huis gevuld.
‘Eindelijk!’ voegt Elly Heijstek er lachend aan toe. In 2011 werd Stichting de Iris door een aantal ouders opgericht met als doel het creëren van een fijne, levensloopbestendige woning voor jongvolwassenen met een verstandelijke beperking. Een eigen plek waar hun kinderen zich veilig en vertrouwd kunnen voelen. Kleinschalig, met grote betrokkenheid van de ouders en met vertrouwde gezichten van de begeleiders en vrijwilligers. Elly is één van die vertrouwde gezichten.
Samenleving
Elly: ‘Ik ben geen ouder, maar leerde de ouders-van-het-eerste-uur kennen als judo-assistent van hun kinderen. In mijn werk heb ik geassisteerd bij de judo-lessen aan iedereen, groot, klein, rijk, arm, met beperking en zonder beperking. Ik zag hoe belangrijk en leuk het is als al die verschillende kinderen en jongeren elkaar ontmoeten en contact hebben. Je kunt zoveel van elkaar leren. Dat geldt voor beide kanten; de kinderen met beperking en zonder beperking leren van elkaar. Maar als je elkaar nooit tegenkomt, zal je dat nooit weten.”
“In de wens van ouders om een zelfstandige woonplek te creëren voor hun jongeren met een verstandelijke beperking, middenin de samenleving, waar ze de zorg krijgen die ze nodig hebben en zelfstandig kunnen leven, kon ik mij dus helemaal vinden. Ik werd in eerste instantie secretaris van de stichting en ben samen met de ouders één van de kartrekkers geworden. Sommige mensen dachten op een gegeven moment zelfs dat ik Iris heette.”
Dat het uiteindelijk 11 jaar zou duren voordat ze de eerste bewoners mochten verwelkomen, konden ze toen nog niet weten. Het ontwikkelen van idee tot realisatie is niet niets en gaat met ups en downs. ‘Naast de praktische dingen als het vinden van een locatie, samenwerkingspartners en financiën, is het verbinden van de mensen in de omgeving het allerbelangrijkste. Door mee te doen aan de collecteweek van HandicapNL sloegen en slaan we twee vliegen in één klap: Je staat letterlijk bij mensen voor de deur, dus je kunt vertellen waarvoor je collecteert en informatie geven over het project. En je haalt geld op.’
Inzet van leerlingen tijdens de collecteweek
Elly is coördinator van de collecteweek en stuurt elk jaar zo’n 80 tot 100 collectanten aan. Naast vrijwilligers helpen er ook leerlingen van Zorg & Welzijn van een school uit de buurt mee. Voor deze leerlingen is het een leeropdracht. Voorafgaand aan de collecteweek komt Elly aan de klassen vertellen wat De Iris is en waarom ze meedoen aan de collecteweek. Daarnaast vertelt ze de leerlingen ook hoe anders je leven is als je een beperking hebt.
“Vaak hangen die leerlingen dan tijdens mijn praatje nog lekker puberaal onderuit in hun stoel, maar tot mijn grote verbazing doen ze vervolgens enorm enthousiast aan de collecte mee en halen ze ook nog veel geld op!”
Wensen
Als bewoners Kim en Margôt het mogen zeggen komt er van de opbrengst in ieder geval een uitje naar FC Utrecht met het hele huis. Een zonnescherm voor het terras staat ook hoog op het verlanglijstje en activiteiten die de bewoners met de buurt verbinden.
‘Het is nu nog kaal om het complex, maar dit gebied gaat het natuur- en recreatiegebied van Vianen worden, met wandelpaden, nog meer groen en wooncomplex De Iris als stralend middelpunt. Dan is het doel van de Stichting gehaald en mijn persoonlijke missie geslaagd. Dan wordt Vianen echt een inclusieve, fijne plek om te wonen voor iedereen en kun je leven en leren van en met elkaar.’
Steun HandicapNL tijdens de collecteweek
Van 23 t/m 28 september 2024 is het weer tijd voor de HandicapNL Collecteweek. Met duizenden vrijwilligers gaan we langs de deuren om zoveel mogelijk geld op te halen voor mensen met een beperking. Met het geld steunen wij kleinschalige initiatieven die voor een glimlach zorgen en mooie herinneringen in iemands leven brengen. ‘Klein Geluk’ noemen we dat.
Wil jij je steentje bijdragen voor deze doelgroep? Super! Join the club en doneer!