Artikel toegankelijk Milkshake Festival in Trouw

HandicapNL werkt al drie jaar samen met festivalorganisaties om evenementen toegankelijker te maken, zodat iedereen onbezorgd kan genieten. Een journalist van Trouw volgde tijdens het Milkshake festival Toby van Laar om te kijken hoe het is om met een beperking een festival te bezoeken. Lees hieronder (een deel van) het verhaal.

Artikel van Trouw over het Milkshake Festival

Voor mensen met een beperking is een festival soms een hindernisbaan

Voor kleine mensen is een festivalbezoeker een heel andere beleving dan voor mensen met een gemiddelde lengte. Dat wordt echt duidelijk als Toby van Laar tussen het publiek op het Milkshake Festival loopt. Moeizaam baant hij zich een weg tussen, heupen, billen en kruisen door. Confronterend, zeker als je bedenkt dat er verderop een groepje spiernaakte gebruinde mannen van middelbare leeftijd staat met als kleding slechts een penisring. “Ik kan het soms zelfs ruiken.”

Van Laar is 1.11 meter lang, cisgender, hetero en dol op festivals. Zondag is hij op Milkshake, het meest inclusieve én extravagante festival van Nederland dat traditiegetrouw wordt gehouden aan de vooravond van Pride­week in het Westerpark in Amsterdam. Naar schatting komt ongeveer 85 procent van de bezoekers uit de regenbooggemeenschap, maar iedereen is welkom, en zeker ook mensen met een beperking. “Ik was nog even bang dat mijn outfit te kleurig zou zijn, maar die twijfel was binnen vijf seconden verdwenen”, zegt Van Laar.

Sinds een jaar of drie werkt HandicapNL samen met festivalorganisaties om festivals toegankelijker te maken. Op Milkshake zijn er lage bars, liggen overal rijplaten en een speciaal hoog dek voor rolstoelers, en er zijn ruime invalidentoiletten. De prikkelarme ruimte is, hoe ironisch, vlak naast het hoofdpodium. Maar met noise cancelling koptelefoons is het net te doen zegt Gerco Stoffelsen van HandicapNL. In de ruimte staat ook een speciaal bed, een tillift en een koelkast voor medicijnen.

Prikkelarme ruimte bij Milkshake.
De prikkelarme ruimte bij Milkshake.

Festivals toegankelijker maken is vooral een kwestie van bewustwording, zegt Marjolein Lankhout van HandicapNL. Zowel bij reguliere bezoekers, als bij organisatoren, en ook bij mensen met een beperking. Op een festivalterrein zijn veel hindernissen waar je als organisatie of reguliere bezoeker niet eens over nadenkt, en die met een paar simpele aanpassingen zijn te verbeteren, zoals de rijplaten op het terrein. “En mensen met een beperking willen graag weten wat een organisatie doet om een terrein toegankelijk te maken, dus is communicatie op de website essentieel.”

In de bosjes

Even verderop treffen we Suzan van Buschbach die met haar zoon naar Milkshake is gekomen. Vanwege een dwarslaesie zit ze sinds 2019 in een rolstoel, maar daarvoor ging ze graag naar festivals en evenementen.

Ondanks dat ze regelmatig tegen hindernissen oploopt, is ze niet van plan om dit soort feestjes op te geven. “Stel je voor dat jij in een rolstoel terechtkomt, zou jij dan nooit meer uitgaan?” En qua hindernissen heeft ze best wat meegemaakt, zoals die keer dat er geen invalidentoilet aanwezig was. “Ik moest van het terrein af om het in de bosjes te doen. Ik katheteriseer, dus ik hoef niet plaats te nemen op een toilet, maar ik wil wel graag een schone ruimte waar ik het kan regelen. Hier is dat prima geregeld, de deur zit zelfs op slot zodat niet iedereen erin kan.”

Van Laar heeft inmiddels wat drankjes gehaald bij de lage bar en laat zien dat er bij het podium met de welsprekende naam Poezendek hoge blokken zijn waarop hij prima uitzicht heeft. “Zeker als het druk is, kan ik zo over het publiek heen kijken. Als ik wel tussen het publiek sta is het trouwens heel handig dat mensen tegenwoordig alles filmen. Zo kan ik via een telefoonschermpje toch de show volgen.”

Ook Van Laar zou het fijn vinden als bezoekers zich iets bewuster zijn van mensen zoals hij. Hij voelt zich echt ongemakkelijk als hij zich een weg moet banen tussen de mensen door. “Sinds de discussie over grensoverschrijdend gedrag ben ik daar heel bewust mee bezig. Ik probeer mensen tegen hun heup te duwen, en niet tegen hun billen bijvoorbeeld.”

Toby op Milkshake
Toby vermaakte zich prima op Milkshake.

Plafond naar beneden

Om meer bewustzijn bij het publiek te creëren was er een paar weken terug op Amsterdam Open Air een experiment met het Sit Down café; een mobiel feestcafé dat makkelijk toegankelijk is voor rolstoelers en met lage bars. Van Laar stond – samen met de blauwogige barman Victor Abeln van First Dates – achter de bar.

Bijzonder was dat het plafond van het café een paar keer per uur naar beneden kwam, zodat iedereen moest gaan zitten en op gelijke hoogte kwam met het minder valide publiek. “Ik was de enige die kon blijven staan”, grinnikt Van Laar.

Bovenstaand verhaal is een ingekorte versie. Lees het origineel op de site van Trouw (let op: dit is een premium artikel)

Steun HandicapNL

Met het programma ‘Toegankelijke Festivals’ jaagt HandicapNL, samen met Green Events, een nieuwe beweging in de festivalsector aan. Met 17 toonaangevende festivalorganisatoren is een groep van koplopers gevormd die samen maatregelen en oplossingen inzetten om hiermee de hele festivalsector te inspireren.

Ik steun dit initiatief Meer informatie over Toegankelijke Festivals