Een nieuwe toekomst na hersenletsel
Jaarlijks krijgen zo’n 500 jongeren in Nederland te maken met ernstig hersenletsel. Na hun revalidatie kunnen ze vaak weer lopen en praten, maar het leven dat ze kenden is compleet veranderd. Een terugkeer naar school of werk is niet vanzelfsprekend, en sociale netwerken zijn soms verdwenen.
Dankzij de aanpak van het Erik Scherder Huis, gesteund door Stichting HandicapNL, krijgen deze jongeren de kans om opnieuw hun toekomst op te bouwen. Het gaat om een intensief dagprogramma waarin wordt gewerkt aan hun zelfvertrouwen, zelfstandigheid en het opnieuw ontdekken van hun mogelijkheden. Studie, stages en persoonlijke groei staan hierbij centraal.
De impact van gespecialiseerde begeleiding
Neem Rick. Hij was binnenvaartschipper, tot twee hersenoperaties zijn toekomstplannen doorkruisten. Hij woonde bij zijn moeder en had weinig perspectief. Nu, na anderhalf jaar intensieve begeleiding, woont hij zelfstandig, kookt zijn eigen maaltijden en heeft een nieuwe baan.
Met opleidingen en stages bij de Vrije Universiteit en de Jaarbeurs heeft Rick zijn pad opnieuw uitgestippeld. Inmiddels werkt hij als huismeester bij de Jaarbeurs. Hij heeft zijn nieuwe toekomst niet alleen gevonden, maar ook gerealiseerd.
Of Emanuel, die laborant wilde worden, maar door zijn hersenletsel zijn studie niet kon afmaken. Hij zat aan huis gekluisterd, zonder uitzicht op een carrière. Met coaching en begeleiding pakte hij zijn studie weer op. Nu loopt hij stage bij de laboratoria van het Amsterdam UMC. Zijn opleiding nadert de afronding en hij werkt aan zijn zelfvertrouwen en zelfstandigheid. Voor hem was deze begeleiding een springplank naar een toekomst vol kansen.
Een ander inspirerend verhaal is dat van Stefanie. Haar oorspronkelijke studierichting bleek te zwaar, maar tijdens een gesprek met haar moeder kwam een nieuwe mogelijkheid naar voren: bakken. Ze startte een cursus patisserie, liep stage bij een bakkerij en oefende binnen het programma. Vandaag de dag runt ze haar eigen bakkerij vanuit een pipowagen in de tuin. Haar ‘Steef’s Cookies’ en speciale cake zijn lokaal razend populair, en er is zelfs vraag van buiten haar woonplaats. Wat begon als een klein idee, groeide uit tot een nieuwe toekomst.
Help levens te veranderen
Deze verhalen laten zien hoe gespecialiseerde begeleiding levens verandert. Met steun van HandicapNL en de Postcode Loterij worden er de komende anderhalf jaar drie nieuwe locaties geopend. De wachtlijsten zijn al gevuld, en samen met lokale zorgpartners wordt gewerkt aan verdere uitrol.
Hoewel het programma nu deels wordt gefinancierd vanuit de Wlz en Wmo, is extra steun nodig om de dagelijkse kosten te dekken. De impact is onmiskenbaar: jongeren vinden hun zelfstandigheid terug en participeren weer in de maatschappij. Dat is winst – voor henzelf, hun familie én de samenleving.
Wil je bijdragen aan deze impact?
Steun deze aanpak en help jongeren hun nieuwe toekomst op te bouwen.